kniha » Obhájci bílé vlajky
má v knihovně 1
hodnotilo: 2
65%
Obhájci bílé vlajky Více vydání = více obálek.

Vláďa Zíka

Obhájci bílé vlajky

Tento svazek obsahuje díla vydaná samostatně: Tajemství staré věže, Záhadný letec, Obhájci bílé vlajky*

Kategorie: sci-fi - pro děti a mládež

vydání: Zmatlík a Palička 1938


Komentáře:
tomts  | *** 23.03.2012 16:21

Kniha má jednoduchý až pohádkový děj – parta kluků pod vedením třináctiletého prince Jiřího bojuje proti diktátoru Manfredovi, který nastolil v Pomerančovém království totalitní režim a oblíbený král je v jeho rukou pouhou loutkou. Kluci vybudují hnutí odporu, tajně vysílají protirežimním rozhlasem atd. Kniha dnes může vyvolat úsměv čtenáře nad naivním příběhem, ale je nutno vzít do úvahy, že vyšla roku 1938. Zřejmá paralela mezi Hitlerem a Manfredem je navíc podpořena i dalšími zápornými postavami – šílený dr. Morder či ministři Grossmaul a Nichtsgut jsou také zřejmou satirou fašistických pohlavárů.

Co mne však na knize zaujalo nejvíc, byl tento odstavec: „…my jim malé hrdiny nezávidíme. Máme je také, viďte, chlapci? A kdyby naše krásná červenomodrobílá vlajka byla v nebezpečí, kdyby naší svobodě vyvstal zlý nepřítel, shluklo by se kolem ní tolik obhájců, že by zahnali každého nepřítele, obhájců stejně odvážných jako byl Jiří a jeho kamarádi. Známe přece naše chlapce! A nemýlíme se v nich! Že ne, hoši?“

Kniha vyšla u stejného nakladatele také rozdělena do tří části v sešitovém vydání (někdy mylně pokládané za samostatné novely)



WebArchiv - archiv českého webu