kniha » Brigády duchů
chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 42
hodnotilo: 56
81%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Brigády duchů Více vydání = více obálek.

John Scalzi

Brigády duchů

série: Koloniální války
díl v sérii: 2

Kategorie: sci-fi - space opera - military

originální název: The Ghost Brigades
originál vyšel: 03/2006

vydání: Classic 2010; Classic 2017

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
GeRony  | **** 10.08.2011 08:13

Velmi prijemne citanie. John Scalzi nam v pokracovani Valky stareho muze prinasa uplne iny, samostatny pribeh, ktory sa sice odohrava po udalostiach v prvej knihe a zdiela tie iste realie, no pribehovo nenadvazuje a aj postavy su ine. Ak hladate military sci-fi, no, dajme tomu, ze toho military tu trosku je, nie vsak vela, ktore nie je iba bezduchou akcnou jazdou, ste na spravnej adrese. Scalzi spaja zanre a je obdivuhodne ako kvalitne. Aj v tejto knihe je v popredi clovek, ktory nie je uplne clovekom. Riesi svoje vlastne dilemy, svoj zivot, svoje rozhodnutia. A je to vlastne on? Scalzimu sa na napinavy dej vzdy podari nasadit este niekedy mierny, niekedy vacsi presah. Sledujeme patranie po zradcovi ludstva. Preco zradil? Aky bol jeho motiv? A zradi clovek s jeho DNA a vedomim tiez?

Madam Brbla  | **** 04.02.2018 20:58

Už je to nějaký ten pátek, co jsem četla „Válku starého muže“, o které si pamatuji hlavně to, že byla čtivá, inteligentní (leč nenáročná), ale do extáze mě neuvrhla. Návrat do světa koloniálních válek byl poznamenán mírným tápáním, kdo z vystupujících důstojníků by měl v mozku spustit reakci „Hele, tebe znám!“, nakonec se podařilo jen jediné příslušnici Zvláštních jednotek. Příště si mezi Scalziho romány nesmím nechávat mnohaleté rozestupy.
„Brigády duchů“ se opět věnují výcviku vojáka Koloniálních sil, tentokrát však přímo člena Zvláštních jednotek – a k tomu nevšedního člena. Na hlavním hrdinovi si dal autor záležet a kupodivu ani vedlejší postavy nešustí papírem, jakkoliv mají méně prostoru. Seznámíme se s principem fungování NeuroKompů, rozšíříme si obzory ohledně fungování lidstva a ostatních ras ve vesmíru, dozvíme se více o (ne)lidskosti, budeme přemýšlet o etických aspektech… a nechybí ani láska, i když tentokrát jde spíše o pouto rodičovské. Prostě takový šikovný mix military sci-fi, space opery, s trochou hard SF a dostatkem námětů k zamyšlení. Padoucha sice máme od počátku určeného, ale nic není černobílé. Do budoucna je na konflikty a zajímavé situace zaděláno skvěle, stejně jako na nezvyklé charaktery. Navíc čichám, čichám potenciál ke zlepšení. Každopádně zdejších lichotivých +80% „Brigádám duchů“ padne jako bojový oblek.



WebArchiv - archiv českého webu