kniha » Severin
hodnotilo:
0%
Severin

Egon Bondy

Severin

Kategorie: sci-fi

vydání: Votobia 1996


Informace / Anotace ke knize: Severin

Recenze Ikarie 1997/1
Poslední román Egona Bondyho je opět podivnost, či snad módnějším termínem – crossover. Bondy se do fantastiky vypravil již v několika svých předchozích knihách, vždy však šlo spíše o metaforu či o názornou ilustraci autorových filozofických úvah. Přesto v sobě měly tyto knihy jistý prvek epičnosti, díky němuž byly přijatelné i pro čtenáře pohybujícího se mimo autorovu myšlenkovou frekvenci. Severin je však dílo náročnější, psané spíše jako komunikace autora se sebou samým než pro případné čtenářstvo. Osou knihy je příběh výjimečného křesťanského světce a politika Severina z pátého století. Helénistický svět se hroutí, osvíceným politikům nezbývá než pohybovat se na křehkém ledě úmluv s „barbary“. Rámcově je kniha pojatá jako dopisy autora (často splývajícího se Severinem v jedinou postavu) své zemřelé životní partnerce, v nichž přemítá o smyslu lidského života.
A tu, ve dvou třetinách knihy, náhle jako blesk z čistého nebe přichází vize jedné z postav onoho historického příběhu – vize kyberpunkového světa daleké budoucnosti. Jde o dvacet stran zachycujících pokus jednoho z nejlepších kyber-kovbojů proniknout kyberprostorem do jiné dimenze reality. To se mu nakonec podaří a setká se s čímsi, co by mohlo být ničím nezprostředkovanou skutečností o sobě.
„Měl za sebou mládí počítačového gangstera a později špióna všemocné Yamashita Company; což obojí mu dalo nejen řadu tvrdých lekcí, ale i mnoho užitečných znalostí a zkušeností. Byl jednička." Ano, Bondy má svého Gibsona nastudovaného pilně, i když specifický kyberpunkový jazyk jeho próz se mu přes viditelnou snahu příliš napodobit nepodařilo. (Slang této kapitoly má blíže k undergroundu 70. let než k příštímu miléniu.) Fragment příběhu kyberpunkera Alexe však není obsahově odtržený od zbytku knihy. Jeho dotek Absolutna je spojen jak se zkušeností autora, tak v závěru s odchodem Severina z tohoto světa. Thanatický aspekt kybersvěta je přítomen i v Neuromancerovi, avšak Bondy by mohl toto téma vítaným způsobem prohloubit. Pokud napíše celý kyberpunkový román, jak naznačil v jednom rozhovoru.
Ivan Adamovič

 



WebArchiv - archiv českého webu