kniha » Příběhy z konce předměstí
chce si přečíst 1 | má v knihovně 5
hodnotilo: 6
97%
Příběhy z konce předměstí

Shaun Tan

Příběhy z konce předměstí

Kategorie: fantasy - povídková sbírka - pro děti a mládež

originální název: Tales from Outer Suburbia
originál vyšel: 2008

vydání: Kniha Zlín (web) 2011

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
Hyperion  | ***** 05.12.2011 21:17

Báječná knížka, která chytí a nepustí, zahřeje u srdce a časem se k ní určitě budu tu a tam vracet.

trudoš  | **** 04.04.2018 00:03

Po výtvarné stránce nádherná kniha. Jenže krása není všechno. Přes tucet kratičkých příběhů lze stručně charakterizovat jako pohled na Monu Lisu. Fíha, pěkné to plátno, ale co se asi tak skrývá za tím úsměvem? Prosté a jednoduché minipovídky jsou často bez očekávané pointy, jen s efektním závěrem, který ovšem sem tam vyznívá do ztracena, přičemž autor klade důraz především na atmosféru, než koncepci. Ty texty však mají náladu i kouzlo, zkrátka vše, co si lze od surrealistické prózy přát. A takový Dědečkův příběh je naprosto luxusní záležitost. Navíc barevné ilustrace, které tvoří bezmála devět desetin knihy, musí zákonitě okouzlit každého. Mít po ruce barevnou kopírku, vytapetoval bych si obratem celý byt a stejně bych neměl dost.
Nicméně skóre povídek, z kterých jsem byl nadšen a z kterých zmaten, je neúprosné. Holt, materialismus je svinská věc. Snad kdybych byl trochu víc esotericky založen, nebo měl lepší smysl pro nesmysl, asi bych hodnotil dílko Shauna Tana o chlup pozitivněji.

quinnet  | nehodnoceno 20.10.2021 09:42

Prím v tejto knihe určite hrá grafika. Je určite zaujímavá, miestami až pekná. A aby sme vedeli na čo sa to vlastne pozeráme, sú tam aj akési mikropoviedky. Samostatne by tieto malé príbehy neboli pre čiateľa žiadne terno, ale spolu s jednotlivými obrazmi získavajú na sile. Či to platí o všetkých, záleží na vkuse prijímateľa tohto umeleckého diela. U mňa bodovali najmä Naše výprava, Dědečkův příběh a Tryzna.



WebArchiv - archiv českého webu