kniha » Enderův stín
v Top10 13 | chce si přečíst 16 | chce mít v knihovně 5 | má v knihovně 105
hodnotilo: 135
94%
Enderův stín Více vydání = více obálek.

Orson Scott Card

Enderův stín

série: Stínová série
díl v sérii: 1
kniha patří do světa: Ender

Kategorie: sci-fi

originální název: Ender's Shadow
originál vyšel: 1999

vydání: Laser-books (web) 2001; Argo (web), Triton (web) 2019

odkazy: 6x [recenze], 1x [ukázka]


Komentáře:
lamahe  | **** 17.10.2006 11:33

Autor sa v tejto knihe dejovo aj štylisticky vracia k svojmu snáď najväčšiemu úspechu – legendárnemu románu Enderova hra. Napriek tomu, že sa k takýmto návratom staviam s nedôverou a dopredu čakám béčkové nabaľovanie na predošlý úspech (skúsenosti hlavne z oblasti filmu), musím povedať, že tento návrat ma potešil a príjemne prekvapil. Po štýlovo výrazne odlišných pokračovaniach knihy Enderova hra, tak máme možnosť znova oceniť akčnosť a podanie štýlu použitého v tejto knihe. Aj keď musím povedať, že u mňa je jednoznačne vrcholom Enderovej série žánrovo odlišný Hovorca za mŕtvych, návrat medzi deti-vojakov do bitevnej školy bol veľmi vzrušujúci. Celý príbeh je tentokrát vykreslený z pohľadu Fazolka, vysoko nadpriemerne nadaného chlapca, čitateľovi už dôverne známeho zo spomenutej Enderovej hry.

Na začiatku knihy sa čitateľ ocitá v úplne odlišnom prostredí, pričom dej postupom času graduje k stretnutiu jedinečných postáv Fazolka a Endera, na ktoré netrpezlivo čakáme, nakoľko ho už poznáme z Enderovej perspektívy. Rozvedenie ich vzájomného vzťahu si zaslúži špeciálnu pozornosť. V druhej polovici knihy teda už dochádza k prelínaniu dejovej línie s Enderovou hrou vo viacerých dôležitých bodoch. Musím povedať, že pán Card sa s touto neľahkou úlohou vysporiadal na úrovni a úspešne sa vyhol obom potenciálnym kameňom úrazu predpokladateľným pri písaní paralelných románov – logickým nezrovnalostiam, a takisto aj nudnému zdvojovaniu v podaní. Ako už vieme z Enderovej hry, v závere sa osudy Endera a Fazolka oddeľujú a obaja pokračujú v životnej púti svojím smerom. Enderov tieň je teda veľmi dobre čitateľná kniha s výborným spádom a nápadmi. Napriek tomu, že hlavne v druhej polovici popisuje už rámcovo známe udalosti, čitateľ sa dočká nejedného prekvapenia a vďaka inému uhlu pohľadu si znovu vychutná dobre známe prostredie Enderovej hry.

John Skylark  | ***** 23.12.2006 13:41

Wow. Právě jsem ji dočetl a úplně mě dostala. Nádhera. Všechno důležité už napsal lamahe, já jenom zopakuju, že rozhodně stojí za to znát Enderovu hru, jinak si tuto knihu člověk tak nevychutná. Ukáže se, že všecko je tak trochu jinak a přece vlastně stejně. Že se toho odehrálo víc, než jsme si mysleli. Je to skvěle napsané, u mnohých dialogů jsem se musel smát (hlavně rozhovory mezi Graffem a Andersonem, popř. Dimakem), místy mě kniha „dohnala“ k slzám. Je taky poznat, že tuto knihu psal Card až jako druhou – je taková hlubší než Enderova hra. Rozhodně si to přečtěte.

mato_klerik  | ***** 04.02.2015 16:45

Výborný román, hlavne vďaka skvelej psychológii postáv. Príbeh nie je nijako extra dejový, ale jednotlivé príhody v škole sú fajn napínavé a autor sa šikovne vyhýba teen klišé. Osobne chápem, prečo má momentálne Enderov tieň o trošku lepšie hodnotenia ako Enderova hra, lenže Enderov tieň má svojich takmer 100% hlavne preto, že je to alternatívny pohľad na už známy príbeh. Na druhú stranu, málokto by dokázal napísať takto pútavú knihu o tom istom, čo už raz napísal…

Polinius  | ****1/2 19.08.2016 02:42

Ačkoliv hlavní pointa je dopředu jasná z Enderovy hry, je úchvatné sledovat celý příběh znovu z jiných očí. Opravdu povedená psychologie postav. K dalším dílům této stínové série jsem se zatím nedostal.



WebArchiv - archiv českého webu