kniha » Naganty a vlčí máky
chce si přečíst 1 | má v knihovně 45
hodnotilo: 53
56%
Naganty a vlčí máky

Františka Vrbenská

Naganty a vlčí máky

série: Agent JFK
díl v sérii: 18

Kategorie: sci-fi

vydání: Triton (web), EF 2011

odkazy: 5x [recenze]


Komentáře:
Sirius  | ***** 02.09.2011 18:23

všechno co si představíte pod nefalšovaným dobrodružným čtivem, najdete v týhle knížce. Parádně vymakané, respketující reálie, v některých momentech silně mystické s dobrou retro atmosférou. Ještě teď mi tečou sliny

Pantarei  | ***** 16.09.2011 09:17

Moc se mi knížka líbila a za tu dobu čekání to stálo. Není to žádný superakční hrdina šitý horkou jehlou, jak se prezentuje většina knížek v sérii :) Průměrný příznivce JFK asi bude zklamaný, musí se u toho maličko dávat pozor na děj a číst pozorně, ale já mám takové knížky radši. Mezi ostatními knihami série trčí jako růže z hnoje.

Gaarq  | ** 27.09.2011 07:47

první kovář, kterého jsem dočetl od začátku do konce. vybral jsem si ho kvůli františce a námětu. františka je na kvazihistorická dílka dobrá a námět se mi zdál podle anotace tak ulítlý, že to byla jasná volba. autorce je skutečně třeba přiznat dobrou práci s navozením historické reality a hlavně atmosféry. je tu spousta práce s fakty, kvéry a jiné reálie bojové, spousta mongolštiny (byť s nějaký podivným pravopisem, který vypadá jako kříženec mongolské latinky a maďarštiny – třeba örgő místo örgöö), ruštiny a tak. to bylo všechno skvělé. ale to ostatní se nějak nepovedlo. všechny dějové linie vyšumí jako prošlý vitacit a nechají jen tu chemickou pachuť. parafrázuji bohra „váš námět není dost šílený, aby mohl být zajímavý“. jistě, hašek v mongolsku, šambala/agarta a rudá revoluce, mongolsko a krvavý baron. skvělé suroviny (my, konzervy konzervativní čujeme především inspiraci v kuchařkách jistého šéfkuchaře tohoto žánru, ludvíka součka). ale je tu ale… kromě pár honících scén, hašek by tam být nemusel, krvavý baron také hraje spíš stafáž, JFK a ostatní propriety tohoto světa byly také spíše kulisami, takže nakonec snad jediná linka s altyn tuulaj si svůj part odehraje, až na závěr, se ctí. postava této revolucionářky-tradicionalistky byla výborná, jenže celkový zmatek, neučesanost a nevyrovnanost zachránit nedokázala. jaká škoda.

koflak  | **1/2 30.09.2011 11:50

První kniha ze série JFK, ktero jsem odložil po 10-ti stránkách… nedalo se to číst… jak se říká NEŠLO MI TO PŘES PYSKY… věřím, že autorka je skvělá spisovatelka, ale tohle mi prostě nesedlo, tak jako zbytek JFK – to se čte skoro samo :-) (zvláště od Jana Hlávky, Míry Žambocha, Procházky a dalších…)srry Františko

epco55  | *1/2 07.01.2012 17:10

Františka je bez debaty talentovaná a rozhľadená spisovateľka, ale toto nie. Tento diel JFK je čokoľvek len nie dobre odsýpajúci a dobrodružný. Príbeh ktorému chýba záver, postavy sa trmácajú od nikial nikam. Divná motivácia, zbytočné dejové odbočky. Strach a hrôza. Čakal som ľahkú dobrodružnú literatúru pri ktorej si oddýchnem a zhltnem ju na jeden záťah. A dostal som pomaly cestopis krížom cez Mongolsko zadusený zbytočnými opismi, snahou o dobovú atmosféru ( budovanie socialistického Ruska ma teda vôbec nezaujíma ), kvantom postáv z nič nehovoriacimi menami, ktoré sa bez väčšieho vplyvu na dej samotný príbehom len mihnú. JFK je podľa mňa o niečom inom a aj keď odhliadnem od odklonu od ostatných dielov série tak táto kniha ani ako samostatné dielo nestojí za veľa.

nelde  | **1/2 22.06.2012 18:29

Pokud bychom škrtli celou postavu JFK a veškerý vztah k agentuře (nahradili třeba Františkem Frantou), tak bychom mohli dostat zajímavý historický román. Takhle je to směska, která místy drží pohromadě jen zuby nehty. Bohužel.

Mike230  | ** 19.06.2013 06:17

Autorka, asi píše skvělé knihy pro lidi Haškovského ražení a doby, ale do JFK se to absolutně nehodilo, každou knihu ze série JFK jsem přečetl za den max za dva, tuto sem musel louskat a nutit se do ní 14 dní, je to s…a, a to opravdu … v hodnocení jsem dal 40% je kvůli snaze autorky… jinak brak a o této knize vím, že už jí nikdy nikdy nechci číst.....

Elinor  | ***** 20.06.2013 05:59

Zajímavé,že jsem ještě nenapsala komentář. Nu, čas napravovat…

Naganty a vlčí máky jsou, po literární stránce, o nějaké tři, čtyři stupínky výš nad „průměrným JFK“. Respektive by byly, kdyby autorka měla dvojnásobný prostor, takhle se ukazuje být agent Kovář naprosto zbytečnou postavou – hrdinové by si sami a snad i lépe poradili bez něj. :) Není to akční, staví to na brilantní atmosféře, na zajímavých „vedlejších“ charakterech, na dobře nakombinovaném alternativním vesmíru (a ano, krvavý bsron Vrbenské je mnohem zvlánutější než krvavý baron Bandžuchův).

Ohodnotit sto procenty a dodat, že podobných JFKček (byť s lépe zakomponovanou agentskou linkou) je tak trochu provokace a tak trochu úlitba subjektivní stránce vkusu, ale stejně si nemůžu pomoci. Objektivně mi Naganty a vlčí máky přijdou na 80%. :)

avatar2  | ** 06.07.2013 10:57

Velké zklamání, tenhle díl mi prostě silně nesedl. Prostředí Mongolska, honba za Jaroslavem Haškem, prostředí kočovných kmenů, rudí proti bílým… vznikl z toho podivný mix, ve kterém jsem se těžko orientoval a kniha nebyla schopna udržet moji pozornost.

veere  | * 25.09.2013 22:27

Dobrý nápad, zajímavé období …a naprosto nečitelné zpracování

Livca  | * 30.04.2015 19:30

…jen stručně – pokud bych tuto knihu četl jako první z celé série, tak by na další díly JFK už nedošlo…což by ovšem byla škoda…podle mého názoru jde o vůbec nejslabší díl celé série, autorka prostě šlápla vedle…



WebArchiv - archiv českého webu