kniha » Vyděděnec a jiné povídky
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 11
hodnotilo: 19
87%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Vyděděnec a jiné povídky

H. P. Lovecraft

Vyděděnec a jiné povídky

Kategorie: horor - fantasy - povídková sbírka

vydání: Dokořán (web) 2010

odkazy: 3x [recenze]


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [10] Majkl 27.06.2011 18:48  

dnes som si túto knihu pozrel, je nádherná :)

 [9] Xeelee (editor v době uložení příspěvku) 29.10.2010 19:59  

Vždyť je jedno jestli už ty povídky někde vyšly nebo ne. U druhý sbírky, která teď vychází, jde o třetí vydání, takže se Lovecraft zdá se pořád prodává a můžou si ho pořídit i ti na který se nedostalo. Prvně vydanýho Vyděděnce s pěknými ilustracemi a nádhernou úpravou bych si koupil hned. Škoda že nesáhli po nějakém slavnějším ilustrátorovi Lovecraftových děl a výběr povídek taky nebyl nejšťastnější.

Ve Spisech H. P. Lovecrafta žádný obrázky nejsou a i když maj pěkný obálky od Saudka, tak to není to pravý ořechový. Ale zas to vzali pěkně od podlahy komplet. Spousta povídek už jinde nevyšla a je škoda, že se na ně nezaměřili v Dokořán. Ve vyděděnci je z pěti povídek jedna. Naštěstí se ještě dá 7 z 11 Spisů koupit ve Walesu, ale ve čtyřech vyprodanejch sešitech je jinde nepublikovanejch povídek docela dost a na Aukru se tyhle sešity prodávaly za horentní sumy. Jde o povídky:

Polaris, Děs redhookské čtvrti, Alchymista, Hrobka, Ultharské kočky, Arthur Jermin, Chrám, Ďábelský kněz + fragmenty: Azathoth, Potomek, Kniha a Cosi v měsíčním světle. Ve Vyděděnci teď vyšel Pickmanův model a Cizí bozi vyšli v normálnímu humanoidovi nedostupném fanzinu Lety zakázanou rachlostí 3. (= 8 povídek + Cizí bozi a 4 fragmenty)

Já mám všech 11 Spisů, Dunwichskou hrůzu (ilustrace: Santiago Caruso) a slovenskej fanbook Necronomicon, kterej obsahuje i tři posmrtný spolupráce (zpracování poznámek, který HPL nestihnul přetvořit v povídky – L. Carter: Schody do hrobky; G. Myers: Chobot v Alkovni; A. Derleth: Alhazredova lampa). Pár dalších je roztroušenejch po hororovejch sbírkách. Nemyslím, že by takovej podivín jako Lovecraft povídky s někým psal. Osobně doufám, že někdo tyhle „spolupráce“ začne vydávat. A klidně bych si koupil i The Horror in the Museum, o kterém se tu zmínil @noir[6]: .

 [8] kocour 29.10.2010 15:39  

Je škoda že povídky který vycházejí knižně jsou v podstatě pořád vydávaný dokola, sehnal jsem zatím jen 2 knížky od Lovecrafta a polovina z nich vychází v této sbírce ale asi se nebráním její koupi :)

 [7] louza 29.10.2010 11:11  

@noir[5]: Není to ten seznam, ale vypadalo to podobně. Budu si to muset víc prostudovat, ale když na to tak zběžně koukám, opravdu se zdá, že většina jeho dokončených prací už u nás asi vyšla.

 [6] noir 28.10.2010 20:35  

Jinak občas před usnutím sáhnu po téhle knize: http://www.wordsworth-editions.com/jkcm/default.aspx?pg=/book%20more%20details/&showkey=657 v níž jsou sebrány ty nejzdárnější Lovecraftovy texty, které psal pro jiné lidi (tedy jako ghost-writer, třeba pro Houdiniho) nebo na nichž se s jinými autory podílel (byť na obálce to taktně není zmíněno), a musím říct, že to není HPL, jak ho známe. Je to zajímavé pro badatele, sběratele a čtenáře literárních kuriozit, čili to svou specifickou literární a estetickou hodnotu má, ale u nás bych to asi k vydání nedoporučoval…

 [5] noir 28.10.2010 20:19  

Ten seznam je možná tohle: http://www.isfdb.org/cgi-bin/ea.cgi?H.%20P.%20Lovecraft

A opravdu jsou tam miliony básní, fragmentů a povídek, které dopisoval buď on po někom, nebo někdo po něm. Kanonické Lovecraftovo dílo tedy u nás podle mě vyšlo komplet (plus minus něco málo, bohužel teď nemám čas to detailně srovnat, ale dá se přepokládat, že případné další u nás vydané sbírky povídek nesoucí jeho jméno budou opakovat již vydané).

 [4] louza 28.10.2010 18:31  

@noir[3]: Opravdu? Kdysi jsem koukal na web, kde byl datovaný seznam jeho prací a bylo tam toho mnohem víc, ale je pravda, že jsem nezkoumal co jsou plnohodnotné povídky, co fragmenty a básně…

 [3] noir 28.10.2010 17:14  

@louza[2]: Hm, ale ono česky, porůznu, od něj vyšlo prakticky všechno, odmyslím-li básně a spolupráci s jinými autory.

 [2] louza 28.10.2010 15:27  

No to je skandál! Nejdřív na Lovecrafta všichni deset let dlabou a pak najednou v jeden den vychází dvě sbírky, které nejen že obsahují výhradně povídky už vydané zlatým koněm, ale ony se překrývají i mezi sebou. Sice jsem volal po obrodě tohoto autora, ale představoval jsem si to tak, že se budou vydávat i česky dosud nevydané práce.

 [1] Xeelee (editor v době uložení příspěvku) 28.10.2010 10:42  

http://www.dokoran.cz/ukazky/1288103955.pdf

Ukázka vypadá úžasně. Grafická úprava mi trochu připomíná věci od SFK Möbius 2061.

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu