kniha » Zpěv lamie
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 29
hodnotilo: 41
85%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
Zpěv lamie

Jan Hlávka

Zpěv lamie

série: Agent X-Hawk
díl v sérii: 2

Kategorie: sci-fi

vydání: Triton (web) 2012

odkazy: 6x [recenze]


Komentáře:
brmbos  | ****1/2 12.03.2012 21:08

Původně jsem si myslel, že to přečtu za jeden, dva večery, ale opak byl pravdou. Tím nemyslím nic špatného, ba právě naopak, čtení jsem si vychutnával slovíčko po slovíčku, větu po větě, stejně jako dobrou whiskey. Těšil jsem se na každý večer, kdy si zase přečtu pár stránek. Hodnotím 9 z 10 hvězdiček.

Majkl  | ****1/2 13.03.2012 02:08

A to ja som zas knihu prečítal rýchlo, aj keď som myslel, že škola a iné povinnosti, ma budú nútiť túto knihu odkladať. Prakticky od cca šesťdesiatej strany som čítal bez prestávky, jedným dychom. Prológ mi zaváňal trochou klišé, Temný pán sa rozhodol pobaviť, a tak z rozmaru vytvorí pekné rošambo. O jeho výzdobe a tróne ani nehovorím. (Ale to mám asi celkovo s touto postavou problém. X-Hawk sa mi začína vidieť až smiešnym.) Avšak potom sa príbeh postupne rozbehne (vďaka dvom skvelým parťákom a mimoriadne nebezpečnému protivníkovi sa to číta jedna báseň) až do napínavého konca, ktorý ma zase nechal trošku sklamaným svojím vyústením. Snáď sa Jan Hlávka ešte aspoň raz vráti do série JFK, aj keď rovnako rád by som čítal niečo iné. Lamia ma prekvapila, nie je úplne originálna (zbadal som tam prvky z jednej filmovej kultovky a druhej knižnej, aboslútne to však nevadí), ale je to poriadna beštia, z ktorej ide strach. Navyše ako mimozemský/my­tologický tvor je veľmi zaujímavá (stálo by za to preskúmať fungovanie lamií bližšie), spolu s dobrou motiváciou sa nejedná len o zopár rysov charakteru. Hm, a pri boji s istou známou postavou sveta JFK mi napadlo len jedno… to je epické :) Hodnotím zatiaľ 9/10. Nenašiel som tu nič také, čo by mi vyložene vadilo, bavil som sa, parádne odreagoval, čo viac chcieť? Nuž, niečo lepšie, pretože viem, že Jan Hlávka dokáže prekonávať sám seba.

Sirius  | ****1/2 13.03.2012 16:49

Skvělý, moc skvělý. Sice to není nejlepší věc od Honzy Hlávky, ale z tohohle pána nám roste velkej autor. Už by mu někdo mohl říct, aby si stvořil vlastní ságu a nechal všechny ty Kováře a X-Hawky na pokoji. Mimochodem v hláškování dohání i samotnýho majstra Procházku. Ale na druhý straně bych chtěl víc věcí s Tomem a Matesem. Hlavně s Matesem, ze kterýho se stala jedna z nejlepších postav tohohle universa

Schramm  | ***** 11.05.2012 10:47

Nemůžu se nepřidat k pozitivním komentářům. Zpěv lamie se mi moc líbil, už pro svůj skvělý nápad. Kniha nabízí vše, co od tohohle typu já osobně čekám: chytlavý, chytrý příběh, dobře napsané postavy (musím vyzvednout kocoura Matese, rázem je z něj v mých očích přední hrdina série, který šlape na paty Vincentu Vegovi (kacířsky přiznávám, že z JFK samotného jsem si z nějakého důvodu na zadek nesednul), výtečná je ovšem i sama lamie), pointu a v neposlední řadě autorský styl. Pokud se mi už Hitman poměrně líbil, Zpěv lamie ho jednoznačně strká do kapsy. I díky Janu Hlávkovi je pro mě řada Agent X-Hawk o dost zajímavější než řada mateřská. Přimlouval bych se proto, aby se neskončilo u ohlášených 4 dílů (nepletu-li se). A k osobě autora: na jednu stranu je škoda, aby se Jan Hlávka zakopal v cizím univerzu, na druhou stranu by byla strašná škoda přijít o příběhy typu Zpět lamie.

epco55  | ***1/2 08.03.2013 13:25

Hlávka opäť potvrdil, že patrí k tým lepším, či zaujímavejším autorom, ktorý formujú osudy JFK, či pridružené príbehy. Príbeh obsahuje dostatočné množstvo odkazov a detailov aby sa dal považovať za súčasť série. Zároveň však viac ako dostatočné množstvo inakosti a originality, aby bol príbeh čítavý a držal ma v napätí. Čakal som priemer a dostal som výbornú oddychovku, ktorá predčila moje očakávania

honajz  | ***1/2 06.05.2013 17:32

Na úvod asi musím konstatovat, že patřím k té menšině, kterou série JFK moc nebere, a ostatně ani Žambochovy a Kulhánkovy knihy. Můžete se tomu divit, můžete o tom diskutovat, ale to je asi tak jediné, co se s tím dá dělat. Na Zpěvu lamie se mi líbí, že je jiná. Ne tedy zcela, i zde dojde na krvavé orgie, ale je vtipná. Má spoustu vtipných postřehů, rýpanců a dokáže dobře popsat prostředí i určité situace. Dokáže pracovat s nadhledem a jiným úhlem pohledu na nám známé věci, třeba auta a drogy. A víc vtipnější je paradoxně u lamie, než u Fenyho a Mikeše, pardon Matese. Až jsem si říkal, kurnik, tenhle člověk by měl napsat knížku ne fantasy, ale realistickou ze života, protože by byla správně ironická, plná zajímavých postřehů, možná i krapet cynická, ale byla by k věci. Zde je hrozně svázán prostředím, mytologií světa, série samotné, a je znát, že to prostě není ono. Že ten svět má rád, ale nesedí mu. Skutečně bych rád od Hlávky četl jeho vlastní knihu, s jeho vlastním náhledem na svět a život, aniž by ho cokoliv svazovalo. Abych se vrátil ke knize – žel mi vadilo, že obsahuje spoustu vaty, hlavně na začátku. Prostředí je zajímavé, postavy svým způsobem taky, ale příběh je nalajnovaný jak z Columba. Jen čekáme, kdy se Feny dozví o lamii, a kdy lamie zaútočí, o nic víc fakt nejde. A to je málo. Být tam něco o trošku víc, nějaký twist, nevím, ale potěšilo by mne to víc. Takhle je to „jen“ dobré. O to víc mne mrzí, že v tom je znát Hlávkův talent, nadhled, ironie, znalosti, ale dostanou se ke slovu jen občas.



WebArchiv - archiv českého webu