kniha » Cesta proti času
chce si přečíst 3 | má v knihovně 32 | antikvariát
hodnotilo: 18
71%
Cesta proti času

Ian Watson

Cesta proti času

Kategorie: sci-fi - cestování časem

originální název: Chekhov's Journey
originál vyšel: 02/1983

vydání: Svoboda 1992


Komentáře:
Lucc  | **** 19.03.2010 21:17

Hoodně zvláštní kniha. Ač tak tenká, trvalo mi dlouho, než jsem ji přelouskal. Chaotický způsob vyprávění, až jakoby beatnická jedna větev příběhu (cesta Čechova na Sibiř), magickorealistické vyústění. Prostě literatura nejvyšší úrovně. Ale ne pro každého, koťátka.

Dilvermoon  | ****1/2 11.10.2017 14:56

Velmi útlý román (vlastně spíš samostatně vyšlá novela). Nečekal jsem nic moc a dostal docela dost. Jedná se o celkem netradiční časovku, odehrávající se ve třech velmi odlišných prostředích. Originální název je „Čechovova cesta“, ale zdaleka nejde jen o tuto jeho skutečně historicky doloženou cestu na Sibiř. Fikce a fakta-to je to oč tu běží. A co mám rád.

jasonix  | **** 16.02.2022 20:35

Jablka nebo višně, co na tom záleží, z obojího uděláte kompot. Zhruba takto pracuje autor s tématy jako alternativní historie nebo kauzalita dějin. Kniha je svébytnou poctou časovkám, ale i ruským klasikům. Demonstruje absurditu světa napříč politickým spektrem a je parodií sebe sama, aniž by sklouzla k laciné frašce. Tím mi lehce evokovala Ludvíka Součka. Z novely jsem nebyl vysloveně nadšený, přišlo mi, že potenciál témat mohl autor lépe zužitkovat a taky gradace děje (při všech nastíněných indiciích) mohla být působivější. Ale na své jsem si i tak přišel. Oceňuji vzájemnou provázanost tří dějových linií, vykreslení specifického prostředí, kde bych se místy ochotně nechal svést a podlehl iluzi, že se jedná o ruského/sovět­ského autora v duchu čechovovské tradice: nehostinná tajga, vzdálenosti měřené ve verstách, rázovité charaktery ruské a sovětské provenience, „in vodka veritas“ atd. Ovšem např. větu že „každý americký psychoanalytik by řekl, že kosmická loď je falický symbol“, by asi sovětská cenzura sotva pustila. Líbil se mi nosný nápad s experimentálním filmem i s hypnózou, jež rozšiřuje arzenál fantastických prvků a katalyzuje děj. Mezi řádky prosakuje metafora společenských poměrů v Rusku resp. v Sovětském svazu. A jako funkční ozdůbka pak působí sibiřský šamanismus či sovětská kosmická loď ve tvaru srpu a kladiva. Sečteno podtrženo: slušných 80%.



WebArchiv - archiv českého webu