kniha » Dobrák
v Top10 35 | chce si přečíst 19 | chce mít v knihovně 34 | má v knihovně 160
hodnotilo: 370
91%
Dobrák

Jiří Kulhánek

Dobrák

série: Cesta krve
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - akční - postkatastrofická - zombie

vydání: Klub Julese Vernea (web) 1996

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
cDd  | ***** 24.01.2006 16:21

super kniha:)

Vlask  | **** 06.02.2006 22:05

Zajímavý scifi příběh začínající tradičně jak jinak v zemích koruny české zhazuje několik nelogičnoští záměrně dodaných, aby hrdina nepotkal ani živáčka, kromě chlapce kterého se rozhodne ochraňovat. Nebýt tvrdošijného trvání autora na tom že nezůstal nikdo další, tak kniha mohla být více uvěřitelná. Mimojiné je také vhodná jako reklamní materiál pro autorovy oblíbené značky.

mugwai  | ***** 26.04.2006 21:23

…výborne som sa odreagoval… Kulhánkove potoky krve ma fantasticky pobavili :)

Majkl  | ***** 18.11.2007 21:19

Zaujímava akcia, ktorú by som nezačal čítať, keby som nepoznal Kulhánka a Nočný klub. Obálka by ma znechutila, na scifi moc nie som, no aj tak je táto kniha veľmi podarená. Kulhánek dokázal vo mne prekonat nechut ku scifi a na chvíľu prejsť od mečov a mágie.

rozmetal  | ***** 31.05.2009 00:00

prvni kniha kterou jsem od Kulhanka cetl, a dodnes je pro me to nejlepsi co autor napsal, mozna trosku z nostalgie ale i pres vsemi vyzdvihovany Nocni Klub. skoda jen ze konec zustal otevreny a dost mozna i diky Jafffovi.

hawai  | ***** 20.06.2009 23:09

To hodnoceni mi trochu uteklo,… Takle je to spravne. (:

INGSOC84  | ***1/2 22.10.2010 22:54

Tato kniha je až moc prázdná…

The_Star_Rover  | **** 29.12.2010 22:49

Maxmilián, redaktor Zelených listů, si vyrazí na dovolenou do lesa, vyzbrojen lahví whisky a dobrou knihou. Mezitím co je zabedněný v lese ovládnou mimozemšťané Zemi a její obyvatele odvezou neznámo kam a zbylé přemění na zombie. Zároveň na Zemi nechají pár svých strojů aby dopozabíjeli zbylé přeživší, mezi nimiž je i Maxmilián. A už to jede.. Zombie a stroje na jedné straně a Maxmilián na druhé.. Boj o přežití, spousta mrtvých a potoky krve.. Kniha má spád, je zábavná, plná skvělých hlášek. Nelogičnosti by se nějaké našli, ale nad tím se u Kulhánka nepozastavuji. Cesta krve je zábavná, braková, postkatastrofická sci-fi, která skvěle zabaví, ale hlubší myšlenku ve vás nezanechá. Což ani autorův účel nebyl.

GeRony  | **** 23.05.2012 14:07

Kedze som tuto knihu cital az po Nocnom klube, uz ma tak nefascinuje. Ale stale je to skvela akcna jazda, pri ktorej clovek moze nechat rozum odpocivat ;)

aqu1la  | ***1/2 18.07.2012 19:08

Klasická akčná jazda..až tak ma nenadchla, aby som za ňu na aukre dával 5000,– Kč :)

Vytkol by som trošku stereotyp – čím lepšie vybavenie Maxa, tým silnejšie „plechovice“, ďalej zopár nelogických vecí – hrdina má zrazu vojenský výcvik, k tomu univerzálny kľúč ako jeden z minima cvičených vojakov,a pritom je civil, alebo napr. pri prvom výstrele z brokovnice neráta so spätným nárazom napriek vojenskej minulosti a pod., na môj vkus príliš veľa šťastia a inštinku hlavného hrdinu, ako aj nelogické konanie pri jazde so saladinom, no ale ako oddychovka to je v pohode, pri príbehu netreba rozmýšľať a slušne to odsýpa od začiatku do konca..

Chyba je ale od toho očakávať niečo viac, ja som ku knihe pristupoval s tým, aká to musí byť pecka, keď je tak vysoko hodnotená a predávaná za také prachy, to potom zákonite nasleduje sklamanie.. pobavil by som sa viac, keby som od toho toľko neočakával.

Methat  | ****1/2 20.07.2015 19:20

Akcia, akcia, akcia. Žiadne zbytočné obkecávačky, len priama a čistokrvná akcia. A to sa mi páči. Kulhánkovu Cestu krve si prečítajte vtedy, ak ste už presýtený filozofickými a opisnými knihami, ktoré naťahujú dej ako lacné slipy zo sekáča. Síce veľakrát niektoré akcie nedávajú zmysel a sú nelogické, hrdina jedná logicky aj keď si hovoríte, že na to, že neznáša armádu, sa toho v nej veľa naučil.

Konečne mi hrdina knihy neprišiel ako nejaký ťuťko, ktorý nerozmýšľa ale vie, čo má v živote robiť a koná. Zamrzí nízky počet živých ľudí, s ktorými by si mohol pokecať (pretože kecanie s Tým druhým ma vytáčalo) – až keď Maxmilián stretol nemého chlapca, začala ma kniha viac baviť. Aj keď príbehovo sa jedná o tuctový survival zombie horor, ktorý človek videl aspoň tucetkrát. Vytáčalo ma neskutočné šťastie hlavného hrdinu, kedy ho stále míňali blesky plechovíc (a Cudzincov), pritom sa okamžite trafila do hodeného miniatúrneho predmetu ale dospelého človeka trafiť nevedia. Neskutočné šťastie bolo, že našiel „tajnú“ základňu, úplne nedotknutú. Keď o nej vedeli mimozemšťania a premenili ľudí na mrtvákov, mohli ju úplne zničiť alebo aspoň zničiť to vybavenie. A našli by sa ďalšie veci, no je to braková literatúra a pár nelogickostí jej odpustíme.

Kniha je v podstate rozdelená na dve časti – pred získaním Saladina a po jeho získaní. Keď získajú túto hračku, dej sa zmení o 180 stupňov. Veľmi sa mi páčilo používanie zbraní, človek si ich vychutnáva spolu s hlavným hrdinom. A aj detailné opisy zbraní a Saladina, bol som v siedmom nebi. Nemŕtva srnka bola best :D.

Moja prvá prečítaná kniha od Kulhánka a ja som spokojný. Hlbšiu myšlienku a posolstvo som od knihy nečakal, je to typická oddychovka, pri ktorej človek zabudne na svet. Škoda len, že sa nechystá dotlač, kúpil by som si ju. Takto v bazáre za premrštenú zberateľskú cenu sa neoplatí. Ničmenej už viem, čo ma približne čaká v ďalšom dieli a teším sa :-).



WebArchiv - archiv českého webu