kniha » Sen androidů
chce si přečíst 3 | má v knihovně 12
hodnotilo: 19
74%
Sen androidů

John Scalzi

Sen androidů

Kategorie: sci-fi - space opera

originální název: The Android's Dream
originál vyšel: 11/2006

vydání: Classic 2012


Komentáře:
BorgDog  | ****1/2 08.03.2013 15:35

Má druhá zkušenost se Scalzim a rovněž velmi pozitivní. Ačkoliv základní situace je méně střelená, než u Červenokabátníků, působí spíš naopak, protože se odehrává ve světě mnohem bližšímu tomu současnému. Scalzi smíchal v zajímavém koktejlu absurdní nápady s poměrně realistickým chováním postav a rychlým, akčním dějem. Humor stejně jako u Červenokbátníků nepramení z toho, CO se děje, jako spíš PROČ, okořeněný principem padajícího domina, kdy jeden exces vyvolává další, často ještě pikantnější – soudní prohlášení jediné osoby za suverénní národ patří ještě k těm lehčím. Vše koření spousta ironických hlášek, které se sice nestanou kultovními, ale v daný moment rozhodně pobaví. Scalzi má také talent vymýšlet opravdu exotické mimozemšťany s mnohdy notně exotickým chováním (Země je členem jakéhosi meziplanetárního OSN, kde má ovšem asi takovou politickou sílu jako Zimbabwe), což vynikne hlavně v kombinaci s některými méně kladnými vlastnostmi lidí.

Nedostatky jsou spíše zanedbatelné. Určitě by se našlo pár děr v logice (proč si, sakra, spiklenecká nidujská frakce neponechala aspoň jednu živou ovci coby pojistku?) a výhrady lze mít i ke konci, poněkud násilně tlačenému do překvapivé pointy. Rovněž český překlad hodnotím jako problematický, u některých vět jsem kroutil hlavou, i když jsem chápal, co znamenají. Zprasená sazba je pak kapitola sama pro sebe. Navzdory tomu všemu však hodnotím vysoko – bavil jsem se výborně a koncentrace originálních nápadů je na humornou knihu opravdu velká. John Scalzi se rychle stává mým oblíbeným autorem.

trudoš  | ****1/2 23.03.2016 15:02

John Scalzi opět skvěle zkombinoval svůj talent pro akci a komiku, z čehož vznikl sympaticky odlehčený sci-fi thriller Sen androidů. Přičemž, jak je jeho zápletka bláznivá, tak samotné chování postav nenechá čtenáře dlouho na pochybách, co že to vlastně drží v rukou. A i když humor pravděpodobně bránici nikomu neroztrhá, je kouzelně nápaditý a trefný. Už třeba motiv meziplanetárních vztahů, ve kterých lidstvo ví, že je s ním politicky /nekorektní výraz/, ale nemá moc možností s tím něco dělat, považuji osobně za geniální.
Samozřejmě, sem tam se trochu pozastavíte nad logikou, což jsou však lapsy, které příběhu pro jeho hravost odpustíte. Stejně tak zpočátku lehce mate množství postav a dějových linií, které by jistě šly ukočírovat trochu přehledněji, ale přesto vyprávění nenudí od první po poslední stránku. V důsledku román ze všeho nejvíc připomíná báječnou akční jízdu, která si v ničem nezadá s autory jako David Morrell, Michael Marshall Smith, William Gibson či Donald E. Westlake.



WebArchiv - archiv českého webu