kniha » Strach moudrého muže
v Top10 5 | chce si přečíst 6 | chce mít v knihovně 8 | má v knihovně 45
hodnotilo: 92
91%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Strach moudrého muže Více vydání = více obálek.

Patrick Rothfuss

Strach moudrého muže

Kniha vyšla i pod názvem:
Strach múdreho muža
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Kronika Královraha
díl v sérii: 2

Kategorie: fantasy

originální název: The Wise Man's Fear
originál vyšel: 03/2011

vydání: Triton (web), Argo (web) 2012; Ikar (SK) (web) 2012; Triton (web), Argo (web) 2012; Argo (web), Triton (web) 2015; Triton (web) 2017; Aktuell (web) 2020

odkazy: 1x [ukázka], 7x [recenze]


Komentáře:
Belquerst  | ***** 16.10.2012 20:11

Po prvom dieli som očakával, či sa Rothfussovi podarí udržať tempo, ktoré nasadil v prvej knihe. A podarilo. Kniha je iná, ako prvá. To je ale zapríčinené tým, že Kvothe dospel a už to nie je malé dieťa. Väčšiu úlohu tu hrá láska, no nechýba ani zabíjanie a kopa dobrodružstva. Kniha ma naozaj bavila a už sa neviem dočkať pokračovania.

snop  | ***** 17.10.2012 16:33

Nejlepsi kniha, kterou jsem cetl od Cesty kralu. Obcas to trochu naduziva pribehů v pribehu, ale neni to nic, co by kazilo cteni, tyto podpribehy jsou vzdy kratke. Je mile, ze hlavni hrdina, Kvothe, neni zadny superman. Je samozrejme genius, ale nema tak naslapnuto k superhrdinovi, jak to zname z jinych knih. Navic ramcovy pribeh (cela kniha je de facto vypraveni vyslouzileho Kvotheho Kronikarovi) ukazuje, ze stary Kvothe neni az zas takovy Ben Kenobi, jak by se mohlo zdat.

michalb  | ***1/2 05.08.2013 13:16

Druha kniha v serii mi privodila mirne zklamani. Do chvile nez Kvothe odejde z univerzity to bylo ok. Ovsem pak to zacalo trochu skripat – z hlediska pribehu hlavne. Proste jsem tem postavam pomalu prestaval verit a nektere z rozhovoru a scen v knize me zacaly pripadat „pohadkove“ pritazene za vlasy. Take tu bylo vic videt takove rozdeleni celeho pribehu do vzajemne oddelencych „pod“ pribehu, do kterych se Kvothe dostane, vyresi a opusti je a pokracuje. (mild SPOILER: Opravdu nevim, jak vlidne by absolutni vladce reagoval, kdyz si jeho velmi blizky clovek jen tak vezme dvou mesicni dovolenou po splneni ukolu z osobnich duvodu, kdyz predtim ho pomalu nepousti z pokoje. Taky po Denne prvni nepatra hned, protoze jak Ctaeh rekl, je pryc a nema to smysl, ale jakmile „pod“ pribeh skonci, tak hned jdeme patrat po Denne.) V prvni knize mi to vypraveni prislo zvladnute vic – autorovi se to proste povedlo lepe oddelit, lip zduvodnit a lepe to navazovalo. Teto knize by myslim prospelo zkraceni nebo uplne vyskrtnuti nekterych casti. Shrnuto: Prvni pulka knihy dobra, druha pulka horsi. EDIT: Aby to zase nevyznelo tak negativne, kniha se mi porad moc libila a stoji za precteni, ale tech par neduhu pro me proste trochu rozbilo tu magickou dokonalost prvniho dilu. :-)

paragan  | ***** 22.03.2014 23:48

Jedna z najlepších kníh poslednej doby – pre mňa ako závan sviežeho vetra. Okrem postáv, ktoré mi prirástli k srdcu sa mi páči ako sa autor pohráva s príbehom. Na jednej strane vieme že hlavná postava je hrdina. Niekto kto vykonal veľké činy ktoré otriasli svetom. Na druhej strane ten superhrdina – ktorý je vo všetkom úžasný má byť tento životom zlomený hostinský, ktorý očividne nemá tie superschopnosti ktoré si pripisuje? Stratil ich? Stratil vieru v seba? Je to dokonalé maskovanie? Klame sám seba? Alebo si pravdu prikrášľuje-hrdina rozpráva príbeh tak ako chce aby sme si mysleli že sa stal, ale občas mu tá fasáda popraská ? Ak áno je to z nejakého zámeru? Je to viac otázok ako odpovedí. Myslím, že v treťom dieli sa dozvieme pointu tohto všetkého a mnohé doteraz naoko nelogické veci do seba zapadnú ako dieliky puzzle. V opačnom prípade nech si autor nepraje reakcie fanúšikov :D

Majkl  | **** 15.02.2015 14:15

Po prvom knihy je Strach menším sklamaním, autorovi sa nepodarilo udržať vyváženú pútavosť, a taktiež si myslím, že kniha by mohla byť o pár desiatok strán kratšia. Na druhej strane, príbeh sa posúva vpred, po problémoch spôsobených Kvotheho nemesis náš hrdina musí opustiť na istý čas univerzitu a nájsť si mecenáša, inak prežije nastávajúce obdobie o hlade a bez strechy nad hlavou. Pri tejto časti príbehu som mal problém so stretnutím s Felurian, ktoré bolo na môj vkus dlhé, tak trochu opakujujúce sa a v spojení s doterajším príbehom až nehodiace sa (v pomerne realistickom príbehu je tu odrazu fantastická divožienka z mýtov). Rothfuss postupne pritvrdzuje, udalosti, v ktorých sa Kvothe ocitá, sú krvavejšie a temnejšie, taktiež Kvotheho charakter už nie je tak kladný ako doteraz. Strach múdreho muža je stále veľmi dobrou knihou, ktorá však na vyvážený prvý diel nestačí. Čistých 80%.

jethro.tull  | ****1/2 23.03.2015 21:10

Rád bych o této knize napsal: „Knihu jsem zhltnul za jediný den, a už teď se třesu na nášup. Rothfuss je zatraceně dobrej!", ale nebyla by to pravda v tom prvním bodě. S tím ostatním souhlasím. Mimochodem, tento výrok, uvedený na přebalu knihy, mi přijde jako vtip, a pokud to jako vtip nebylo myšleno, tak mi přijde G. R. R. Martin jako hlupák. Martinofilové prominou. (Lítost. Omluva.) Tisícistránkovou knihu jsem nepřečetl za jediný den, chvíli mně jako u první knihy trvalo, než jsem se začetl, ale pak opět přišla odměna a já četl s nadšením a příběh mě okouzloval čím dál víc. Jsem vlastně rád, že jsem neprošel Martinovým čtecím fastfoodem a knihu jsem místo zhltnutí vychutnával. A bylo co vychutnávat. Příběh je okořeněn rozličným kořením a jeho chuť doznívá ještě dlouho poté, co byla kniha dočtena. Každopádně se shodnu s G. R. R. Martinem v tom, že se těším na další pokračování.

Rezaria  | ***1/2 20.04.2016 23:04

Po lehkém namlsání se prvním dílem jsem k pokračování přistupovala s jistým očekáváním. A to byla trochu chyba. Kniha sice pokračuje relativně stále ve stejném tempu, je stále velice čtivá, ale přesto se nemohu ubránit dojmu jisté rozvleklosti. Proškrtání by jí opravdu prospělo. Stejně tak větší autorova pozornost jiným scénám (scéna s Cthaehem mě poměrně zklamala). Oproti Jménu větru je vše, co Kvothe udělá mnohem méně uvěřitelné a i když oceňuji, že to není všemocný superhrdina a génius, možná bych ho tak viděla raději. První půlka je skvělá, druhá tak nějak zklamáním. I tak se mi kniha celkem líbila, ale mám z ní dost smíšené pocity.

kedlubajz  | ***** 09.08.2016 13:47

Pokračování neztratilo nic z mistrovství prvního dílu, některé aspekty dotahuje až k dokonalosti (lyrické pasáže ve Fae, posunování děje pomocí příběhů, které si postavy vypráví). Výtečně působí i pokračování na univerzitě – i přes svou v podstatě repetetivní strukturu (Kvothe nemá peníze – shání peníze – hledá Dennu – má problém s Ambrosem, stále dokola..) vyprávění ani náhodou nenudí a kupodivu se stále posouvá vpřed – zejména skrze postavy, které se vyvíjejí. Druhý díl obsahuje některé báječně vygradované a pamětihodné momenty, namátkou setkání s Felurian, Ctaeh, pobití banditů, švestkový nářez, falešné Ruhy, cokoli s Elodinem… Vyprávění trochu ztrácí dech v některých pasážích na Kvothových cestách, zejména když přijde na přetřes Lethani a podivná kultura Ademů (příliš nechápu autorovu potřebu ospravedlňovat souložící kulturu Ademů a princip bezotcovství popřením biologických zákonů). Ale suma sumárum je to jedna z nejlepších knih, jaké jsem kdy četl.

Polinius  | ** 08.11.2018 21:12

V ten moment kdy Kvothe opouští univerzitu kniha ztrácí kouzlo a stává se děsně ukecanou. Bohužel jsem ji ani nedočetl. Je to taková pohádka o kohoutkovi a slepičce o 1000 stranách. Autor má velký talent, ale prostě tak málo postav nedokáže utáhnout můj zájem na 2000 stránek.

Zbyna  | ***** 02.12.2021 21:34

Vynikající zážitek. Nádherný jazyk, nepředvidatelný děj a neuvěřitelné pochopení pro bytost jménem člověk!



WebArchiv - archiv českého webu