kniha » Poklidné a tiché místo
chce si přečíst 5 | chce mít v knihovně 4 | má v knihovně 29
hodnotilo: 24
83%
Poklidné a tiché místo

Peter S. Beagle

Poklidné a tiché místo

Kategorie: fantasy

originální název: A Fine and Private Place
originál vyšel: 1960

vydání: Triton (web), Argo (web) 2011

odkazy: 6x [recenze]


Komentáře:
jethro.tull  | ***** 10.04.2012 09:40

Trochu mě odrazovalo od čtení této knihy prostředí, ve kterém se děj odehrává, podobně jako u knihy N. Gaimana Kniha hřbitova. A i u této knihy výsledek předčil mé očekávání. Neuvěřitelné, že tak krásnou knihu napsal Beagle ve dvaceti!

trudoš  | **** 23.03.2017 22:45

Poklidné a tiché místo je nádhernou ukázkou psaného slova, ukázkou, jak se dá při jednoduchém vyprávění pracovat s jazykomalbou. Navíc nostalgické polemizování mezi hřbitovními zdmi nad životem a jinými malichernostmi kupodivu vůbec nepůsobí naivně ani směšně. Člověk by i řekl, že Peter S. Beagle ví, o čem mluví, což vzhledem k tomu, že psal román v cca dvaceti, je co říct. Nota příběhu tak zákonitě nahrává zdlouhavým popisům kvůli navození správně melancholické atmosféry, ale jakmile autor přejde na dialogy, není nic, co bych mu dokázal vytknout.
Existuje-li dílo, ke kterému bych Beaglovu novelu přirovnal, je to Jméno korábu Pavla Renčína. V obou případech musím spisovatele obdivovat za to, že ve svém mládí napsali knihy, jež jiní tvoří ve stáří po mnohaletých literárních zkušenostech. A v obou případech musím s povděkem kvitovat, že oba autoři něco podobného stvořili. Sice je to průhledné a drobně kýčovité, ale co, nemůže být všechno o deziluzi, cynismu a nenávisti k životu. Naštěstí.



WebArchiv - archiv českého webu