kniha » Varianta 13
v Top10 1 | chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 27
hodnotilo: 20
76%
Varianta 13

Richard K. Morgan

Varianta 13

Kategorie: sci-fi - akční

originální název: Thirteen
jiný (obecně známý) název: Black Man
originál vyšel: 2007

vydání: Triton (web) 2011

odkazy: 1x [ukázka], 3x [recenze], 1x [info]


Komentáře:
Pepa 62  | ***1/2 16.10.2011 12:55

Čekal jsem akčí scifi thriller, čekal jsem prostě pořádnou „jízdu“, ale po přečtení můžu konstatovat, že až taková jízda to není.Kniha rozhodně začíná dobře.Příběh se slibně rozjíždí hned v několika dějových liniích, pak ale zvolní a místy bohužel zadrhává.Autor nás chce podrobně seznámit se světem, který vytvořil, s principy jeho fungování.A tak nás ústy svých postav, na můj vkus někdy zbytečně obsáhle a zdlouhavě, zahrnuje informacemi ze světa politiky, různých agentur a korporací a zájmových skupin. Jako by chtěl „prodat“ co nejvíce informací z knih,které přečetl při přípravě románu, a o kterých se zmiňuje v úvodu.Někdy jsem se v tom trochu ztrácel. Trochu jsem měl problém i s hlavním hrdinou.Občas sympaťák, v rozhovorech předkládající logické argumenty, se o stránku dál chová jako „vymaštěný“ magor.A přestože na své misi potkává podobné existence a podstupuje spoustu soubojů a přestřelek, vychází z nich pouze s modřinami nebo odřenými prsty.A přestože je to on, kdo sjednává „spravedlnost“, několikrát jsem si přál, aby mu někdo pořádně „nakopal prdel“. Možná to zní morbidně, ale mile mě Morgan překvapil prostorem, který věnoval úmrtí jedné z postav.Momentálně mě nenapadá žádná kniha,z tohoto ranku, kde by autor věnoval tolik stránek vyrovnání se postavy samotné s nevratným faktem blížícího se konce.V knize, kde se mrtvoly počítají na desítky, a kde se lidské životy zhasínají jako žárovky, příjemná změna. Jinak ale platí, že Varianta 13 je pro mě prostě jenom dobrá kniha, není výborná a rozhodně není vynikající.To ale neznamená, že bych se netěšil na dalšího Morgana.Takže stylový vzkaz do Tritonu: koukejte s tím Morganem pohnout nebo tam na vás vlítnu a nadělám z vás kaši!

jethro.tull  | *** 01.12.2013 20:56

Pepa 62 to vystihl docela dobře. Já bych přidal jen to, že jsem až do konce knihy čekal nějaké překvapení, něco, co úplně převrátí všechno, co jsem doposud četl, a vyvrátí mé představy utvořené při čtení knihy. Snad to nebude považováno za spoiler, když zde napíšu, že jsem byl zklamaný. K žádnému překvapení nedošlo a příběh v závěru nějak vyšuměl.

trudoš  | ***** 06.11.2017 23:29

Román Richarda K. Morgana je ideální variací chytrého pulpového dobrodružství. Úvahy o mužském údělu v moderní době, či rozporuplný přístup ke genetickému výzkumu je kombinován s akční jízdou, při které nejde o víc, než utratit co nejvíc devítimilimetrových nábojů. Rozhodně se však nejedená o čtení pro citlivky – autorův slovník je hrubý, nevybíravý a vulgární. Tady se nemiluje, ale šuká. Neumírá se s povzdechem na rtech, ale v krvi a slzách. Jednoduše žádné servítky, přičemž výsledek zdaleka nepůsobí jako stylová póza. Tohle je život, bez příkras a romantiky.
V žánru je těžké přijít s něčím novým. Kdyby Varianta 13 vznikla před rokem 1968, Philip K. Dick by si svoje Ovečky nechal v šuplíku. Čas je ovšem neměnný a dnes se tak Varianta 13 může pouze zařadit mezi další klony Blade Runnera. Agresivnější, surovější, modernější, ale základ vlastně pořád stejný. Nicméně v mém případě šlo o zásah do černého a z ranku inteligentní akční sci-fi o to nejlepší, co jsem za posledních pár let četl.



WebArchiv - archiv českého webu