kniha » Dolů k zemi
v Top10 2 | chce si přečíst 8 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 58
hodnotilo: 46
84%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Minotaur
Dolů k zemi Více vydání = více obálek.

Robert Silverberg

Dolů k zemi

Kategorie: sci-fi

originální název: Downward to the Earth
originál vyšel: 11/1969

vydání: Polaris (web) 1995; Argo (web) 2020

odkazy: 1x [ukázka]


Komentáře:
BlackDawn  | ***** 11.09.2013 14:29

Tohle mi strašně sedlo. Kniha stará skoro 45 let, přesto by to nikdo nepoznal. Není to klasické scifi, není to space opera, je to řekněme dobrodružný román s prvky osidlování cizích planet, ale hlavně to je hledání sebe sama, cesta za pokáním a nápravou hříchů. Je to neskutečně čtivý i díky výbornému překladu, popis cizí planety, její fauny a flóry, zákonitostí jiného světa. Planeta Belzagor (Holmanův svět), kde coby zástupci inteligentních tvorů žijí zvláštní sloni a velké třímetrové chlupaté stvoření, připomínající šelmu chodící po dvou. A cíl cesty hlavního hrdiny Edmunda – hory znovuzrození. Místo kam míří místní sloni (Nildoror) aby byli znovuzrozeni za pomoci druhé rasy šelem (Sulidoror). Co znamená ono znovuzrození? Edmund se rozhodne ho taky podstoupit. Strašně příjemná pocitovka.

Gaarq  | **** 28.09.2015 09:59

číst knihu po 20 letech může být mírně desiluzorní. pamatoval jsem si onen silný zážitek, který jsem po dočtení dolů k zemi měl a repete se moc neopakovalo. na svou dobu to jistě byla dobrá SF, americká nová vlna, snaha zapomenout na směšné schematické dobrodružky let předchozích (zvláště v podání tohoto autora), ale téma časem již poněkud vyčpělo. i když, jak pozoruji hysterii kolem sebe, vyrovnání se se soužitím s jinou kulturou je stále živé. v podání roberta silverberga se bílý muž srovnává se svou koloniální minulostí, docela trefně, i když psychologie postav je místy trošku násilná (a hlavní postava má skutečně neuvěřitelně dlouhé vedení a ne a ne přešlápnout). ale ten mystický zážitek v závěru, to poukázání, že i když je to divné a cizí, má to duchovní stejný přesah jako naše kultura, to mi už dnes tak nevoní. ovšem chápu, že v roce 1970 to byla jiná káva, nota bene v americe. pořád je to citlivý a humanistický příběh, komorní hledání cesty k jiným kulturám, ale jak člověk okoral a zmlsal se, už to na mě nedělá takový dojem.

Gibbonek  | **** 30.03.2021 09:48

Krásně uzavřený příběh silně ovlivněný dílem Josepha Condrada a mentalitou sedmdesátek. Doporučuji prečíst i autorovu přiloženou předmluvu.

jasonix  | ***** 14.11.2021 07:56

Není to jen tak ledajaký výlet na cizí planetu. Spíš literární Krabička poslední záchrany, kde najdete všechno, co na Belzagor potřebujete: kapesního průvodce, klimatologii, bestiář i etnologii. Silverberg se obejde bez přehnané akce i technologických detailů, zato rafinovaně dráždí čtenářovu fantazii a etické cítění. Předhazuje mu návnadu emzácké spirituality, jejich bizarních rituálů a otvírá otázku: mají jen transcendentální rozměr nebo jde o něco víc? Román lze číst jako moralitu o hříchu a pokání, o xenofobii, o rozdílu mezi člověkem a zvířetem, o významu duše, resp. g' rakh. Lze se zamýšlet nad paralelami soužití kultur: od kolonialismu po turismus. Či nad konvergentní evolucí nildoror s pozemskými chobotnatci. Kdo chce, pošmákne si na psychoanalytickém rozkrývání minulosti postav, jejich motivací a kořenů jejich autoagresivity při účtování se svědomím. Se zajásáním tu odhalíte tribut „Srdci temnoty“ (dokonce tu najdete i postavu Kurtze). Zkrátka univerzální potravina pro náročnějšího SF fanouška, který hledá víc než jen dobrodružství. Btw, když už potravina, ověřil jsem si, že nejen láska prochází žaludkem. Pokud do Google zadáte slovo duše, na prvním místě nabídne dušenou mrkev. :)

louza  | ****1/2 06.12.2021 12:43

I přes svou vizuální okázalost intimní kniha o cestě za vykoupení muže, který si uvědomil, že možná stál na špatné straně barikády. Býval vysoký zástupce pozemské korporace uvalující nucenou správu nad jednou zvláštní a svébytnou planetou, jejíž filosofie se docela míjí s tou pozemskou. Teď se vrací na svět, který mu dávno nedá spát, aby objevil mysterium, které mu tak dlouho unikalo. Propriety džungle a mimozemského života v ní jsou tu krásně vykreslené, stejně jako načrtnuté osudy pozemšťanů žijící na okraji poznání. Háv tajemství autor postupně zvedá s tím, jak jeho hrdina postupuje na cestě poznání mimozemského světa, ale hlavně sebe sama, aby spolu se čtenářem na konci zakusili šťavnatou pointu knihy. Nezbývá jen žasnout na tím, kolik témat a děje nacpal Silverberg do relativně krátké knížečky z níž by jiní udělali pentalogii s několika spin-offy. Výborný příběh patřící do zlatého fondu fantastiky.



WebArchiv - archiv českého webu