kniha » Donald A. Wollheim představuje nejlepší povídky sci-fi 1989
chce si přečíst 3 | má v knihovně 53
hodnotilo: 27
78%
Koupit knihu:
Minotaur
Donald A. Wollheim představuje nejlepší povídky sci-fi 1989
Sestavil/i:

Donald A. Wollheim

Donald A. Wollheim představuje nejlepší povídky sci-fi 1989

Kategorie: sci-fi - antologie

originální název: The 1989 Annual World's Best SF

vydání: Laser 1992


Komentáře:
Caderly  | **1/2 18.09.2011 16:28

Donald A. Wollheim představuje nejnudnější sci-fi povídky roku 1989, které on sám ale nevybral, by byl mnohem přiléhavější název pro tuto antologii. Knihu jsem si vypůjčil v knihovně ve snaze trochu si rozšířit sci-fi obzory a přečíst si něco z toho, co je kritiky a „náročnými čtenáři“ považováno za hodnotnou sci-fi literaturu a ačkoliv jsem nečekal žádné zázraky, antologie byla jako celek ještě o dost horší, než jsem obával. Z mého pohledu kniha obsahuje jen dvě velmi dobré práce – Brinovu skvělou povídku ALAS a Schrodingerovu kočičku od George A. Effingera, která se mi líbila navzdory tomu, že pro mne už na střední škole byla část učiva z fyziky „španělskou vesnici“. Velmi dobře se četla i povídka Kůže, avšak upřímně řečeno její téma není příliš originální a ani konec mne nijak výrazněji neoslovil. Nominace na různé ceny pro Broskve pro šílenou Molly skutečně nechápu (prostředí je sice zajímavé ale jinak?), Watsonův text by mohl být skutečně dobrý jako krátká povídka, ale jako novela je to roztahané a místy dost nezáživné, Tanith Lee píše způsobem, který mne nijak neoslovuje a potenciál Landisovy povídky o cestování v čase z mého pohledu pohřbila „hippísácká“ vedlejší dějová linie. Zbytek povídek jsou průměrné či jen lehce nadprůměrné texty, které se bez problémů dají číst, ale nijak zvlášť neohromí (Clough, Chalker, Pohl) nebo naprostý brak (Shirley a možná i Tanith Lee).

Jinak si nemohu pomoci, ale nakladatelství Laser v souvislosti s touto antologií poněkud mystifikovalo čtenáře, protože Wollheim byl jen spolueditorem této série (a vzhledem ke svému zdravotnímu stavu neměl konkrétně s touto antologií dost možná nic společného) a pravděpodobný skutečný editor Arthur W. Saha není na obálce, ani nikde uvnitř knihy uveden.

Gaarq  | *** 28.01.2018 21:31

sborník mírně nadprůměrných povídek, z nichž většina měla slušné řemeslo, a krom mého favorita, se ale mockrát netrefily do mého vkusu. nelze jim upřít originalitu, ale příběh mě často nezaujal. wollheim měl určitě čuch i v pozdních dobách, ale na úplně stejné notě nejedem.



WebArchiv - archiv českého webu