kniha » Engerlingové
v Top10 2 | chce si přečíst 7 | má v knihovně 25
hodnotilo: 22
91%
Engerlingové

Jaroslav Velinský

Engerlingové

Kategorie: sci-fi - alternativní historie

vydání: Horizont 1995

odkazy: 3x [recenze]


Komentáře:
avatar2  | **** 28.01.2007 09:55

Velmi zvláštní kniha. Částečně alternativní historie, částečně sci-fi, ale především sonda sledující chování a vývoj skupiny obyvatel po generace izolované od zbytku světa. Skupina rakousko-uherských šlechticů s rodinami a služebnictvem si v hrůze z možných revolučních změn nechá pod zemí postavit vlastní svět, ve kterém chce přečkat sociální otřesy. Po letech však zjišťují, že není návratu, jednak proto, že se ztratil klíč od dveří vedoucích zpět, a také proto, že se už zapomnělo kdo jsou a co tam vlastně dělají, a že je vůbec také nějaké „venku“. Společenské normy se bortí, lidé degenerují… Velinský má velmi zvláštní styl, na který je třeba si zvyknout, odměnou čtenáři za trpělivost je nápaditý román, který vyvolává řadu otázek a nabízí celou řadu konců.

Mendoza  | ***** 28.08.2008 12:40

Výborná kniha, takový Underground od Kusturici v literatuře.

trudoš  | **** 18.01.2017 00:11

Takřka tisícovka vybraných obyvatel Rakouska-Uherska se těsně před pádem monarchie skryje do předem vybudovaných podzemních prostor, aby unikla zkáze lidstva, která je s příchodem nové republiky jistě na dosah. A uniknout se jim skutečně povede, málem navždycky…
Přestože tvorbu Jaroslava Velinského zbožňuji, Engerlingové byli pro mě kamenem úrazu. Chybějící ústřední dějová linie, neexistující hlavní postava, er-forma vyprávění – to všechno jsou drobnosti, na které u tvůrce nedoceněného Oty Finka nejsem moc zvyklý. Ono je ale poměrně důležité, jak bude kdo příběh vstřebávat. Já se po deseti stránkách rozhodl pro satiru a s tím si vystačil až do konce. Možná to v rámci tématiky a autorových ambicí nebyla ta úplně nejlepší volba, na druhou stranu čtení se mi tak proměnilo v zábavnou jízdu plnou zdegenerovaných trpaslíků a jejich absurdně popleteného pohledu na svět. A tahle podoba mě vážně okouzlila. Dokonce natolik, že i přes počáteční nelibost nedám na knihu s odstupem času dopustit.



WebArchiv - archiv českého webu