kniha » Inheritance
v Top10 3 | chce si přečíst 7 | chce mít v knihovně 5 | má v knihovně 93
hodnotilo: 114
70%
Inheritance Více vydání = více obálek.

Christopher Paolini

Inheritance

série: Odkaz Dračích jezdců
díl v sérii: 4

Tato kniha je částí i jiných knih: Odkaz Dračích jezdců: Zlatá edice, Odkaz dračích jezdců komplet de luxe, Odkaz Dračích jezdců

Kategorie: fantasy

originální název: Inheritance.
originál vyšel: 11/2011

vydání: Fragment (CZ) (web) 2012; Fragment (CZ) (web) 2012; Fragment (CZ) (web) 2016; Fragment (CZ) (web) 2022

odkazy: 5x [recenze]


Komentáře:
Sirius  | *** 06.04.2012 18:51

Rozhodně to není nic ohromujícího, nic převratného atd. Ani titul brak si to nezaslouží. Ale svůj účel pobavit čtenáře, plní kniha skvěle a mladší čtenáři si z toho párkrát krupnou do spodků. Paolini se od Eragona nepatrně vypsal, ale jeho styl je pořád nudný a nezajímavý, a impotentní. Naštěstí umí napsat víc, než máma mele maso a tuhle knížku naplnil spoustou akčních scén (kniha je vlastně jejich sledem, takže se to čte samo). Na držku to padá kvůli třem věcem: 1) závěrečný souboj s hlavním záporákem je podělaný až na půdu – jestli jsem na tohle čekali x let, tak je mi autora líto, protože to nezvldál. 2) Za 80 stránkový epilog by si pak zasloužil klepnout přes prsty, protože je to jen nastavovaná kaše a kdyby to někdo zkrátil, nic by se nestalo. 3) největší problém je konec, kterým to autor ZABIL a já si nemohl nevzpomenout na jednu žánrovou klasiku, která končí prakticky stejně. Upřímně doufám, že pokud Paolini bude ještě někdy psát, sáhne po něčem dospělejším (tady jsem pořád čekal, kdy se Eragon konečně vyspí s Aryou a ono pořád nic (pak jsem si uvědomil, že tohle není bohužel Martin) a hlavně jeho styl nebude připomínat sloh studenta základní školy.

Erik1131  | *** 14.04.2012 07:36

Eragona, Eldesta a Brisingera som prečítal, keď som mal 12 rokov. Vtedy sa mi zdalo, že nič lepšie neexistuje a hneď som hľadal štvrtý diel. To bolo pred 3 rokmi. Medzitým som prečítal Martina, Eriksona, Salvatoreho, Tolkiena, Sapkowskeho, Verna, Browna… a zrazu vidím na internete titul „Inheritance“. Neváhal som a hneď som si objednal anglický originál. Mal som trocha obavy, pretože som si netrúfal čítať Eragona druhý krát, aby som si osviežil pamäť. Kniha prišla, ja som ju otvoril a hneď na prvých štyroch stranách som videl zhrnutie. Dej začínal približne tam, kde skončil. Eragon dobýjal mesto… Safiru zas smrteľne zranili, ale bola by to ona, keby to neprežila? :) Dej pomaly plynul ďalej a ja som krútil hlavou nad tým, prečo vlastne čítam túto knihu pre deti (teda bibliu-800 strán). Pri dobývaní miest, je ale plno zabíjania a krvi, takže to úplne pre deti nie je. Galbatorix z Urubane ani 1× nevyšiel. Myslím, že Surikan by dokázal zabiť Safiru spolu so všetkými Vardenmi. Prišlo mi nezmyselné, že sa iba preletel nad ich hlavami a šup späť do mesta. Porazenie Galbatorixa sa mi vôbec nepáčilo. Myslím, že deťom sa to bude páčiť, no keby to písal Martin, tak Eragon by nevyšiel ani 30 krokov od chalupy a bol by mŕtvy. Horší epilóg som ešte nečítal, naozaj zlé zakončenie série – 3* je aj tak už veľa

Strýček Biolit  | ** 01.10.2012 20:16

Abych parafrázoval Gandalfa: ‚Tak končí Eragon, nejotravnější panic v dějinách fantasy.‘

První díl (i přes to, jakým způsobem byl napsán, respektive jakým způsobem je psána série) mohl čtenáře zaujmout jako dobodružná fantasy pohádka. Druhý už byl tak jako trochu o ničem, třetí jen a jen zbytečná vata a čtvrtý? Od každého kus.

Mraky zbytečných popisů, mraky vycpávek, sem tam bitva. Za zmínku stojí také nelogičnosti, hlavně, co se síly postav týče. Nejsou silné konstatně ale tak, jak je zrovna potřeba pro děj. Prvních 400 stránek si člověk zoufale přeje, aby měl knihu už za sebou…když se začne schylovat k finální bitvě, děj nabere spád aspoň trochu a tak to lze číst i bez toho, aniž by člověk pořád kontroloval, kolik stránek do konce mu zbývá. Problém je „epilog“ což je asi 80 stránek po závěrečné bitvě. Je sice hezké, že nám seňor Paolini řekne, co je potom a nesnaží se z toho udělat další knihu (a věřím, že on by z těch – již tak mělkých 80 stránek – dokázal udělat dalších 600), ale…sakra…delších a nudnějších 80 stránek jsem snad v životě nečetl.

Nebudu dál hanit…pro děti je to asi v pohodě, ale pro ostatní? Ani náhodou, ztráta času… 2 hvězdy s odřenými cípy :).

Holt se zas ukazuje, že pevná vazba s přebalem, tloušťka a skvělé promo výbornou knihu neudělají…

Doran05  | * 18.04.2014 13:29

Celá séria je celkom zaujímavá, hlavne pre deti. Je to nenáročné čítanie s fajn dejom. Bolo by to ešte lepšie, keby nevyšla táto kniha. Namiesto štyroch kníh mal napísať len trilógiu, lebo Inheritance je nudný, miestami mi pripadal nezmyselný a všetky scény s eragonovým bratom mi prišli také nasilu. No a čo sa týka posledných prekážok ku Galbatorixovi, tak to nejdem ani komentovať. Jedna hviezdička skôr za dokončenie celkovej myšlienky než za čitateľský zážitok.

Miss Utahraptor  | *** 03.11.2014 12:49

Škrtat, škrtat, škrtat! Inheritance by jak sůl potřeboval zásah shůry proti autorově grafomanii. Ačkoli se stále „něco děje“, od začátku se nelze zbavit vtíravého dojmu, že by se těch cca. 700 stránek pohodlně vešlo na 500, a to se pak podepíše jak na čtivosti, tak výsledném dojmu.



WebArchiv - archiv českého webu