kniha » Čelo bouře 1
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 20
hodnotilo: 20
77%
Čelo bouře 1

John Ringo

Čelo bouře 1

série: Odkaz Aldenaty
díl v sérii: 2

Kategorie: sci-fi - mimozemská invaze - military

originální název: Gust Front
originál vyšel: 04/2001

vydání: Wales (web) 2011


Komentáře:
Vlask  | *** 20.05.2012 18:39

Tragicky zprasená kniha. Představte si že jdete do kina na další řadové scifi o mimozemské invazi se skvělými speciálnímy efekty. Nejprve přetrpíte úvodní hodinku o štastném rodinném životě hlavního hrdiny a nutné armádní přípravy na očekávané nebezpečí. Pak konečně přistanou emzáci, rozhoří se první bitva, zapojí se letectvo, námořnictvo svede boj pomocí bitevní lodě a najednou konec. Ano číst tuto knihu je jako jít na první půlku hollywoodského trháku a nechat si ujít tu nejlepší akční druhou část. Většinu knihy se řeší různé přípravy, hrdinova dovolená, kritizovaná výcviková četa nováčků z minulého dílu opět zabírá podstatnou část, ale bojuje maximálně tak s uvolněnou morálkou. Když konečně dojde k invazi, tak autor popíše jen část úvodní bitvy a následuje konec. Navíc zachraňuje část civilistů v podzemí, ovšem zbytek nechává nelogicky zemřít v boji s přesilou místo logického přesunu do kanalizace a pokračování v boji partyzánskou metodou (emzáci velikosti koně bez viditelné těžké techniky by se tam těžko dostali). V americe holt buď nemají kanály, nebo jim veškeré obyvatelstvo přibralo natolik, že neprolezou poklopy a tak jim nezbývá než pomřít do jednoho hrdinskou smrtí.

minduton  | *** 23.08.2012 19:14

Po nadějném úvodním dílu klesáme o 1–2 kvalitativní příčky níže. Bohužel. Z nějakého důvodu autor knihu z 80% zaflákal hlušinou, jelikož až tak podrobné a nezajímavé rozebírání logistické struktury americké armády, se jinak nazvat nedá. Mě nezajímá vysvětlování nepřehledné struktury seržantů v US Army. Nezajímá mě ani to, jak amíci řeší, jestli má mít penzionovaný generál, povolaný zpět, o 1 či víc hvězd méně. Nezajímá mě struktura velení výcvikových jednotek, a jak to armádně po teoretické stránce uřídit v centru rodícího se chaosu. Nezajímají mě americký zkratky vojesnkých funkcí, hodností, profesí, jednotek, a já nevím co čeho ještě. Chci pořřřádný děj. A hlavně chci pořádnou akci. Chci emzáky. A chci jich hodně. A hned. Ne až pár desítek stránek před koncem knihy. Jsem zkrátka zklamanej, protože prvních 80% knihy je prakticky bezduchá hlušina, až v posledních 20% se něco děje, a z těch 20% se pouze asi celkem 10 stránek věnuje ději z pohledu mimozemských Posleenů. Což z ohledem na fakt, že pohled Posleenů jsou nejzajímavější a nejatraktivnější pasáže, je ukrutně málo. :(

epco55  | **1/2 11.01.2013 09:51

Jonh Ringo trpí hnačkou slov a väčšina tých slov je prepis tabuliek americkej armády do podoby kvázi beletrie. Väčšinu knihy zaberá práve toto. Na každej druhej strane knihy či už priamo alebo nepriamo opisuje nutnosť byrokracie v armáde avšak na strane druhej kritizuje jej prebujnenosť. A presne toto sa mu deje s textom, mení sa na štruktúrovanú nudu, nudu a nudu. Pri širšom pohľade si samozrejme uvedomujem, že držím v ruke prvú polovicu jednej knihy rozseknutú tuzemským vydavateľom na dve časti. Čiže zeleno mozgová hlušina zaberá z celkovej dĺžky diela cca tretinu ( ak sa samozrejme v časti / polovici druhej nevráti k obľúbeným opisom ), ale aj tak je to neúnosne veľa. Od podobného typu románu očakávam hlavne aby to odsýpalo a nie nudilo ako tu. K autorom danej neprehľadnosti ešte navyše pribúda nedotiahnutá redakčná práca, ktorá ignoruje odseky pri zmene lokality, postavy a pod čím s spojitosťou s už spomenutým vzniká maglajz najvyššej triedy hraničiaci s totálnou nečitateľnosťou.

Hadati1  | *** 30.01.2013 13:10

Jsem rád, že jsem si mohl děj této knihy přečíst najednou, a ne jen první část vydanou českým nakladatelem dříve a pak čekat na pokračování. Věřím, že ti, co tuto možnost neměli, museli být dost naštvaní. Proč? Protože větší část prvního dílu je okecávačka o ničem. Respektive o dlouhých přípravách na mimozemskou invazi, o byrokracii, hloupých generálech a mnoha dalších, spíše administrativních potížích. To ještě umocňuje dovolená hlavní postavy, která se s rodinou vydá někam do zapadákova, takže trpíte při textech, které by nečetly ani vaše babičky libující si v růžové knihovně. Po náhlém útoku Posleenů na zemi vás konečně čeká alespoň částečná úleva, protože se konečně děje něco pořádného. V ději však často ztrácíte přehled, protože se zde najednou začnou vyskytovat epizodní postavy se jmény, které následně zemřou. Jejich přítomnost však stačí k rozmělnění pozornosti na důležitější hrdiny. Dalším zklamáním pro mě bylo, že se sice jedná o boj lidstvo vs. emzáci, ale až na jednu či dvě nedůležité zmínky se vše točí jen kolem invaze do USA.



WebArchiv - archiv českého webu