kniha » Čtyři poslední věci
v Top10 1 | chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 20
hodnotilo: 34
65%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Čtyři poslední věci Více vydání = více obálek.

Paul Hoffman

Čtyři poslední věci

Kniha vyšla i pod názvem:
Posledné štyri istoty
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Thomas Cale
díl v sérii: 2

Tato kniha je částí i jiných knih: Levá ruka boží [*]

Kategorie: fantasy - dark

originální název: The Last Four Things
originál vyšel: 2011

vydání: Knižní klub (web) 2011; Ikar (SK) (web) 2011

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
Neja  | ****1/2 25.09.2011 01:18

Pokračování série je oproti Levé ruce boží mnohem ucelenější a má i větší spád. Nutno říct, že je i mnohem temnější, naturalističtější a krutější, nepůsobí ale jako béčkový horor. Naopak. Autor využívá historických pramenů o vojenství, církevních sporech, vkládá postavám do úst skutečné proslovy a polemiky o víře a jejích otázkách, výstižně popisuje zbožné myšlení od poslušného duchovního přes mocného intrikánskéo preláta po fanatika schopného dostát nejstrašnějším předsevzetím. Syrově a poutavě líčí odsouzení, věznění, popravy a bitvy, těžkopádnou mašinerii vykupitelské církve. Se stejnou přirozeností a přitom i velmi citlivě dává nahlédnout ale i do záležitostí jako je láska, rodina nebo těhotenství, aby je pak konfrontoval s jejich opakem. Nevyhýbá se ani sexuálním tématům včetně homosexuality, aniž by působily rušivě nebo nadbytečně.

Co se postav týče, psychologické prokreslení je i tetokrát velmi důležité. Autor tu dává prostor k rozvoji i charakterům přátel hlavního hrdiny v další dějové linii a dotahuje obraz Thomase Cala. Toho částečně těší jeho povýšení z prosté onuce na nástroj boží, užívá si nenadálého dílu moci, na druhou stranu je mu jasné, že sám je jen nástrojem v nenáviděných vykupitelských rukách. Stává se andělem smrti, jenž má využít svoje geniální vojenské nadání. Jeho hrůzné poslání ho ovšem postupně deformuje. Hromady mrtvých, které za ním zůstávají, ať už jeho vlastním nebo cizím přičiněním, ho poznamenávají a lámou. Kniha pak končí ve chvíli, kdy dojde k překvapivému zvratu a ani v nejmenším nenaznačuje, jak si s tím poradí.

Druhý díl série jsem četla mnohdy se zatajeným dechem a stál za to. Nemám mu co vytknout.

LordSnape  | * 28.07.2012 17:00

Jedním slovem: hrůza! Autor si ukousl příliš veliký krajíc a to, co fungovalo v předchozí knize, tak zde šeredně nefunguje. Většina postav u mě padla v nemilost. Cala jsem začal nenávidět, Kleista litovat a o Váhavém Henrym nevím co si myslet… Z vykupitele Boska se stala prapodivná loutka a jakékoliv vykreslení děje, cíle či náznaku konání postav se totálně míjí účinkem, zatímco třeba Zaječí Kotě a Idris Pukke jsou totálně nevyužití..

knedle  | ** 09.01.2014 14:41

Číst se to dá – teda většinou. Přeskočil jsem jenom ty (pro mne) nudné a stupidní pasáže s Vykupitelským náboženstvím.

Autoru se docela podařilo ve mne vypěstovat odpor ke všem v knize se objevujícím skupinám – vykupitelé, antagonisté, lakonité… dokonce ani klepty nepovažuju za fajn – jen snesitelné.
S tím mne napadlo, že je až neuvěřitelné, jak mne dokázal Erikson naplnit tím, že tolik osob a tolik skupin/útvarů/jed­notek jsou v jeho knihách prostě super – a tady bych tímto neoznačil byť jen jedinou bytost.
Nikdo pro mne jako čtenáře není cool, nikomu nefandím. Jen prostě chci vědět jak se to posune dál.

Tak nakonec ještě snižuji na dvě hvězdy, protože párkrát jsem byl nasranej, když jsem se na něco (bitvu) těšil a ta pak byla odbyta na třech stranách…

Zda se pustím do třetího dílu netuším, ale teď přecházím na něco (věřím) lepšího a azábavnějšího



WebArchiv - archiv českého webu