kniha » Nákaza
v Top10 1 | chce si přečíst 9 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 19
hodnotilo: 25
71%
Nákaza Více vydání = více obálek.

Guillermo del Toro
Chuck Hogan

Nákaza

Kniha vyšla i pod názvem:
Žihadlá
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Zhoubný kmen
díl v sérii: 1

Kategorie: horor - fantasy - upíři

originální název: The Strain
originál vyšel: 06/2009

vydání: Ikar (SK) (web) 2009; Beta (web) 2010

odkazy: 1x [web], 4x [recenze]


Komentáře:
Renča  | **** 22.03.2010 20:15

Svým stylem to spíš připomíná film, vidíme střípky životů mnoha jednotlivců po nákaze krevním virem, který lidi proměňuje v upíry. Takhle nějak by mohla vypadat Já, legenda, kdybychom sledovali Robertův život od počátku epidemie. Uvidím, co se z trilogie ještě vyklube, protože první díl položil hlavně řadu otázek. Děsivá je zejména první polovina knihy, kdy ještě nevíte, o co půjde, kdo na vás vybafne za rohem, a co ti přeměnění budou mít za schopnosti. Pak už je to jen boj.

GeRony  | ***1/2 23.04.2010 10:41

Takze, zaciatok velmi atmosfericky, na letisku JFK v NYC pristane lietadlo, ktore ihned potom ‚odumrie‘ – nikto sa nehlasi, ziadny zo systemov nefunguje. Vnutri najdu celu posadku a vsetkych cestujucich mrtvych a nevedie zistit, co sa im stalo. Potial je to na 100% – atmosfera je vynikajuca a vy sa tesite, ako to bude dalej. A… potom to zabrdne to riadnych klise, aj ked netvrdim, ze to zle. Cita sa to velmi dobre, ale.. po odhaleni je to uz akesi… obycajne. Mne osobne to dost pripominalo film Blade 2. Niektorymi prvkami. Takze, slusnych a poctivych 70%. Tesim sa na pokracovanie. Inak, priamo z vydavatelstva Ikar mam informacie, ze original uz maju, preklad by mal vyjst na zaciatku roka 2011. BTW. Mohol by niekto nahodit slovenske vydanie?

Tony-Z  | **** 15.09.2010 21:21

Nemůžu si pomoct, ale tahle kniha na mě působila spíš jako obsah filmu. Děj stále odskakoval k vedlejším scénám a né vždy důležitým podpříběhům, které by ve filmu byly zajímavým ani né minutovým zpestřením. Takhle působily jako brzda, přes niš jsem se snažil co nejrychleji prokousat a dostat se zpět k tomu důležitému. Za další musím vytknout některé nevysvětlené a nedořešené otázky, stejně jako nevyužité postavy. Na druhou stranu musím souhlasit s názory přede mnou, že atmosféra na začátku knihy (přistání letadla, jeho průzkum, záhada okolo nerozkládajících se těl)by se dala krájet a je perfektní. Další pozitivum jsem (až do posledních stránek) viděl v tom, že děj směřuje k jasnému konci a definitivnímu uzavření. Má naděje na úspěšný „single“, která by ještě zvedla hodnocení vyšla bohužel naprázdno.

Edit po 12 letech (6/2022): Seriál podle toho nakonec skutečně vznikl a najednou vše dalo smysl. S tím zvedám po letech i svoje hodnocení, protože autor/režisér to skutečně psal jako příběh, který se snažil dostat na obrazovky a to se mu povedlo na výbornou.

LordSnape  | **1/2 20.02.2012 20:33

Pro mě po dlouhém přemýšlení víceméně průměr. Začátek je sice napínavý, ale poměrně vleklý a místy i dost Crichtonovsky nezajímavý. Pak se to rozjede, přijde nová postava, ale vše se utápí v nezajímavých událostech a situacích, které akorát mění své aktéry, jinak zůstávají stejné. Nástup Mistra na scénu bez špetky napětí. Další díl si přečtu asi už jen ze zvědavosti, ale kupovat si ho rozhodně nebudu.



WebArchiv - archiv českého webu