kniha » Stín větru
v Top10 2 | chce si přečíst 7 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 9
hodnotilo: 17
88%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Stín větru Více vydání = více obálek.

Carlos Ruiz Zafón

Stín větru

Kniha vyšla i pod názvem:
Tieň vetra
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Pohřebiště zapomenutých knih
díl v sérii: 1

Kategorie: fantaskní

originální název: La Sombra del viento
jiný (obecně známý) název: The Shadow of the Wind
originál vyšel: 2001

vydání: Ikar (SK) (web) 2005; Dokořán (web) 2006; Dokořán (web) 2007; Ikar (SK) (web) 2008; Dokořán (web) 2008; Knižní klub (web) 2013; Knižní klub (web) 2018; Kalibr (web) 2023

odkazy: 6x [recenze], 1x [info]


Komentáře:
lenivec  | **1/2 05.08.2013 15:53

Zo začiatku ma to nudilo, až som váhal, či to dočítať. Autor sa až veľmi jednoducho snaží natlačiť lásku ku knihám, a to knihu ubíja. Neskôr sa kniha viac zameria na Daniela a jeho pátranie po Caraxovi a naraz je to zaujímavá kniha, ktorú som rád dočítal, ale záver ma nijako nenadchol. Aby som to zhodnotil Tieň vetra je kniha, ktorej treba veľa odpustiť a aspoň časť z toho sa vráti. Asi ešte skúsim jednu knihu od Zafóna.

trudoš  | ***** 12.01.2018 23:39

Tajuplné vyprávění Carlose Ruize Zafóna je důmyslnou poctou gotickému románu i detektivním dobrodružkám, stejně jako rafinovaným vyznáním lásky k šestákové literatuře. Typickým znakem spisovatelovy koncepce je rozehrát zápletku po vzoru ruských matrjošek, kdy se hlavní dějová linie tříští na menší a menší příběhy, které však ve finále celou mozaiku bizarní tragédie geniálně dotvářejí. Takřka dumasovské osnově přitom nechybí nečekané zvraty ani žalostné osudy, především ale neskutečně živé postavy a fascinující kulisy. Z jazykové stylistiky pak čiší vyslovená radost z tvoření a především úcta ke čtenáři, jež si nezaslouží nic menšího než to nejlepší.
A že jste o Stínu větru nikdy neslyšeli a už vůbec ne o tom, že by mělo jít o světový bestseller? Nejste sami. Osobně si však myslím, že je to autorův bezděčný způsob, jak Stín větru ještě více přiblížit neznalému čtenáři, který u něj tak zažívá stejné nadšení jako Daniel Sempere nad knihou Juliána Caraxe. Čirá magie, to mi nikdo nevymluví.



WebArchiv - archiv českého webu