kniha » Krok ze tmy
chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 6 | má v knihovně 29
hodnotilo: 28
84%
Krok ze tmy

Robert E. Howard

Krok ze tmy

Kategorie: fantasy - horor - povídková sbírka

vydání: Plus (Albatros Media) (web) 2010

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
Strýček Biolit  | **** 21.06.2012 15:38

Tak mně tedy připadla ta čest napsat první komentář k této útlé sbírčičce povídek od jednoho z největších fantasy/horor autorů první poloviny dvacátého století? Dobrá tedy…

Nejdříve by se asi slušelo říci pár slov ke knize ve fyzickém smyslu; krásný bílý papír, vazba s přebalem, slušivá obálka a dobré (skvělé, že „jen“ černobílé) ilustrace uvnitř. Připomíná vám to něco? Ano? Správně, kniha (byť má trochu jiný formát a i typ papíru přebalu je trošku jiný) je zpracovaná v podstatě stejně, jako vázané spisy HPL od stejného vydavatelství, což je jen a jen dobře, neboť po různých brožovaných „ohýbácích“ dostává i Howard konečně provedení, jež by mělo přežít pro několik další generací. Co trochu zamrzí, je – pochopitelná – snaha třískat peníze, seč to jde, neboť u poměru „cena/výkon“ kniha značně pokulhává. Za 184 stran (z toho stran „textových“ je o něco méně) dá člověk plnou cenu 239,–. Proto to chce při pořizovaní knihy hledat nějaký eshop, kde vám poskytnou slevu, aby se cena přiblížila k nějaké rozumné pořizovací hranici… A pokud se podíváme na druhý díl, ten je na tom podobně…vůbec by tedy neškodilo Krok ze tmy a Zpátky do temnoty sloučit do jedné +/- 350 stránkové knihy s cenou kolem 280–300 korun – pak bych byl spokojen a chrochtal jak prase v žitě.

K obsahu: jak už samotný dodatek k názvu napovídá, jde o práce z let 1925 – 1932, zřejmě nejde o úplně všechny povídky z těch let (pochopitelné) a je to tedy výbor z hororového díla. No horor…někdy mi to přišlo spíše jako fantasy, někdo jako čistě dobrodružný mysticismus…ška­tulky spral ďas, i po téměř 90 letech je to celkem kvalitní čtivo. Samozřejmě, dnešní člověk je otrlejší, ale i tak vyvolají některé povídky (kniha obsahuje jak silnější, tak slabší kousky) příjemný pocit tajemna, hlavně, čtete-li sbírku v noci (a za bouřky, pokud možno:)). Pokud ovšem čekáte, že Howard je kopií, či odvarem HPL, musím vás zklamat – ano, jeho povídky jsou tajemné, ano, i tady najdeme pár narážek na Cthulhu, Necronomicon (oba autoři totiž byli blízcí přátelé a proplétali mýtus Cthulu do svých prací), ale hrůza tu bývá povětšinou hmatatelnější (hlavně v mladších povídkách).

To však vůbec nevadí, kniha má i po letech své (jistě černomagické :)) kouzlo.

KeB  | ***** 06.06.2014 23:05

Plný souhlas se stréčkem Biolitem. Ve všem!

S tím že já jsem koupil knihu (i pokračování) za výrazně lepší cenu ve výprodeji Albatrosu. Inu Albatrosáci je potřeba si uvědomit, že méně může znamenat i více…

louza  | ***1/2 28.07.2016 10:28

Chvályhodná snaha odhalit čtenářům jednoho z klasiků meče a magie jako zdatného autora horrorů zůstala tak někde na půli cesty. Sbírka čerpá z mnoha již vydaných prací a novinek je zhruba jen půlka, přičemž mezi povídkami chybí nějaké pojítko. Červená nit, která se třeba editorsky zadařila později Laseru v podobě sbírky Černý kámen. Nejde o úplně marnou snahu, ale mohlo to dopadnout i lépe.



WebArchiv - archiv českého webu