kniha » Český sen
chce si přečíst 4 | má v knihovně 5
hodnotilo: 4
88%
Český sen

Oldřich Knitl

Český sen

Kategorie: sci-fi - alternativní historie

vydání: Akropolis (web) 2004


Komentáře:
Gaarq  | ***** 17.09.2006 14:16

profesionálně napsaná alternativní historie, styl spíše dokumentaristický, ale s velkým vypravěčským nábojem. autor s hlubokou erudicí provádí čtenáře tím, co bylo a tím, co být mohlo. přechod je naprosto plynulý a závěr uvěřitelný. všem zájemcům nejen o historii Č(S)R, ale i o kvalitní alternativní historii.

avatar2  | **** 23.10.2006 20:12

Kvalitní historická práce, která na posledních padesáti stranách plynule přechází ve scénář toho, co by se stalo, kdyby po Mnichovu Československo nesložilo zbraně, ale bránilo své území. Odpověď je přibližně takováto – Němci by i přes československý odpor naše území dobyli, sami by utrpěli jisté ztráty, naše země by na tom však byla hůř – rozbombardovaná Praha, výrazně zničené celé území, velké ztráty na životech, msta ze strany Němců po vstupu na naše území. Mělo by to však i pozitiva – větší respekt Československa v zahraničí po válce, nižší nebo žádný vliv Sovětského svazu v poválečných letech, a především vyšší sebevědomí a sebeúctu samotných Čechů a Slováků. Otázku, zda by se to vyplatilo nebo ne, nechává autor na čtenářově úvaze.

Burbuja  | ****1/2 14.07.2015 11:44

Kniha mě opravdu nadchla, mám totiž pro alternativní historie slabost. Při četbě Drnka člověka sice popadne vlastenecké nadšení, Knitl se ale na Mnichov a to, co by se mohlo dít dál, dívá více střízlivě. Každopádně jde o velice zajímavý pohled na tuhletu smutnou kapitolu československých dě­jin.

trudoš  | **** 01.01.2016 01:14

Nejde o válečný ani akční román. Je to spíše histografická esej shrnující fakta o událostech, které předcházely Mnichovské dohodě a následnému vyhlášení kapitulace Československé republiky. Oldřich Knitl dopodrobna osvětluje situaci v předválečné Evropě a seznamuje nás s hlavními aktéry tehdejšího dramatu. Dokonce jde i o stupínek dál do minulosti a zasvěcuje do česko-německých vztahů, odvíjejících se už od nějakého třináctého století. Teprve v poslední čtvrtině knihy autor opouští historii a snaží se fiktivním a přitom střízlivým dějem rozehrát události, které se odvíjejí od myšlenky „co kdyby“ Československá republika odmítla mnichovský diktát. Ani zde se však nerozvíjí žádný dobrodružný příběh. Opět jde o objektivní souhrn událostí (i když samozřejmě relativních), které autor netahá z klobouku, ale se snaží co nejvěrněji opírat o doložitelná fakta (diplomatická situace v Evropě, technické vybavení a možnosti armád, strategické rozmístění vojsk a podobně).



WebArchiv - archiv českého webu