kniha » Poslední Strážce Věčnosti
chce si přečíst 6 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 26
hodnotilo: 27
64%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Minotaur
Poslední Strážce Věčnosti

John Charles Wright

Poslední Strážce Věčnosti

série: Válka snů
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - fantaskní

originální název: The Last Guardian of Everness
originál vyšel: 2004

vydání: Laser-books (web) 2010

odkazy: 5x [recenze]


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [21] Hyperion (editor) 12.04.2012 15:30  

Pokud vím, tak kniha je u překladatele. Kdy ji odevzdá a kdy tedy vyjde prozatím netuším. Ve výsledku je to vždy a všude jen o prodejích. Pokud se série prodává, lze ji vydat klidně i v jednom roce. Pokud ne, no, může to trvat i roky. A také z toho nejsem nadšený, Zlatý věk jsem k vydání doporučil já…

 [20] lamahe (editor) 12.04.2012 15:25  

@Hyperion[19]: ejha, to ma normálne nastrašilo – dúfal som, že 5 rokov po začatí série a dva roky po vydaní predchádzajúceho dielu to bude aspoň v pláne…

 [19] Hyperion (editor) 12.04.2012 07:14  

To prozatím bohužel nevím :-(

 [18] Dilvermoon (editor) 11.04.2012 17:43  

Taky se přidám. :-) Co další „Světelné stroje“?

 [17] lamahe (editor) 11.04.2012 15:45  

@Hyperion[15]: mňa by na druhej strane veľmi zaujímalo, kedy môžme čakať poslednú časť trilógie Zlatý vek

 [16] snop 08.04.2012 14:07  

@Hyperion[15]: super. diky.

 [15] Hyperion (editor) 08.04.2012 09:09  

cca do dvou, max tří měsíců. Překlad je hotový, na redakci se pracuje…

 [14] snop 07.04.2012 21:48  

Hm, da se nejak alespon cca odhadnout, kdy bude ten druhy dil?

 [13] brb 06.01.2011 11:34  

@idle[12]: :)

 [12] idle (editor) 06.01.2011 11:25  

@brb[11]: A říkal Nevermore?

 [11] brb 06.01.2011 11:23  

Pro me jednoznacne zklamani Vanoc. Po precteni prevladal pocit, ze to bylo prilis mnoho slov od nedovzdelaneho americkeho stredoskolaka. A jeste ke vsemu tam pobihal Havran…

 [10] Svarec 18.07.2010 19:28  

@Hyperion[9]: Nevím, asi to je individuální. Prostě jsem si přečetl anotaci a získal ten dojem :)

 [9] Hyperion (editor) 18.07.2010 15:21  

Chápu, ale přitom tam o smýšleném světě není ani slovo a vlastně je tam naznačeno i to, že se nejedná o epickou fantasy. Ta anotace navíc naznačuje i to, že to není zrovna standardní fantasy, ledaže by Frodo praštil s prstenem, řekl elfům, že hobiti se jich o nic neprosili a šel Sauronovi nakopat zadek, místo aby se trmácel přes celou Středozem :-)

Jestli to náhodou není také v tom, že z anotace vyvozuješ mnohem víc, než je v ní řečeno. Očekáváš všudypřítomné fantasy kliše, ovšem to se nedostaví…

 [8] Svarec 18.07.2010 13:14  

@Hyperion[7]: Chápu, že vymyslet dobrou anotaci, musí být opravdu oříšek. Tady u Posledního strážce věčnosti mám jen jediný problém, ta anotace vzbuzuje dojem, že se jedná o nějakou epickou fantasy z nějakého smyšleného světa, což je vlastně přesný opak toho, čím kniha je (soudím podle přečtené poloviny, možná se mýlím…)

 [7] Hyperion (editor) 18.07.2010 09:25  

@DreamChaser[5]: Ono je to tak půl na půl, některé anotace jsou převzaté, jiné nikoli.

Jako čtenář to zase tolik neřeším, v podstatě se neshodnu s většinou anotací (nemluvím o Laseru). Napadá mě spousta příkladů, třeba Abercrombie a označení „noirová fantasy“. WTF? Nakonec je ale pro mě důležitá kniha samotná a u zmíněného Abercrombieho jsem se bavil.

Ovšem jako zástupce nakladatelství se pokusím do budoucna podobným problémům předcházet. Problém ovšem je, že anotace nesmí prozradit mnoho a přitom zaujmout. A označení „mnoho“ znamená pro každého u anotace něco jiného…

 [6] Hyperion (editor) 18.07.2010 08:56  

@Cityman[4]: Rovněž bych si přál, aby série vycházely s menšími rozestupy. Na druhou stranu překlad každé takové knihy zabere přibližně tři až šest měsíců a to v tom ideálním případě. Zastávám názor, že menší rozestupy podporují prodej série. Bohužel Laser je natolik malé a přitom ambiciózní a činné nakladatelství, že to nakonec vychází tak, jak to vychází a osobně to jen těžko mohu změnit. Přesto doufám, že všechny série z MODF nakonec vyjdou, pro nakladatele je to prestižní řada a pokud se něco zruší pak snad jen citlivě.

Např. u Kirkpatricka se může vydat pouze první trilogie, ta druhá navazuje jen volně a vznikla až díky úspěchu předchozí. A také Jay Lake je samostatný román, ke kterému autor připsal další dvě, tentokrát už na sebe přímo navazující knihy. Nemusíš tedy čekat, až bude série celá, což platí i pro Lži Lockeho Lamory – naprosto samostatná věc, u které tě může, ale nemusí mrzet, kdy vyjdou další díly, i když po dočtení se na ně budeš těšit. To víceméně platí i u Daniela Abrahama – Stíny v létě. Onu seriálovost bych být tebou řešil jen u Kirkpatricka, Campbella a Wrighta.

A teď ještě z jiného pohledu na věc – u nás se mezi čtenáři fantasy a SF rozmohla představa, že by série měly vycházet s max. několikaměsíčním odstupem, což se zadaří málokdy a povětšinou na to doplácí i čtenáři. Překladatel musí spěchat, nakladatel poté rovněž, což se tak či onak nakonec projeví. A to nemluvím o tom, že některé série v době vydání ještě ani nejsou kompletní a v originále vycházejí i s více než ročním odstupem, aniž by to někoho vůbec zaráželo.

 [5] Svarec 17.07.2010 18:44  

Snop: Teď jsem asi v polovině a ta anotace je fakt docela síla… Dotaz na nakladatele: To by byl takový problém k tomu vymyslet nějakou svoji anotaci, která tomu ději odpovídá trochu víc? Nebo to součástí smlouvy či něco takového?

 [4] Cityman 17.07.2010 11:24  

@Hyperion[2]: Možná se budu ptát zcela hloupě, ale proč v téhle nebo i jiných edicích Laseru (ale je to samozřejmě i jinde) u sérií které již v zahraničí vyšli, dochází u nás ve vydání třeba až k několikaletým rozestupům českých překladů? Obzvlášť u takovéto knihy, kde se tedy i dle tvého vyjádření jedná o jasnou polovinu děje, je plánováno vydání druhého dílu až cca za rok? Není to nijak rozhořčený dotaz, spíš dlouhodobě vrtající červík smutku v mé hlavě, pramenící z pohledu do knihovny, ve které se kupí zrovna i všechny knihy z téhle skvělé edice, ale zatím ani jednu nechci otevřít (hlavně se mě neptej jak vím, že je skvělá, když jsem ještě ani jednu z nich nečetl :-))) ), když vím, že budou vydána pokračování, ale než se k nim dostanu uběhnou možná i roky než budou ty série kompletní. Jistěže mě napadají racionální důvody proč tomu tak asi je, jako „že rychle po sobě vydané díly, se tak neprodávají“, „že je třeba prodejem prvního dílu zjistit vůbec zájem o sérii“ nebo že prostě není v silách někoho kdo se na tom kolotoči podílí to stihnout tak rychle nebo ano, ale za nepřiměřených finančních nákladů, ale protože vím kdo jsi a co ve SF minimálně na půdě naší malé zemičky znamenáš, ptám se přímo u zdroje nejpovolanějšího. :-) Předem díky pokud si najdeš čas na zodpovězení dotazu, možná již i zde mnohokrát vyřčeného. P.S.: Celé to vlastně pramení z obavy, podpořené mnoha případy z minulosti, že bych se třeba oněch dalších dílů nemusel nikdy dočkat nebo ano, ale s posunem i několika desítek let a to je strašidelná představa nejen pro mne, ale asi pro každého čtenáře. Přeji mnoho štěstí v tvé práci a držím palce, ačkoli z toho co léta pozoruji to vlastně vůbec nepotřebuješ. :-)

 [3] Madam Brbla 15.07.2010 20:24  

@Hyperion[2]: Díky za info. Dva díly se přežijou:-). Někde do knížky nakouknu a popřemýšlím o koupi.

 [2] Hyperion (editor) 15.07.2010 16:44  

Oproti předchozí knize bych tohle neoznačil za klasickou fantasy, jde spíše o přiměřeně novátorskou věc, která se hodně inspiruje různorodou mytologií. Nemyslím si, že by kohokoli přímo vykrádala, rozhodně ne Gaimana, vždyť i ten si své motivy půjčuje doslova odkudkoli, jako ostatně mnozí jiní. Pokud bych měl dílu něco vytknout, pak je to fakt, že narozdíl od většiny předchozích svazků knižní řady Moderních děl fantasy se román nedá označit za samostatný, jde spíše o obsáhlejší dílo rozdělené do dvou svazků. Přesto doufám, že vás to neodradí, stačí se podívat na hodnocení ostatních autorových česky vydaných knih :-) Druhý, závěrečný díl vyjde v průběhu příštího roku.

 [1] Madam Brbla 15.07.2010 14:46  

Anotace je podle všeho převzata z originálu. Osobně dávám přednost těm, které navnadí, aniž by příliš vykvákaly děj;-). Mě by spíš zajímalo, jestli je to klasická fantasy (v MDF kvůli datu vydání), nebo jsou v tom nějaké novátorské prvky?

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu