kniha » Vyjednavač
v Top10 2 | chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 32
hodnotilo: 52
87%
Vyjednavač Více vydání = více obálek.

Brandon Sanderson

Vyjednavač

Kategorie: fantasy

originální název: Warbreaker
originál vyšel: 09/06/2009

vydání: Talpress (web) 2010; Talpress (web) 2023

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
SiriusChico  | ****1/2 25.09.2010 14:00

Tahle kniha klame přebalem i anotací. Podle všeho (kdybych nečetl recenze) bych to tipl na předražené fantasy pro mladistvé s romantickou linií pro mladé slečny. Jenže díky bohu (malé b – protože oslovuji boha knih :-) ) recenze čtu a tak jsem se rozhodl zkusit i tuto knížku. A musím říct že příběh mě uchvátil. Hrdinové i zloduši jsou sympatičtí, zvraty jsou nečekané a přitom nesmlouvavě logické a hlavně dialogy jsou božské. Slyšel jsem chválu na atmosféru, systém magie a prostředí, ale v porovnání s hlavním tahounem knihy – tedy s rozhovory, silně zaostávají. Několikrát jsem si při čtení vzpomněl na Hetešu a to hlavně v části s Hymnem. A jako třešnička na dortu zde máme skvělý závěr.

Ta půlhvězda dolů je za to, že tam bylo málo Vashera a jeho oživlého meče dychtícího ničit zlo bez toho aby pořádně věděl co to zlo je :-)

Watari  | ****1/2 25.06.2012 12:03

Moja prvá recenzia na Legie a súčasne prvá kniha mladého spisovateľa Brandona Sandersona. O dielach spomínaného autora som počul/čítal prevažne veľmi pozitívne ohlasy a keďže som po dlhšom čase dostal chuť na kvalitné fantasy, odhodlal som sa prečítať jeho druhý ucelený román Vyjednávač. Grafické spracovanie obálky by si zaslúžilo väčšiu pozornosť. Kresba je pomerne jednoduchá a potenciálnemu záujemcovi veľa nenaznačí. Samotný príbeh tvoria tri hlavné dejové línie, sledujúce počínanie mladej bezstarostnej princezny Siri, jej staršej sestry a zrkadlového opaku princezny Vivenny a na pohľad ľahostajne pôsobiaceho boha Hymna. Spočiatku sa dej odvíja veľmi vlažne a priznám sa, že som sa začal chytať až niekde po cca 200 stranách. Našťastie má príbeh výbornú gradáciu, ktorá nepoľavuje až do strhujúceho finále. Nechýbajú ani nečakané zvraty, dodávajúce deju patričnú dynamiku. Asi najsilnejšou stránkou románu sú postavy a ich charakterový rozvoj, vďaka čomu čitateľ nemá problém, vytvoriť si k nim určitú citovú väzbu. Rozhovory a interakcie medzi jednotlivými postavami sú uveriteľné a bravúrne prevedené. Za zmienku stojí aj premyslený (pre niekoho možno až príliš technicky) systém mágie – biochromy, hodný prepracovanej RPG hry na hrdinov. Pre lepší prehľad je na konci knihy v sekcii Ars Arcanum zhrnutie, ako biochroma funguje. Suma sumárum, Vyjednávač, aj napriek tomu, že sa nejedná o typické dobrodružné či hrdinské fantasy, je skvelý román, ktorému k dokonalosti nechýba veľa. Ak sa dokážete zaobísť bez veľkolepej epickej výpravy, hrdinov bez bázne a hany či neustálej akcie, budete nadšení.

johnytopinka  | ***** 11.01.2014 19:39

Tohle jsem si neskutečně užil. Další parádní přírůstek do Kosmíru, který spojuje skoro všechny Sandersonovy knihy. Pomalejší začátek se dá očekávat a geniální systém magie už je snad samozřejmostí. Pro mě o mnoho lepší než Mistborn, hlavně kvůli zajímavějším postavám, především Hymnovi, Vasherovi a Denthovi. Jo a nesmím zapomenout na Noční děs, trochu pomatený mluvící meč, který je posedlý ničením zla. Ale musím uznat, že když už je vytasen, stojí to za to.

Pro ty, co s tím nejsou blíže obeznámeni: skoro všechny knihy Brandona Sandersona patří do stejného vesmíru (tedy Elantris, Mistborn, Vyjednavač a Archiv Bouřné Záře). Ve všech knihách z Kosmíru se objevila jedna postava, Hoid, přičemž v Cestě králů dostal větší roli než jsme byli dříve zvyklí. Pro více informací doporučuju navštívit http://coppermind.net/wiki/Coppermind:Welcome

Jinak Sanderson plánuje pokračovaní jménem Nightblood (Noční děs), ale teď má zrovna rozdělaných víc sérií najednou, takže v blízké době bych to nečekal.

Madam Brbla  | ****1/2 09.10.2014 09:17

Pokud bych o této knize nic nevěděla a hodnotila ji pouze zběžně v knihkupectví, docela určitě bych s tímto špalkem k pokladně nezamířila. Nezajímavá, nevzhledná obálka a k tomu anotace spíše odpuzující, než lákavá… nebýt komentářů na Legii, „Vyjednavač“ (původní „Warbreaker“ zní a odpovídá ději mnohem lépe) by ode mě šanci nedostal. A to by byla velká škoda.
Marně vzpomínám, kdy naposledy se mi podařilo cihlu přes 750 stránek přelouskat do pěti dní – nikoliv zásluhou nadbytku času, spíše navzdory jeho nedostatku. Prostě se mi četlo náramně dobře, chytla jsem se od úvodních slov a vracela jsem se k příběhu v každé volné chvilce, někdy i v těch nevolných. Tuhle dychtivost neměla na svědomí relativně všední (dobře podaná) zápletka o napětí mezi dvěma ideově rozdílnými mocnostmi a schylující se válce, román se nepyšní nějakou extrémně hustou atmosférou, ba dokonce ani originální systém fungování magie na základě barev a Dechu není tím nejpřitažlivějším; hlavní zásluhu na čtivosti mají postavy. V první řadě Hymnus Smělý, bůh statečnosti, který si mě dokonale získal svým okouzlujícím, lenivě nevážným přístupem, uvádějícím všechny kolem sebe do zmatku až zoufalství. Dalšími hráčkami jsou dvě sestry z královské krve: upjatá, zodpovědná Vivenna a mladičká, ztřeštěná Siri. Obě čeká strhující cesta za poznáním okolního světa i sebe samých. Pak tady máme tajemného Vashera a jeho ne právě obyčejný meč; co jsou zač a na čí straně stojí? Nechybí ani více či méně sympatické vedlejší postavy: žoldnéři Denth a Tonk Fah se znepokojivým černým humorem a sklony k filozofování, Fešanda se svým neživým Trdlem (zombie, KeBe!:-)), sexy bohyně upřímnosti Aurora, Boží král Susebron, Hymnův nekonečně trpělivý velekněz Llarimar, nebo třeba bezelstný zálesák Parlin. Se zájmem jsem sledovala osudy všech, jejich vývoj, úspěchy i nezdary, odhalování tajemství.
Užívala jsem si „Vyjednavače“ natolik, že jsem někdy v polovině zvažovala udělit plný počet hvězdiček, což se mi v posledních letech stává sakra vzácně. Bohužel Sandeson špičkový standard neudržel. Ve druhé polovině románu začal twisty používat tak často, až se místo překvapivých staly očekávanými a také závěr se jaksi rozsypal, přišel mi nedotažený, zkrátka nepřesvědčil, jakkoliv mi slza místy ukápla (autor chvílemi rozesmutnil i potěšil brutalitou).
Shrnu své dojmy takto: moje kočka byla spokojená, jelikož jsem mnohem více času trávilu plynule vsedě na gauči, kde mohla okupovat můj klín. Moje pes byla rovněž spokojená, protože mě výčitky svědomí z nedostatku venčení přiměly brát ji ze zahrady domů, mohla tedy s blaženým zafuněním klesnout vedle gauče a zbožně zírat na kočku. A já byla úplně nejspokojenější, vždyť jsem si vychutnala skvělý příběh, napínavý i zábavný současně. Sečteno a podtrženo, dávám 90% a jdu se poohlédnout po další tvorbě Brandona Sandersona.

Majkl  | ****1/2 15.02.2015 14:15

Veľmi zaujímavá kniha, vďaka ktorej si určite prečítam zopár ďalších diel Sandersona. O nich som vedel len to, že autor používa zaujímavé spôsoby fungovania mágie… a to bolo všetko. Systém mágie založený na farbách ma je premysleným systémom, ktorý sa zaoberá viacerými aspektami, nie je to len ľahko nadhodená myšlienka (trošku to však zaváňa levelovaním v RPG, keďže jednotlivé stupne a schopnosti s tým súvisiace sú rozdelené presným počtom dychov). Postavy sú sympatické a zaujímavé, vyvíjajú sa (jedna sestra sa musí naučiť disciplíne, druhá zas musí akceptovať svet plný farieb a prijať schopnosť, ktorou opovrhuje a ktorej sa desí, sympatický boh, ktorý pohŕda vlastným božstvom a neustále ho spochybňuje), ich dialógy sú živé a iskrivé, knihu bola radosť čítať. Pol hviezdičky uberám za záverečnú prekombinovanosť, na druhej strane kniha bola plná zvratov a permanentne pútavá. Veľmi dobrých 90%.

Methat  | ****1/2 30.09.2015 21:51

SiriusChico má pravdu. Keď som sa pozrel na obálku, predstavil som si elfov a že sa príbeh bude vo väčšej časti odohrávať v lese, v ktorom lietajú farebné motýle (originálna obálka sa mi páčila oveľa viac). Keď som si čítal anotáciu a zistil som, že príbeh bude o dvoch ženách a ešte k tomu princeznách, doslova sa mi v hlave zhmotnilo všemožné fantasy klišé. No pozor, všetko je inak! A to je zatracene dobre.

Vyjednavač je vyše 700 stranová kniha, ktorá sa čítala sama. Príbeh je jednoduchý a aj svet okolo. Mágia je originálna, má svoje hranice a je zrozumiteľná (nie ako tajomný Erikson). Najviac sa mi páčilo, aký má čitateľ vzťah k postavám a ako sa postavy počas čítania menia. Z dobrých charakterov sa stanú zlý a naopak z tajomných cudzincov hrdinovia. Ani raz som sa nenudil a s radosťou odhaľoval svet Hallandrenu. A vo finále sa Sanderson úplne vybláznil. Milujem mestské fantasy (už Měsíční zahrady sa odohrávali v Darúdžistáne, čo je moje number one) a preto som si okamžite zamiloval T'Telir. Páčilo sa mi, že tu nebolo veľa postáv, takže každá jedna dostala dosť priestoru a kapitoly sa striedali výživne, aby nezačali nudiť. Od Sandersona mám zatiaľ kúpené dve časti zo série Archiv Bouřné záře a ešte iné knihy, takže som zvedavý, či sa mi budú páčiť minimálne rovnako ako jeho prvotina.

trudoš  | ***** 08.01.2019 05:36

Brandon Sanderson začíná opět zeširoka a velmi pomalu zasvěcuje čtenáře do děje i souvislostí. Naštěstí malý formát a vstřícná sazba propůjčují osmi set stránkové knize nečekaný švih, takže si častokrát ani neuvědomíte, jak rychle vám příběh mizí před očima. Vyprávění má přitom politicko-intrikářský charakter, ve kterém se již tradičně mění domnělé skutečnosti podle toho, jak autor usoudí, že už jste na nějaký ten gambit připraveni. Připočtete-li do rovnice ještě sympatické postavy, dojemný konec a bezděčný humor v pozadí, vyjde vám jedno ohromně podmanivé čtení.
A ač to podle anotace nevypadá, je Vyjednavač klasickou epickou fantasy. Jen ta epika trochu chybí. To ale záleží čistě na tom, co si pod tím pojmem představujete. Jde-li vám o dobrodružné putování či monstrózní bitevní scenérie, asi nadšením skákat nebudete. Případně, vyžadujete-li výskyt alespoň nějakého elfa, trpaslíka či draka, pak s tímto románem skutečně narazíte. Nic to však nemění na tom, že je to naprosto dokonalá věc.



WebArchiv - archiv českého webu