kniha » Datum narození nula
má v knihovně 25 | antikvariát
hodnotilo: 11
66%
Datum narození nula

Ludmila Freiová

Datum narození nula

Kategorie: sci-fi

vydání: SNK 1990


Komentáře:
avatar2  | *** 07.01.2008 21:24

Kniha které nemohu vytknout nic než zdlouhavost, pomalost a přemíru sledování duševních a mentálních pochodů hlavního hrdiny. Někomu to může vyhovovat, mně ne. Je to přístup který často volí sci-fi spisovatelky. Své čtenáře si to jistě najde, mně to neoslovuje. Jinak je téma dobře zvolené i rozvedené – člověk se probere ve společnosti připomínající sedmdesátá léta v Československu. Neví kde se tu vzal, jen matně tuší se sem byl poslán z budoucnosti. Jen velmi těžko si ale rozvzpomíná proč. Místy mi to připomínalo film Svět podle Prota (v originále K-PAX). Jen ten příliš žensky analyzující přístup mi vadil. Jinak nic prosti.

Gaarq  | ** 26.10.2009 08:19

hodnocení této knihy není snadné. především jsem četl její předobraz. příběh zasáhlo především notné krácení (cca 50 stran). je to velmi poznat. autorka často skáče z mosta do prosta (tam, kde byla ve „stinovi“ logika jasná, tady chybí motivace postav i okolností). oproti skartovanému vydání je příběh značně ochuzen o dusnou atmosféru neustálého podezřívání a fízlování. autorka příběh přepracovávala ještě za bolševika (do roku 1988), ale román vyšel až po převratu (1990), takže celé to úsilí román předělat paradoxně vypadá (a je) jako marné. autorka se také pokusila o ještě „alternativnější“ socialistické československo (hlavní město je benešov /pěkný žert/, StB se jmenuje lidová stráž atp.), jenže opět celkem zbytečně, nic to nepřináší. příběhu zůstalo podivné moralizování základního námětu, pochybný závěr i pár nelogičností (z nich mě, jako jazykového vývojáře dráždí především ona „slovanština“ – každý lingvista rozezná přirozený jazyk od jazykové šifry a silně pochybuju, že obyvatelé vzdálené budoucnosti nemluvili přirozeným jazykem, ale nějakým ad hoc mišmašem slovanských jazyků. už jenom to by bylo pro kapitána varka silným vodítkem pro jeho hypotézy). závěrem tedy, zkuste si sehnat „odkud přišel silvestr stin“ a toto nečtěte, je to jen slabý odvar původního zajímavého příběhu.

Sherudan  | *** 12.12.2021 22:04

Kniha je, bohužel, silně poznamenaná pokusem o kompromis s bolševickým cenzorem, ve výsledku zbytečným. Zajímavé je, že dodnes znovu nevyšla původní, skartovaná verze.



WebArchiv - archiv českého webu