kniha » Dračí vejce
v Top10 6 | chce si přečíst 24 | chce mít v knihovně 5 | má v knihovně 61
hodnotilo: 75
92%
Dračí vejce

Robert Lull Forward

Dračí vejce

série: Čílové
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - hard sci-fi

originální název: Dragon's Egg
originál vyšel: 1980

vydání: Polaris (web) 1999


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [6] Dilvermoon (editor) 23.05.2011 08:36  

@Majkl[2]: Souhlas. Odhalený vesmír určitě není hard sci – fi. Je to space opera jako vyšitá, kde účel světí prostředky.

 [5] Dilvermoon (editor) 23.05.2011 08:33  

@Honzeecheck: To, co se děje na Dračím vejci a vůbec obecně u takovýchto hustých objektů, je prostě tuhá astrofyzika, podmínky jsou tam natolik bizarní, že je to někdy až nepředstavitelné. Řekl bych, že Hawking ve svých knihách spíše spekuluje, než aby probíral dopodrobna fyzikální pochody. Pamatuju si, že jsem tuhle knihu našel i v oddělení fantasy kvůli tomu názvu a nikoho ani nezarazila jasná scifi obálka. :-) Jinak nevím, jestli najdeš odvahu, ale Hvězdotřesení je přímé pokračování a určitě stojí za to. A nebo tématicky je podobné toto http://www.legie.info/povidka/7228-hal-clement-tezka-expedice/zakladni-info#zalozky a astrofyzikální běs tam tolik nehrozí. Ale hard je to taky.

 [3] Honzeecheck 18.11.2010 13:11  

Tak jsme to rozčetl a super… jenom si někdy řikam, že si určitě dal autor s těma vědeckejma teoriema docela práci a určitě to všecko nějak dává smysl, jenom bohužel absolutně netušim kerá bije. Ale když člověk čte větu: „Monopóly neobíhají jádro stejně jako elektron, ale po kružnici, přičemž monopól vytváří magnetické pole, jež přitahuje jádro, zatímco jádro obíhající po přidružené kružnici vytváří magnetické pole, které ho poutá s magneticky nabitým monopólem.“ tak mam takovej lepší pocit než obvyklý – a pak do superrakety napumpovali hyperpohon a odletěli černou dírou do jiný galaxie.

 [2] Majkl 20.08.2009 07:27  

@papuja[1]: ťažko povedať. (čo tak skúsiť klasiku – 2001: Vesmírna Odysea). Na to ti najlepšie odpovie Ferry. Čo sa mňa týka, doporučujem prečítať naraz Odhalený vesmír (4, resp. 8 kníh) od Alastaira Reynoldsa. Čítal som to asi mesiac ale to bola číra extáza :) (možno je to skôr New Space Opera než hard scifi.. hm?)

 [1] papuja 19.08.2009 22:18  

Hmmm – nějak moc vysoké hodnocení:o)) Budu muset na ni juknout, ale ještě nikdy jsem nečetl žádné hard sci-fi) Tak nevím jestli je vhodné začít třeba tímto? Poraďte.

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu