kniha » 0.4
má v knihovně 2
hodnotilo: 10
68%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
0.4 Více vydání = více obálek.

Mike Lancaster

0.4

série: Point 4
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - pro děti a mládež

originál vyšel: 2011

vydání: Egmont (web) 2012; Arkus (web) 2019


Komentáře:
Roggy  | ***1/2 02.08.2012 19:22

Zpočátku mě ta knížka hrozně štvala. Jednak to vypadalo jako tisící variace na obehrané téma a druhak to nebylo ani nijak kvalitně napsaný. Poznámky „redaktora“, kterými je tenhle jakobyzápis audionahrávky doplněn, jsem přeskakoval a myslel si cosi o blbečcích. Nemuset tuhle knížku dočíst, asi bych ji odložil. Nicméně někde v polovině se to přehouplo a začalo to být zajímavé. Pointu vyzrazovat nebudu, ale líbila se mi. Možná to je tím, že čtu víc fantasy než scifi, možná se mi kovaní scifisti vysmějí, že tohle četli už tisíckrát. Nevím. Každopádně posledních pár stránek jsem hltal. Podruhé to číst zřejmě nebudu, ale taky nemyslím, že se mi to hnedka vykouří z hlavy.

Ronkar R  | ***1/2 01.06.2013 11:44

Pomalejší start, ale o to větší překvapení poté. Příběh se odvíjí formou audionahrávek, které autor používá k vysvětlení podivných událostí v jednom americkém městečku a to z pohledu chlapce – hlavního hrdiny (docela sympaťáka). Děj není extra originální, ale je v něm několik zajímavých nápadů, situací a zejména v druhé části knížky (toto není kniha, ale opravdu jen knížka) s dobrou hororovou atmosférou. (Což jsem jako přívrženec Kinga kvitoval s povděkem). Celá zápletka není příliš nosná a není proto divu, že autor se do složitějších konstrukcí děje a zvratů nepouští. Kratší čtení, sympatický hrdina, slušně napsané. Pro mládež zaměřenou na sci-fi určitě vhodné. Koupě nelituji.

trudoš  | ***1/2 06.02.2019 22:22

Tahle kniha měla být povídkou, to je víc než jisté. Má pro to všechny předpoklady – zajímavý motiv i nápaditou formu zpracování. Jenže to ne, povídky přece píšou amatéři, a Mike Lancaster žádný amatér není. Pročež příběh zazdil sto šedesáti stránkami, které sice mají motiv i formu, ale to je v důsledku asi tak všechno. Děj i zakončení zůstaly zapomenuti někde v blízkosti Kansasu.
Ne vážně – když si čtete o skupince čtyř lidí, kteří jako jediní neupadli do transu v tisícihlavém městečku, kde jinak všichni z nepochopitelných zatuhli, nedá vám to, a musíte vyprávění přiznat přízračnou atmosféru. Ta bohužel vydrží přibližně třetinu rozsahu, než dojde k prvním zvratům. Pak už se rozjíždí standardní akční utíkačka, která vlastně nemá jiného účelu než prodloužit čekání na pointu. Nezachrání to ani sympatický patnáctiletý hrdina, ani romantická linka, ani napůl depresivní závěr. A tak se z potenciálu, kterým 0.4 bezesporu disponovala, stal „jen“ průměrný dobrodružný sci-fi román pro mládež.



WebArchiv - archiv českého webu