kniha » Enderova hra
v Top10 102 | chce si přečíst 36 | chce mít v knihovně 14 | má v knihovně 270
hodnotilo: 509
93%
Enderova hra Více vydání = více obálek.

Orson Scott Card

Enderova hra

série: Ender
díl v sérii: 1
kniha patří do světa: Ender

Kategorie: sci-fi - podle filmu/zfilmováno

originální název: Ender's Game
originál vyšel: 1985

vydání: Laser 1994; Laser-books (web) 1998; Laser-books (web) 2002; Laser-books (web) 2008; Laser-books (web) 2013; Laser-books (web) 2015; Triton (web), Argo (web) 2018

odkazy: 10x [recenze], 1x [film], 1x [ukázka]


Komentáře:
knedle  | **** 22.02.2006 20:40

Sestilete deti co premysli o budoucnosti lidstva, uci se bojove formace a historii valek… Tohle scifi, je na me az moc scifi. Ale cte se to skvele, ma to napad a pointu. Stranky vam budou utikat pod ocima, kdyz budete Enderovi fandit v boji proti vsem tem \„padouchum\“. — Tahle kniha je typickym prikladem, proc me scifi az tak moc neberou – hlava totiz tu cast s detmi neskousne a neskousne. proto ty 4*

Judson  | **** 25.04.2006 16:45

Dlouho jsem váhal jestli dát 4 nebo 5 *. Nakonec, jak vidíte, jsem dal 5, ale jen tak tak. Jak už je psáno v předchozím komentáři, jde v této knize o děti, hlavně o jedno obzvláště geniální. Ender je po dlouhém sledování předurčen a veden k zvládnutí vedení války proti \„nepřátelským\“ mimozemšťanům. Hlavní náplní výcviku je hraní her simulujících a procvičujících velitelské schopnosti a Ender se ukáže jako ten pravý a jediný, schopný zachránit lidskou rasu. Značná část knihy je také věnovaná sourozeneckým vztahům, čímž toto sci-fi na kvalitě určitě získává. Jako dosti přehnané se mě zdá právě to, jak zde vystupují děti, i když zázračně geniální, charakter a vlastnosti jim dané jsou prostě zarážející. Ale je to přece sci-fi.

Duirin  | ***** 13.05.2006 18:23

Z celé série je Enderova hra svým dějem dosti netypická, takže bych ji označil jako nejzvláštnější knihu ze série. Občas mi to trochu přišlo na jedno brdo (Enderův výcvik a souboje v Bitevní škole), přesto to je podle mě výborné čtení. To, že hlavními hrdiny jsou vlastně děti, mi zvláštní nepřišlo, i když občas bylo jejich uvažovaní dost dospělé.

lamahe  | ***** 05.09.2006 09:35

Enderova hra je brilantne napísaná od začiatku do konca – nenájde sa tam snáď jediná dlhšia pasáž ktorá by neoplývala výborným nápadom a ktorá by nás nevtiahla ďalej do deja. Napriek tomu, že autor vytvoril veľmi presvedčivý obraz veľmi vzdialenej budúcnosti, je tento obraz len kulisou k príbehu malého génia – Endera Wiggina – príbehu o dieťati, ktorý však nie je pre deti. Psychologická zložka románu je ako som už naznačil dominantná – chcete vedieť ako nájsť a získať rozhodného vodcu pre nič menšie ako je záchrana ľudstva pred tajomným, nevyspytateľným a navyše omnoho silnejším nepriateľom z hlbín neznámeho vesmíru? V Enderovej hre nájdete uveriteľný recept a vopred upozorňujem že cesta nevedie romantickým detstvom, popri vždy prítomných milujúcich rodičoch ani cez vyváženú stravu. Ak v príbehu čitateľ náhodou naďabí na osoby a vzťahy, s ktorými sa osobne alebo sprostredkovane stretol v reálnom svete, podobnosť nie je čisto náhodná, nakoľko autor cez SF metaforu silným spôsobom nastavuje zrkadlo skutočnej spoločnosti – je to kniha o nás samých. V jednom momente dokáže z hlbín ľudskej duše vytiahnuť niečo o čom nechceme počuť, aby nás vzápätí uistil, že práve človek je tou najúžasnejšou silou vo vesmíre. Teším sa na pokračovanie.

Rooz  | ***** 24.10.2006 18:49

Ani já nepatřím mezi ty, kdož považují zvolení šestiletých hrdinů s IQ géniů, kteří hýbou světem, za zrovna štastnou volbu. Jak psal knedle, je to prostě moc scifi. Nicméně překousneme-li tuto skutečnost, nemám ke knize žádné další výhrady, naopak nadšeně si mnu ruce. Příběh je originální, velmi čtivý a chytlavý. Je to literární skvost…

Speedemon  | ***** 12.11.2007 01:03

Oproti ostatním mi nevadily dětští hrdinové. Enderův osud kdy je zmítán z jedné úmorné situace do druhé byl psychologicky fascinující. Budoucnost, kdy z dětí dělají nelítostné zabíjáky a ve své podstatě geniální stroje je úděsná. A konečně jsem se dočkal toho, že hlavními záporáky jsou zde lidé. Teda aspoň z mého hlediska. V utajení udržovaný nepřítel nás však může ještě překvapit. Nemůžu se dočkat dalšího dílu.

Majkl  | ***** 04.04.2008 11:22

Nezvyčajný príbeh o výchove budúceho veliteľa, záchrancu. Andrewa „Endera“ Wiggina. Knihe nie je čo vytknúť – psychológia postáv na slušnej úrovni, zaujímavý dej, výborné postavy – deti, ktoré svojou genialitou predbehnú aj dospelých. Na knihe sa mi najviac páčil spôsob písania kapitol. Najprv dospelý pohľad na vec a tak Enderov názor na to, čo s ním dospelí stvárajú. 5*

avatar2  | ***** 24.01.2009 17:47

Kniha mně nalákala vysokým hodnocením zde na Legii a určitě nezklamala. Děj – ač není příliš akční – jede vysokým tempem, autor se nezdržuje popisem reálií, ty si čtenář musí poskládat z dialogů postav. Dějová linie je na konci brilantně vypointovaná, to se vždycky cení. Autor nahodí i řadu citlivých otázek – zneužívání mladých mozků, relativitu dobré a špatné strany ve válečném konfliktu, obhajitelnost vyhlazení rasy – takže vlastně není co vytknout. Plný počet.

The_Star_Rover  | **** 15.09.2010 11:01

Kniha je kvalitně napsaná a určitě jedná se o výborné čtivo. Zde je ovšem dle mého názoru lehce nadhodnocená, příběh je fajn, ale ke konci mě neustálý výcvik už lehce nudil.. Čekal jsem více akce, které se mi nedostalo. Děti až moc geniální, ale co.. jak už někdo zde předemnou řekl.. je to prostě sci-fi :)

Dext1  | ****1/2 28.11.2010 20:43

Po zklamání z Duny jsem sáhnul po dalším kousku z TOP 10 na Legii a tentokrát nemůže být o žádném zklamání řeč. Kniha mě zaujala od první strany a můj zájem si udržela až do strány poslední. Už dlouho jsem nečetl něco tak skvěle napsaného. Závěr mi dost připomněl Lukjaněnka v jeho nejlepší formě. Na rozdíl od Duny si v tomto případě další díly určitě nenechám ujít.

Pepa 62  | **** 22.01.2011 19:39

Když jsem knihu v roce 1996 četl poprvé, ohodnotil jsem ji čtyřmi hvězdičkami a zařadil do své tehdejší pomyslné Top 10.Dnes po „repríze“ a zcela určitě po „derniéře“ bych ještě hvězdičku ubral.Teď si připadám jako „hovádko“, které nepochopilo přínos knihy, která se řadí do zlatého fondu sci-fi, mistrovský kousek, který získal Huga i Nebula, kterou obliba mezi čtenáři vynesla ostatně i na Legii do první desítky.Ale spousta věcí v knize mi prostě nesedla.Mluvící kůň je pro mě akceptovatelnější než představa, že dvě děcka, byť sebe inteligentnější, svými názory zásadně ovlivní mezinárodní dění.Uvědomělé věty které vypouštějí z úst malí „mariňáčci“ mě „tahaly“ za uši.Spousta stránek věnovaných výcviku, kde se řeší, jestli je lepší lítat s nohama skrčenýma u těla nebo nataženýma, spousta stránek věnovaných výcviku drilu, životu v ubikacích s nezbytným přepadením hlavního hrdiny ve sprchách.A tak nejzajímavější pasáže pro mě byly ty, kde autor řeší morální rovinu příběhu.Třeba kdy si nejen Ender uvědomuje, že se pomalu stává zrůdou,nebo když si uvědomuje, že sice zachránil lidstvo, Zemi, ale za cenu vyhlazení celé entity.

Methat  | ***** 08.02.2011 20:18

Ďakujem, majstre. Za to, že som mohol prežiť detstvo s Enderom a jeho súrodencami Petrom a Valentine. Za to, že ste ma na konci knihy 2× prekvapili tak, že mi skoro spadla kniha z rúk (a to sa nestáva často). Za pútavé a veľmi krásne dielo, ktoré som hltal a vžíval sa do každej udalosti, ktorá Enderom otriasla. A za celého Endera, ktorého ste sám stvoril a vytvoril tak tento skvost, ktorý si právom zaslúžil dve ceny. Ešte raz – ďakujem!

„Ačkoliv po těch letech s létajícími dětmi mi fotbal připadá, jako když se dívam na slimáky, kteří do sebe narážejí.“

minduton  | **** 06.05.2011 10:20

Enderova hra se mi moc líbila, zvlaště ono hecování a souboje družstev malých dětí, popisy jejich pocitů, myšlení,… které netušily, že se připravují na mnohem větší konflikt, který mnohonásobně svým významem přerůstá význam jejich „zápasů“. Ovšem to samé se nedá říci o navazujících románech – ty jsou kvalitativně jen horší a horší.

GeRony  | ***** 17.05.2011 11:13

Mne osobne vobec nevadili detski hrdinovia, dokonca som im o to viac fandil. Kniha Enderova hra patri plnym pravom medzi vrcholne diela zanru sci-fi. Putavostou, nacrtnutymi myslienkami… Aj pointa potesi, aj ked pre niekoho uz mozno bude odhadnutelna skor.

honajz  | * 21.10.2011 18:11

Ale no tak. Tuhle se všichni rozčilovali nad tím, jak Tom a Jerry vychovávají k násilí, a teď tento praktický návod pro náctileté fakany? Kniha mi vadí ze tří rovin. Nelíbil se mi styl psaní, takový trhaný, nepoutavý, nesnažící se mne jakožto čtenáře vtáhnout. Za druhé jakožto otec od rodiny s vlastními dětmi bych moc nerad, aby si zrovna zde braly inspiraci. Co vlastně chce kniha říct? A za třetí – geniální děti, resp. jejich genialita, mívá i svou protiváhu. Nejsou to žádné chodící mudrující postavy, ale mívají často různé záchvaty, psychické poruchy, problém s osobností, trpí určitou nezvladatelností a nepředvídatelností – ne jako zde v knize. Z psychologického hlediska je kniha nonsens. Všechny tyto tři věci mi při čtení byly silně proti srsti, proto nemůžu hodnotit výš.

epco55  | **** 08.02.2012 15:01

Kniha, o ktorej som veľa počul, ale nie a nie sa dokopať k tomu aby som sa do nej pustil. Z pokladu súčastnosti sa dá povedať že je nadčasová a predbehla svoju dobu. Pretože v roku jej vzniku bolo hranie hier iba okrajová záležitosť, kým dnes je už absolutnou súčasťou každodenného života. Dnes je na svete Enderov niekoľko milionov, samozrejme bez jeho výčitiek svedomia a bez toho že by ich bolo nutné vmanipulovať do nových, ťažších, agresívnejších foriem hier ani ich kvôli tomu násilne izolovať. Deje sa to úplne samovolne a momentálne už aj prirodzene. Toto všetko však nič neuberá z pútavosti akou je kniha napísaná a ani z jej posolstva. Ktoré jasne hovorí, že ľudia sú vlasne svine pre ktorých je prirodzené to že riešením je preventívny úder ako čokoľvek iné a hlavne že ÚČEL SVETÍ PROSTRIEDOK

Jelec  | ***1/2 26.02.2012 09:54

Kniha je velmi dobře napsaná, dobrý konec a prolíná se to se spoustu zajímavými věcmi. Každopádně co mě na té knize zklamalo, že převážnou část knihy tvořila stereotypně se opakující děj v bitevní škole, nereálné vlastnosti dětí a to, že jsem se nedozvěděl nic moc o nepříteli – Termiťanům – technologii, politika, ideologie, počty, popis lodí apod. u lidí to samé jen s tou vyjímkou, že jsem se tam dozvěděl aspoň něco o politickém uspořádání a o tom, jak to tam chodí. Knihu doporučují lidem, kteří rádi spíš takové příběhy o lidech, ale příznivce military sci-fi a technologií asi knížka zklame.

Lucc  | ***1/2 28.02.2012 21:00

Už to psalo v diskusi i komentech víc lidí – Enderova hra je zklamání. Možná, že v době vzniku byla peckou, dnes ale trpí předvídatelným příběhem, tak trochu kalkulem autora, že děti jako hlavní hrdinové spolehlivě vzbudí emoce a jakousi trapností (nevím, jak to lépe nazvat). Naopak pochválit musím vykreslení postav, jako u Carda ostatně vždy. Mluvčí za mrtvé i Xenocida mne oslovily o hodně víc.

Phoenix  | ***** 01.07.2014 09:54

O existenci knihy vím už poměrně dlouho, ale je pravda, že přečíst jsem se ji rozhodla až po shlédnutí filmové adaptace. Film byl poměrně slušný, neměla jsem k němu moc výhrad, prostě soudobé SF na plátně. Až zpětně oceňuji, že se drželi předlohy, co to šlo. Co se knihy týče, jedná se o velmi dobře zpracovaný a propracovaný příběh jednoho geniálního chlapce, který má zachránit svět, a lidé okolo něho udělají cokoliv, aby se mu to podařilo. Samozřejmě nakonci zjistíme, že nic není černé nebo bílé, ale některé činy se prostě vrátit nedají. Proto nezbývá, než posbírat a zachránit poslední střípky (civilizace nebo života dítěte?). Ačkoliv příběh není vyloženě originální svou podstatou, je velmi zručně napsaný, nikde nenudí a prakticky nemá hluchá místa.

Adhara  | **** 27.06.2016 17:48

Silné. To je hlavný pocit, ktorý sa mi spája s touto knihou. Silné aj napriek drobným nedostatkom či prinajlepšom diskutabilným záležitostiam. Osamelosť a depresia z Enderovho života sálajú naozaj intenzívne. Je to jedna z kníh, ktoré nútia človeka premýšľať. Podrobnejšie tu: http://www.adhara.sk/?page_id=1222

IluEli  | ***** 31.10.2018 19:48

Enderova hra je vynikající čtení – a ještě lepší je, že tuto kvalitu si udržuje i celá série.



WebArchiv - archiv českého webu