kniha » Helikonie III - Zima
v Top10 1 | chce si přečíst 7 | chce mít v knihovně 5 | má v knihovně 64
hodnotilo: 37
84%
Helikonie III - Zima

Brian W. Aldiss

Helikonie III - Zima

série: Helikonie
díl v sérii: 3

Kategorie: sci-fi

originální název: Helliconia Winter
originál vyšel: 04/1985

vydání: Laser-books (web) 1999


Komentáře:
Fouré  | ***** 01.02.2013 21:45

Málokdy člověk potká knihu, která mu doslova vyrazí dech. U mě tenhle okamžik přišel snad jen dvakrát nebo třikrát v životě, ale nejintenzivnější byl pochopitelně napoprvé – v mých patnácti letech – poté, co se mi po obou výborných předcházejících dílech dostala do rukou Zima a já v úžasu hltal stránky příběhu o kontinentu, který hůř než blížící se chlad svírají klepeta Oligarchy, jenž krok za krokem buduje jakousi ranou verzi totalitního systému. Příběh kontinentu, který prožívá své vlastní devatenácté století okořeněné morem, střetem církve se státem, počínající průmyslovou revolucí a občanskou válkou. A uprostřed toho všeho se vine cesta dvou dezertérů a jejich otrokyně za polární kruh, kde na ně to nejhorší teprve čeká. Je sice pravda, že kurzívou psaná část knihy, která vypráví jakousi hipísáckou utopii o životě na očištěné planetě Zemi po jaderné apokalypse, mi přišla už tenkrát jako jeden z nejhloupějších textů, jaký jsem měl tu čet číst. Ale – Abro Hakmo Astab! – dám-li na druhou stranu pomyslných vah do nejmenších detailů vykreslený svět, charaktery za které by se nemusel stydět žádný z velkých spisovatelů devatenáctého století (obzvláště kapitán Harbin Fašnalgid je v tomto ohledu mistrnou figurou)a nečernobílý závěr s meditací na téma svatí a hříšníci, musím/jsem musící i přes to dát plný počet bodů.

Dilvermoon  | ***** 05.03.2013 14:23

Po Jaru, kdy pomalu končila stovky let trvající zima a lidská populace Helikonie se začala divit a s překvapením zjišťovala, že teplo nemusí být jen z ohně, to bílé svinstvo kolem se samo od sebe dokáže proměnit ve vodu a vše se začalo probouzet, přišlo Léto, což byl slabší díl. Chyběla tam právě ta drsná klimatická změna, jejíž důsledky jsou na téhle sérii to nejlepší. V podstatě bylo jen vedro jak někde v rovníkové Africe a sem tam probleskla zmínka o lesích v plamenech v extrémních oblastech. Zkrátka klima nebylo hybatelem děje.

A teď Zima. Nastává pomalý sestup do mrazivého pekla na další stovky let, aby pak opět někdy v daleké budoucnosti nastalo jaro. Příběh samotný je také skvělý, ale to nejlepší pro mě je právě ta vidina ZMĚNY. Aldiss paralelně vypráví historii na vzdálené Zemi, docela zbytečné, nijak důležité pro samotný román. Když k tomu připočtu celkem nechutný děj na orbitální stanici, mám co dělat, abych nesrazil hodnocení. Naštěstí tyto dvě linie nemají spolu v podstatě nic společného (hlubší souvislosti se odehrály v Jaru), takže si to odmyslím a po 4* na Jaře dám opět plný počet. Ještě bych vypíchl výborný nápad s Velkým kolem Kharnabharu, které mi v skromnějším provedení trochu připomnělo Anatém a jeho matémy. Aldissovi se také velmi dobře podařilo vymyslet, jak se vlastně lidstvo dočká jara… Výborné završení série.



WebArchiv - archiv českého webu