kniha » Jehova a mamon
má v knihovně 1
hodnotilo:
0%
Jehova a mamon

Míla Valentová

Jehova a mamon

Utopistický román ze židovského života

Kategorie: antisemitismus - alternativní historie

vydání: Novina (Mukačevo) 1935


Informace / Anotace ke knize: Jehova a mamon - Utopistický román ze židovského života

Kniha sleduje život chudého Žida Joela Einhorna z vesnice v Haliči, který svou obchodní obratností a podvody dosáhl velkého majetku a banky v Mukačevu. Společnost v Mukačevu je tvořena Rusíny, Maďary, Židy. Ve světě je konjunktura a lidé bohatnou. Peníze Einhornovi nepřinesly klidný život, má problémy se sourozenci, s manželkou, s původem rodiny.
Životy Židů převrátí zpráva, že Světová konference rozhodla, že vyřeší židovskou otázku. Všichni židovští kapitalisté mají odevzdat polovinu majetku státu, kde jsou usazeni, peníze budou postupně použity na rozvoj krajiny. Židé budou usazeni do vlaku a odvezeni do Palestiny. Ze zbylého majetku si smí do vlaku vzít maximálně stotisíc, zbytek musí odevzdat státní pokladně. Einhorn na poslední chvílí získá doklady zemřelého Švéda a chce zůstat v Evropě, nakonec se podvolí a odjíždí do Palestiny.
Kniha byla (patrně) vydána v době existence Britského mandátu Palestina, kdy v rámci mírových jednání po skončení 1. světové války bylo Společností národů navrženo vytvořit stát pro židovský národ a na území mandátu se ve velkém začali Židé přistěhovávat­. (ipp)

 



WebArchiv - archiv českého webu