kniha » Star Trek
chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 6
hodnotilo: 4
58%
Koupit knihu:
Minotaur
Fantasya.cz
Star Trek

Alan Dean Foster

Star Trek

série: Star Trek
díl v sérii:
kniha patří do světa: Star Trek

Kategorie: sci-fi - podle filmu/zfilmováno

originální název: Star Treek: The Movie - Novelization
originál vyšel: 04/2009

vydání: Laser-books (web) 2012

odkazy: 1x [recenze], 1x [film]


Komentáře:
Phoenix  | **** 16.02.2013 09:02

Tato kniha, jak už obálka napovídá, je doslovným přepisem filmových událostí, takže si vlastně znovu vychutnáte film v trochu jiné podobě. Díky formátu, v jakém je kniha vydaná, se čte velice rychle, protože písmenek na jedné stránce opravdu moc není.

BorgDog  | **** 08.03.2013 16:03

Řeknu rovnou předem, že Abramsův film skutečně nemám rád. Je to paskvil srážející Star Trek někam na kvalitativní úroveň Transformers jak dějově, tak chováním postav, navíc s neuvěřitelným kvantem logických děr. Na druhou stranu, Foster psát umí a space opera „trekovského“ typu mu jde, takže jsem knihu otevřel navzdory nechuti – a překvapení bylo příjemné.

Ano, autor nemohl zacpat logické díry scénáře, ale učinil vše, aby alespoň tolik neřvaly. Všechny, ale skutečně VŠECHNY dějové změny v knize oproti filmu jsou k lepšímu, hlavní kladný element pak spočívá v „dohrávání situací.“ Foster si dal práci mnohé dialogy nejen vylepšit, ale hlavně dokončit, často jen tím, že je prodloužil o pár řádků. Situace tím nejen získávají „váhu,“ ale skutečně zapadají do příběhu s tím výsledkem, že konečně k něčemu jsou a na rozdíl od filmu nepůsobí jako vata mezi efektními výbuchy. Děj se tak stává sevřenějším, plynulejším a skutečně „o něčem,“ namísto změti klipů na efekt. Za tohle patří Fosterovi poklona, z minima dokázal vyždímat maximum.

Slabší čtyři hvězdy – a nikdy bych nevěřil, že dám tolik. :-)



WebArchiv - archiv českého webu