kniha » Hra o trůny
v Top10 46 | chce si přečíst 23 | chce mít v knihovně 10 | má v knihovně 219
Hra o trůny Více vydání = více obálek.

George R. R. Martin

Hra o trůny

série: Píseň ledu a ohně
díl v sérii: 1

Tento svazek obsahuje díla vydaná samostatně: Hra o trůny 2, Hra o trůny 1

Kategorie: fantasy

originální název: A Game of Thrones
originál vyšel: 1996

vydání: Talpress (web) 2011; Tatran (web) 2014; Argo (web) 2017; Argo (web) 2017

odkazy: 7x [recenze], 1x [ukázka]


Komentáře:
vokis  | ***** 21.05.2011 21:38

Četl jsem paperbacky, které byly rozděleny na dva díly, takže nemůžu hodnotit nový překlad. Ze začátku je kniha taková volnější, nicméně velice zajímavá. Martin dokáže krásně vykreslit jednotlivé postavy a kniha jednoduše chytne, nepustí a v závěru sevře do ocelového sevření. Několikrát jsem opravdu žasl nad tím jak podlé jsou některé postavy (ti co četli asi tuší) :) Co říct závěrem? Snad je že za dobré skutky budou po zásluze potrestány…

SiriusChico  | ***** 03.07.2011 15:34

Vzhledem k novému seriálu od HBO jsem se rozhodl (ještě před začátkem seriálu) přečíst Hru o trůny. A neodvolatelně jsem propadl světu George R. R. Martina, psát jakoukoliv chválu je myslím úplně zbytečné, protože nic nedokáže zprostředkovat ten zážitek, který vám nabízí kniha. Seriál se o to snaží, ale teprve v knize dokážete naplno pocítit ten živý svět. Akorát bych pod nadpis přidal varování – Pozor: způsobuje závislost.

Sinloth  | ***** 18.02.2012 23:49

Knížku jsem četl až poté, co jsem zkoukl seriál (ve vázané podobě, takže žádné dělení na 1 a 2), ale kupodivu to na čtivosti vůbec neubralo. Ba naopak, měl jsem příjemný pocit, že se kniha a seriál navzájem příjemně doplňují a po všech stránkách mě Martinovo vyprávění zaujalo. Jestli bych měl vyzdvihnout jednu věc, která mě v Písni ledu a ohně vážně bere, tak jsou to postavy. Naprostý skvost, intriky, vývoj a vůbec všechno. Žádná postava tedy není vyloženě záporná, téměř každá má své klady (kdo již četl, ví, že úplně každá ne, ale i to je subjektivní pocit:) a je nádhera sledovat vlastní sympatie k jednotlivým postavám díl od dílu. Martinova Hra o trůny a další knihy ságy jsou něčím, po čem jsem na poli fantasy dlouho toužil. Nemohu než doporučit.

Erik1131  | ***** 15.04.2012 18:35

Hra o Tróny je určite jedna z najlepších fantasy, aké v našej krajine vychádzajú. George R.R. Martin dokazuje svoje kvality presvedčivými postavami a prepracovaným svetom. Svet asi nie je taký prepracovaný ako v MKP, ale to je pre mňa plus. Naozaj sa ľahko vyznáte, rýchlo začítate a potom len dúfate, že koniec nepríde tak rýchlo. Úžasná kniha!

Majkl  | **** 01.06.2012 19:28

Táto séria je často kvalitatívne porovnávaná s Malazskou knihou padlých, avšak Eriksonovmu dielu sa takmer vôbec nepodobá. Toto je intrigánska fantasy, ktorá stavia na charakteroch a ako inak intrigách. Erikson predstavil plnohodnotný fantasy svet, ten Martinov je len ľahko načrtnutý šmrcnutý Vojnou ruží. A kvalita? Nižšia než u Eriksona (no nepokladajte to za hlavný dôvod nižšieho hodnotenia). Nevadí, tak či onak, Hra o tróny je veľmi dobrou fantasy, ktorej môžem vytknúť najmä rozvláčnosť a pomalý dej, naopak vyzdvihujem výborné charaktery, ktoré sa v priebehu knihy rozbehli do sveta na všetky strany a ich vývoj sľubuje veľa (Arya, Tyrion, Sansa, Jon). Hra o tróny mi zahnala dlhšie fantasy sucho, za čo som jej vďačný a v najbližších dňoch sa pustím do dvojky. Len keby tá štvorka s päťkou nevyšli tak rýchlo po sebe, peňaženka skučí :))

mike87  | **** 07.06.2012 20:58

Musím přiznat, že takto spokojený jsem s novým autorem už dlouho nebyl. Z rubriky fantasy toho mám načteno opravdu hodně, a proto se nespokojím s jen tak něčím. Ke Hře o trůny jsem se dostal díky seriálu a že jsem to začal číst, toho vůbec nelituji. Autor čtenáři výborně brnká na nervy a první díl celou sérii jednoznačně dobře rozjíždí. Člověka to hned vrhne do děje a nutí pokračovat dál. Co je na Martinovi nejlepší, je jeho vykreslení postav – člověk může dýchat a zoufat s nimi. V prvním díle mi jednoznačně nejvíc přirostl k srdci Tyrion, a světe div se, Jaime. Knize dávám 90%, protože pár výtek přeci jen mám – některé postavy mi úplně nesedly, (spoiler) pak za Neda (konec spoileru) a protože mě některé pasáže vysloveně nudily – ale to už je kvůli těm postavám. Jinak mě kniha opravdu bavila a rád se k ní někdy vrátím.

Methat  | ***** 08.06.2016 12:00

Dlho, veľmi dlho som túto sériu odkladal, pretože bola (a stále je) nedokončená a ja nerád čítam nedokončené série, pretože sa mi nechce čakať veľa rokov na to, kým sa autorovi podarí dôstojne ukončiť sériu. Dlho som sa vyvaroval aj seriálu, ktorý na mňa vyskakoval z každého rohu. No už som si povedal, že je krucinál na čase, aby som takúto epickú ságu začal čítať, keďže sa v mojej knižnici povaľujú všetky časti, ktoré vyšli v českom jednozväzkovom pevnom vydaní (novému slovenskému vydaniu nedôverujem) a vždy, keď som rozmýšľal, akú fantasy knížku si prečítam, pokukovala tam na mňa táto obria sága. Nuž, prvý diel mám za sebou, poďme na pocity.

Prvý diel je takým „tichom pred búrkou“. Čítate a čítate, stalo sa toho dosť, no tušíte, že toho príde v ďalších knihách ešte oveľa viac, vo väčšom merítku, že bude zomierať oveľa viac postáv a ľudí a havrany a vrany si budú pochutnávať na množstvách mŕtvol. Martin píše oveľa OVEĽA jednoduchšie než Erikson, no zatiaľ o lóru toho veľa nepovedal (ale to príde) – stavia svoj svet skôr na postavách. Kapitoly sú väčšinou desať strán dlhé, príbeh je dynamický, stále musíte čítať ďalej, pretože sa chcete dozvedieť, ako to s tou a tou postavou bude ďalej vypadať. V tejto sérií naozaj nie je nikdy isté, či postava prežije. Martin zabíja svoje postavy ako na bežiacom páse, neexistuje tu žiadny ultimátny, nesmrteľný hrdina, ktorý všetkých prežije.

Zabudnite na všetky typické klasické stredoveké fantasy typu Feist (Trhlinové války), Flewelling (Tamir Veliká), či Turtledove (a jeho séria Bouřlivé věky). Keď si porovnáte týchto autorov s Martinom, je to ako porovnávať najlacnejšie krabičkové víno z Tesca a zrelé víno priamo zo slnečných francúzskych viníc.

Spoiler: Ťažko povedať, kde sa to všetko posralo. Či u Catelyn v hostinci alebo neskôr u Eddarda v paláci, kde sa to ešte dalo zachrániť. Alebo ešte skôr v Zimohrade? No keď sa tie sračky začali nabaľovať, už sa nedali zastaviť. Nadával som ako pohan, hlavne na Cersei a Jaimieho a bolo mi ľúto všetkých zabitích (Ned…). Obľúbil som si Tyriona, Johna a Aryu, Sansa je zatiaľ tupá a dúfam, že otvorí oči. Z Malíčka a Varysa mám zmiešané pocity, uvidíme, čo prinesie pokračovanie. A Joffrey? Toho by som mučil až do jeho dôchodku, parchanta malého. Koniec spoilera.

Som spokojný. Koniec prvej časti u mňa budí očakávanie a netrpezlivosť, hneď teraz by som naskočil na druhý diel, ktorý je ešte dlhší a určite krvavejší. Knihu som čítal v spojení s pozeraním seriálu, takže som mal veľmi dobrý prehľad, ako postavy vypadajú (aj keď seriál chyboval v detailoch, Robb a ani John mi nepripadali ako -násťročný, ale chápem, prečo ich vek na obrazovke zmenili – ako aj niektoré detaily a scény). No nič, tento komentár som neplánovane pretiahol, teraz si idem pozrieť posledné tri časti z prvej série seriálu a hor sa na druhý diel tejto epickej ságy!

Adhara  | ***** 27.06.2016 17:36

Príbeh pôsobí ako alternatívna história alternatívnej Zeme, v ktorej nechýbajú lordi, rytieri, králi, turnaje, princovia, princezné, vojny, tradície, náboženstvo, zrady a intrigy. V obrovskom množstve postáv som sa zo začiatku strácala a priznám sa, že aj k jej koncu som mala v niektorých menej významných zmätok – no hneď ako som sa zorientovala v ústredných hrdinoch, ma kniha chytila a nepustila až do konca. Po jej dočítaní som sa vrátila k začiatku, aby som si užila, čo mi v prvom čítaní kvôli zmätku z hromady mien ušlo. Príbeh je plný zaujímavých detailov, súvislostí, zvratov, preskakuje od dôležitej scény k dôležitej scéne bez výplnkových rečí medzi nimi a každá scéna končí v najnapínavejšej časti – no sklamanie z prerušenia a preskoku do inej línie rýchlo odznie, pretože pútavé sú všetky. Príbeh je skvele vyvážený – nezmocňoval sa ma pri ňom pocit, že tam niečo veľmi, ale naozaj veľmi chýba, že je prudko jednostranný. Hre o tróny nechýba pestrosť charakterov a prostredia, postavy nie sú čiernobiele, a stále sa niečo deje. Popri starých známych drakoch a čarodejoch sa objavuje aj plno nových, vo fantasy neokukaných prvkov. Oceňujem tiež uveriteľnosť vyvolanú okrem iného aj tým, že autor sa nezdráha postavy obetovať. Postavy, o ktorých by sme si na základe iných kníh mysleli, že si ich autor (zatiaľ) nedá, že ešte predsa musia zohrať dôležitú úlohu v deji, umierajú jedna po druhej a príbeh sa tak stáča neočakávanými smermi. Viac v recenzii tu: http://www.adhara.sk/?page_id=461

Polinius  | ****1/2 19.08.2016 02:35

Ke knize mě přivedl až seriál. Série je to opravdu delší a musím říct, že nebýt seriálu, tak bych se do toho nepouštěl. Ačkoliv začátek série je téměř schodný se seriálem byl pro mne text požitkem, protože autor je skutečně mistr slova.



WebArchiv - archiv českého webu