kniha » Mučedník
chce si přečíst 1 | má v knihovně 12
hodnotilo: 11
73%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Mučedník

B. K. Evenson

Mučedník

série: Dead Space
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - podle videohry

originální název: Martyr
originál vyšel: 2010

vydání: Fantom Print (web) 2011

odkazy: 1x [ukázka], 1x [trailer], 1x [recenze]


Komentáře:
Strýček Biolit  | **** 15.03.2015 19:12

Herní sérii znám jen dle jména, nicméně po přečtení Mučedníka se s ní zřejmě seznámím o něco blíže… Je otázkou, nakolik by byl můj zážitek z knihy jiný, kdybych hry hrál a některé pojmy (jež jsem jako čtenář viděl poprvé) mi byly jasné od začátku. Takto pro mě kniha měla až do úplného konce jistý závoj tajemství, což nebylo vůbec k zahození. Vzhledem k tomu, že se nejedná jen a pouze o prequel, ale o úplný provopočátek všeho, co se světem Dead Space souvisí, jsem si „neublížil“ ani co hraní her týče, neb ty – logicky – navazují a nic z jejich děje není vyslepičeno v knize.

Ad text samotný: neskutečně mile mě překvapil. Evenson píše jako zkušený mazák; extrémně čtivé, už od prvních stránek se jede na plné obrátky, žádné chystání, žádné stavění figurek na šachovnici. Ne, hezky rovnýma nohama rovnou do rychlého, drsného, místy velice naturalistického příběhu. Jasně, ingredience nejsou nikterak originální (anomálie v měření, podivný artefakt, prastarý kult, divná nadnárodní korporace, druhořadý vědec), dají se najít v každém řádném sci-fi béčku (kniha je odpočinkovým sci-fi béčkem, takže…), ale…sakra…ono je to fakt dobré. Jedinou výtku bych měl ke konci, respektive k akčnější pasáži, neboť ta mi do textu moc nesedla…ale budiž, asi tam být musela.

Kniha je zpracovaná velmi slušně, potěší úchylná obálka, překlepů a chyb je docela málo, sic kapitolka (tuším) 25 jako kdyby neprošla korekturami, neboť v ní je koncentrace hrubic opravdu vysoká. Příjemnou zprávou pak pro čtenáře může být, že kniha se dala v akci sehnat za celých dvacet korun. S tím souvisí zpráva nepříjemná…díky slevě se dá předpokládat, že prodeje moc nešly, tudíž na další díly si čtenář musí nechat zajít chuť.

Sečteno, podtrženo. Velice kvalitní odpočinková sci-fi četba, která – sic – nese (pro někoho) stigma herní značky, avšak bezproblémů by obstála i mimo rámec „herně námezdného“ psaní.

trudoš  | *** 14.12.2016 00:18

Prvních třicet stran naprosto parádních, přesně to, co jsem od počítačové herní legendy Dead Space očekával – temný sci-fi horor plný hutné atmosféry a krvavého násilí. Pak ale vyprávění sklouzlo do stále se opakujícího „vidím mrtvé, zabiju všechny kolem“. A vzhledem k tomu, že příběhu chybí hlavní postava, bylo pro mě vlastně docela těžké ve všem tom nekompromisním masakrování někomu fandit. Hrdinů se sice představí hned několik, jenže stejně tak postupně odpadají. A ti co zbydou, jsou sympatičtí asi jako drobné od pokladní. Navíc jsem nějak nepochopil, za kterou stranu „duchové“ kopou. V jedné chvíli dohánějí lidi k šílenství, v druhé se je snaží varovat před zkázonosným artefaktem a ve třetí je k němu zase navádějí. Buď mi chybí znalost předlohy, anebo jsem opomněl něco hodně zásadního. Například smysl.
Každopádně řemeslo B. K. Evensona patří k těm, jež se nesnaží pouze uspokojit konzumní poptávku, ale dává mytologii univerza osobnější rozměr. Což fanoušci jistě ocení s nadšením.

Madam Brbla  | *** 21.04.2019 20:22

Z mládí mi zůstala úchylka občasného prchání do herních světů – obvykle v situaci, kdy můj duševní stav vyžaduje větší interaktivitu než pouhé obracení stránek. Harddisk mého lehce obstarožního PC neokupuje Tetris nebo SimCity, jak by se slušelo na maminu středního věku, nýbrž RPG různých žánrů; třeba v posledních dvou týdnech si způsobuji mikroinfarkty u série Dead Space. Jakmile s druhým dílem přestal být hlavní hrdina Isaac Clarke pouze němým obrněným oblekem, co beze slova plní pokyny, získal hlas i charakter, s tím vzrostl můj zájem udržet toho sympaťáka naživu (promiň, Isaacu, jsem dřevo, zařveš ještě mnohokrát) a také jsem zatoužila dozvědět se víc o universu Dead Space. V návalech adrenalinu totiž nestíhám přelouskat zdaleka všechny anglické texty.
„Mučedník“ je prequel k herní sérii, odehrává se na Zemi, popisuje objev záhadného artefaktu a znepokojivé události, které se v souvislosti s tzv. Markerem odehrávají. Lidi šťourají, do čeho nemají, začnou blbnout na kvadrát a potom vletí tentononc do větráku – spousta smradu, slizu, krve. Klasika.
Nějaké dílky do skládačky mi knížka doplnila, ale jako už tolikrát předtím (Dragon Age, Mass Effect atd.) nedosáhla kvality herní předlohy. Příběh brzdily zoufale nevýrazné postavy, obvykle vědci s chováním autistů a vojáci s jednáním dementů, domorodci byli prakticky zbyteční, k tomu divně popsané akční scény a zmatené informace ohledně tvůrců i záměrů Markeru. Index očekávání jsem měla nastavený nízko, první polovina mě docela bavila a druhá úplně nezklamala, chlístnu sem tři krví ulepené hvězdy.



WebArchiv - archiv českého webu