kniha » Zrada
chce si přečíst 8 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 37
hodnotilo: 16
74%
Zrada

Carolyn Janice Cherryh

Zrada

série: Cyteen
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi

originální název: Cyteen: The Betrayal
originál vyšel: 02/1989

vydání: Triton (web) 2003

odkazy: 2x [recenze]


Komentáře:
Dilvermoon  | ***1/2 09.11.2012 22:49

Jen stručně, protože se jedná o první díl třídílného románu. Je to vidět. Než mě autorka patřičně uvedla do děje, vysvětlila kdo je kdo, co je co a jak fungují Unie a Aliance, uplynuly asi 2/3 tohoto svazku. A že je to pořádný propletenec intrik, psychologie a společenských a politických vztahů. V poslední třetině už děj patřičně ožil a dokázal mě vtáhnout, takže se těším na druhý svazek a doufám, že se v něm zůročí úsilí při četbě 2/3 prvního a styl naváže na poslední třetinu. Rozhodně to vypadá velmi nadějně.

WugWugs  | ***1/2 01.11.2016 14:12

Cyteen bol len z praktického/e­konomického hľadiska neskôr rozdelený na tri samostatné diely. Púšťať sa do prvého dielu – Zrada – znamená pustiť sa do vyše 1000 stranového kolosu, ktorý sa tu len začína. Nemá veľmi zmysel čítať ho ako viac menej uzavretú časť, nenaplní väčšie očakávania, preto aj môj dojem je rozporovplný a rozumiem aj výhradám kolegu.

Dej, ak sa tak dá nazvať, sa odvíja množstvom postáv a mien, ich častý výskyt, funkcia a motivácie sú nie vždy veľmi zrejmé (aspoň nie do posledných strán) a miestami ich rozhovory, či úvahy nudia. Kto očakáva klasickú sci-fi, bude prekvapený množstvom politiky a intríg, kľudne by som štýl nazval soc-fi alebo polit-fi. Kto čítal akúkoľvek inú knihu autorky však vie, že toto je Cherryhovej parketa a exceluje v premyslenosti a previazanosti dielčich častí do celku, ktorý napokon vyjaví a s ním skvelý pocit vhľadu do fungovania toho všetkého. Áno, ústredná línia je o sebe dosť zaujímavá aby udržala pozornosť do nasledujúceho dielu, no ťažko povedať viac bez prezradenia spoilerov. Dočasné hodnotenie *** pravdepodobne zvýšim po dočítaní celku (ktorý bol ako taký zamýšľaný).



WebArchiv - archiv českého webu