kniha » Vládcové vesmíru
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 28
hodnotilo: 20
85%
Vládcové vesmíru
Sestavil/i:

Ivan Adamovič

Vládcové vesmíru

Kronika české science fiction od Svatopluka Čecha po Jana Weisse

série: Kronika české science fiction
díl v sérii: 1

Tento svazek obsahuje díla vydaná samostatně: Převychovaní

Kategorie: sci-fi - antologie

vydání: Albatros (web), Triton (web) 2010

odkazy: 5x [recenze]


Komentáře:
Sirius  | ****1/2 08.11.2010 22:53

Nečekal jsem to, ale Vládcové vesmíru mi neuvěřitelně sedli. Všechny povídky mě něčím dokázaly oslovit a zarýt se mi do paměti. Především jsem mrkal, jakou sci-fi napsal takový Neruda nebo Čech (ačkoliv u něj se to dalo čekat s ohledem na eskapády pana Broučka). I přes svou archaickou češtinu jsou pak texty neuvěřitelně čtivé a srozumitelné. Zpracovávají nejrůznější témata od života pod vodou, ve vesmíru, kyberpunk, mutace a především totálitní stát, který je tu zastoupen nejvíc a jehož mrazivost je nejvíc cítit v románu Převychování. Právě tohle dílo si společně s Uvolněným běsem budu pamatovat nejvíc. Hádám, že mladí čtenáři se asi za touhle knihou nepohrnou, což je škoda, protože opravdu stojí za to. Dokazuje, že není nad staré mistry a že máme stejně bohatou historii sci-fi literatury jako čtenáři z Ameriky nebo Anglie.

Dilvermoon  | ***** 06.04.2011 19:58

Tuto knihu nelze hodnotit jako sbírku povídek nebo řadovou antologii. Je to výjimečný počin. A jako takový samozřejmě 100%. Pestrý průřez tvorbou autorů, zčásti klasiků, u kterých byste zabloudění do fantastiky ani nečekali, zčásti zase autorů, o kterých jste nikdy neslyšeli (někde třeba ani editor nic nedohledal), krátké povídky i román, humor, nostalgie i tragika. K tomu poměrně dlouhé úvody o autorech. Drobné komentáře jsem roztrousil už k povídkám samotným, ale každopádně pro mě nej texty jsou: antiutopický román Převychovaní, katastrofický Mor profesora Solomitnikova, záhadné Podmoří a také vtipný Výlet, téměř detektivní science fiction 1890 nebo skutečně smutné Intermezzo. Ale i další povídky stojí za to. Některé dobové, některé naivní, některé sice slabší, ale zase krátké… Shrnuto: kdybych zprůměroval hodnocení jednotlivých povídek, tak to 100% samozřejmě nebude (pro hnidopichy – bylo by to 76% :-) a pokud bych to četl a porovnával s modernější tvorbou, tak ta procenta ještě výrazně klesnou, ale protože mám rád historii i současnost fantastiky a vůbec věci kolem a vážím si každého, kdo je ochoten vytvořit takovou nekomerční záležitost, dávám maximum.

Gaarq  | **** 28.04.2011 19:16

tuhle knihu nejde hodnotit prostým hodnocením povídek, ale jako unikátní počin ivana adamoviče a albatrosu. česká fantastika tak má reprezentativní sborník povídek z dob jejích začátků, v po všech stránkách solidním provedení (knihařská práce, medailonky, redakce).

snad jen dvě, tři povídky z mého pohledu neztratily nadčasovost a dokázaly mne silně zaujmout. ostatní dobou hodně ztratili a jejich charakter pro spíše dokumentaristický.

Sherudan  | **** 02.01.2023 09:58

Vydání takovéhoto reprezentativního výběru je nepochybně záslužné a vysoko si cením zasvěcené a (alespoň pro mne) v mnohém objevné medailonky k jednotlivým autorům. Nicméně z výběru konkrétních prací jsem trochu rozpačitý; u těch, které mohu posoudit, bych právě tyhle kusy nejspíš nevybral. Konkrétně z Hlouchovy skvělé sbírky Ostrov spokojenosti, které obsahuje několik dodnes živých textů, tu je omletá hříčka o zvětšené bleše; podobně nepovedený je dle mého výběr snad nejslabší povídky z jedinečných Havlasových Stop. Naopak mne nesmírně těší zařazení celého textu Bardových Převychovaných, skvělé a jinak prakticky nedostupné knihy.



WebArchiv - archiv českého webu