kniha » Deník nalezený ve vaně
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 37
hodnotilo: 32
73%
Deník nalezený ve vaně

Stanisław Lem

Deník nalezený ve vaně

Kategorie: sci-fi

originální název: Pamiętnik znaleziony w wannie
jiný (obecně známý) název: Memoirs Found in a Bathtub
originál vyšel: 1961

vydání: Baronet (web) 1999

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
brumla  | **** 14.08.2007 21:02

Neco tak schizofrenickeho a paranoidniho se jen tak nevidi. Proto to taky byla takova zabava cist.

Agent Frog  | *1/2 14.01.2010 15:38

Pro mě zatím nejhorší kniha od Lema. Je to absurdní a nesmyslné. Asi to má být kritika byrokracie, ale z větší části to nedávalo smysl. Jediné co se povedlo je úvod.

PB  | * 06.05.2011 10:26

Tohle je opravdu divna kniha. Je plna podezirani a klamu, ale nakonec to cele nikam nevede. Dokonce i samotna obalka je klam, cele se to odehrava v bunkru v podzemi (sice je to v duchu díla, ale stejně asi není vhodné takhle klamat kupce). Jedine co je na knize zajimave, je uvod, ktery nastinuje historii sveta po katastrofe, ktera „nejak“ znicila vsechen papir, a tim i vetsinu uchovavanych informaci (kniha je z roku 1960), cimz nema budouci lidska spolecnost o nasi dobe zadne informace – az na denik nalezeny v podzemnim krytu, ve vane, zalitem lavou.

Prave tento denik tvori obsah knihy, a pojednava o osudu hlavniho hrdiny, ktery prijde do Baraku, je poveren Misi, a od te doby zbytek knihy (asi 180 stran) bloudi v podzemnim komplexu a snazi se prijit na to, co ma vubec delat. Cely komplex je totiz sidlem nejake podivne organizace, ktera nejspis nedela nic jineho, nez ze sama sebe spehuje a sama proti sobe intrikuje, bez smyslu, ciste ze setrvacnosti. Cele tohle osvem vidite z pohledu hlavniho hrdiny, ktery tam bloudi, nechape co dela, a jen tak nahodou spousti udalosti, potkava podivne lidi delajici podivne veci a postupne nejspis cim dal vic ztraci zdravy rozum.

Celkove knihu nedoporucuju, zvlaste ne slabsim jedincum. Nejenom ze je nudna, ale taky schizofreni a depresivni.

honajz  | **** 11.05.2011 20:14

Rozjezd je sice úděsně pomalý a ten úvod mne málem odradil, ale pak začíná surrealistická freska o paranoie politických a vojenských systémů, byrokracii, kde existuje spousta předpisů, ale levá ruka stejně neví, co dělá pravá… Hodně mi to připomnělo českou vládu…



WebArchiv - archiv českého webu