kniha » Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
v Top10 1 | chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 21
Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Více vydání = více obálek.

Ransom Riggs

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

Kniha vyšla i pod názvem:
Domov pre neobyčajné deti slečny Peregrinovej
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Sirotčinec slečny Peregrinové
díl v sérii: 1

Kategorie: horor - fantasy - pro děti a mládež

originální název: Miss Peregrine's Home for Peculiar Children
originál vyšel: 06/2011

vydání: Jota (web) 2012; Jota (web) 2012; Kalligram (web) 2013; Jota (web) 2016

odkazy: 7x [recenze], 1x [trailer], 1x [film]


Komentáře:
Daletth  | **** 25.08.2012 18:07

Je to teda něco jiného, než jsem očekávala. Doufala jsem v nějakou duchařinu či něco ve stylu „Silent Hillu“ – děsivé to tedy není. Je to spíše smutné a ponuré. Rozhodně tomu ale nechybí atmosféra (fotografie také nejsou děsivé, ale atmosféře pomáhají…). Čte se to velice dobře.

SONP  | **** 10.07.2013 08:08

Vizuálně naprosto úžasné. Už jen za nápad prolnout text s mysteriozními fotografiemi si autor zaslouží velké uznání. První polovina knihy se čte jedním dechem, přičemž atmosféra by se dala krájet. Bohužel později trpí syndromem nové série hvězdných válek – po odkrytí tajemství je všechna atmosféra tatam. Navíc v druhé půlce jsem si připadal, jako když čtu Harryho Pottera, originalita se prostě vytratila. Velkým zklamáním byl otevřený konec, jako by už snad dnes nikdo neuměl napsat nic jiného než sérii. Dal bych míň (zhruba kolem 60%), nebýt té úžasné první půlky knihy, od které jsem se nemohl odtrhnout.

Arach.No  | **** 15.05.2014 14:08

Naprosto souhlasím s ostatními, že je to něco jiného, než jsem čekal. V první třetině se zdá, že by mohlo jít o povedený duchařský horor. Tahle část je rozhodně nejlepší. Ve druhé třetině čtenáři dojde, že tahle kniha není tím, čím se zdá být. A poslední třetina je „akční finále“, přičemž až během posledních zhruba padesáti stran mi došlo, že knížka nemá konec a jedná se jenom o první díl. Nic proti sériím, ale neuvést to v žádných materiálech, ani to na přebalu v nejmenším nenaznačit mi přijde jako tak trochu podvod na čtenáři. Atmosféru má Sirotčinec dobrou, příběh je zajímavý a nečekaný (i když se nevyhnul několika poměrné velkým logickým nesrovnalostem a některé věci, které by zasloužily vysvětlení, zůstanou nevysvětleny), ale opravdu jsem doufal v působivé a originální zakončení, místo kterého jsem dostal nepříliš uspokojivý otevřený konec. Naštěstí to není nijak velký cliffhanger, ale stejně jsem se neubránil mírnému zklamání. Přesto bych ale knížku určitě doporučil, především vám všem, kteří teď víte, že se jedná o první díl série a ne o uzavřený příběh.

seelya  | *** 07.02.2015 01:11

v zásade môžem súhlasiť so všetkým, čo bolo napísané vyššie… prvá časť knihy až do „veľkého rozuzlenia“ bola fakt parádna, hlavne časť v rozbitom sirotinci mala tú správnu mrazivú atmosféru… len čo je však zápletka odhalená, celá kniha sa mení na typické čítanie pre násťročných a z veci, ktorá mala našliapnuté k ľahšiemu hororu, je už len samá nuda a šeď… škoda, potenciál to malo…

Rezaria  | ***1/2 23.08.2015 23:48

Podobně jako ostatní zde jsem měla od knihy jiné očekávání. Skvělá vizuální stránka knihy navozovala temnější dojem, než jsem ve finále dostala. I s dalším musím souhlasit – první polovina je naprosto skvělá, četla jsem ji prakticky bez dechu, jen abych se dostala ke zklamání v druhé polovině. Velké rozuzlení a následující děj nijak nepřekvapí a navíc už postrádá kouzlo a atmosféru první poloviny. Velké uvědomění hlavního hrdiny o své podivnosti je skoro k smíchu a některé věci úplně nefungují tak, jak bylo řečeno (možná je objasní další díl?). Ve finále jsem spíš zklamaná, protože vizuálně mě kniha nalákala na něco, co mi jen lehce nastínila…

MartinJ  | **** 06.05.2016 22:33

Já tedy, na rozdíl od většiny ostatních, jsem druhou půlkou knihy nebyl zklamán. Naopak. Po tom, co jsem si přečetl všechny komentáře jsem se druhé půlky bál a (možná právě proto) přitom mě bavila možná dokonce více než první část. A ani se mi nezdálo, že by kniha nekončila. Klidně by takhle mohla zůstat jako samostatná kniha, na druhou stranu je to jasný nášlap na to, aby pokračování bylo možné, pokud bude první díl úspěšný. A souhlas, že skloubení s fotkami je opravdu geniální.

Polfin  | *** 23.12.2016 13:15

Žádná sláva, příběh nic moc , hodně vykecávání o pocitech hlavního hrdiny, akce poskrovnu. Fotografie sice dobré z hlediska marketingu, ale mě vadily, má fantazie si popisované reálie představovala jinak než mi to pak korigovaly přiložené fotografie. Zas koupil jsem si všechny tři díly a vydrželo mi to celý podzim, narozdíl od knih které zhltnu za týden, tady se musím přemáhat v tom pokračovat ve čtení.

Skabandari  | **1/2 27.01.2017 00:04

Nenadchlo, celé mi to přišlo nějaké nedomyšlené, ať už jde o smyčky, netvory, či samotné děti. Fotky tomu ze začátku dodávaly hororovou atmosféru a jelikož sem si myslel, že horor opravdu čtu, byly o to účinnější, bohužel sem brzy přišel na to, že horor to opravdu není a tím se všechno kouzlo vytratilo. Navíc mi přišlo, že autor nejprve splašil fotografie a teprve poté vymýšlel postavy, díky čemuž se jedná o dost divné postavy, z mého pohledu vhodné leda tak do pohádek.

LuciusWlk  | *** 19.04.2017 17:56

Se sirotčince, jsem trochu na rozpacích. První třetina knihy mi přišla zdlouhavá a poněkud nudná. V podstatě vše po příjezd na ostrov mohlo být scvrknuto na jednu kapitolu, aniž by to mělo vliv na děj, ale ono to může být jen subjektivní dojem. Na ostrově už mě děj bavil a oceňuji originalitu a nápad, se kterým se dá úžasně pracovat. Také fotografie jsou pěkné zpestření. Určitě nechci nikterak kritizovat autorův rukopis, nicméně, přes všechny klady je knížka velmi jednoduchá a nakonec zapadne do kastlíku „to jsem někdy myslím četl“. Škoda.
Knihu jsem měl v seznamu k přečtení nějakou tu dobu a v podstatě se stejnojmenným filmem jsem byl nucen přečíst, než uvidím. Vždy je důležité číst a poté vidět!


Stejnojmenný film podle knižní předlohy:
Když jsem viděl, že Sirotčinec skončil v rukou Tima Burtona můj zájem, jak o knihu, tak film, celkem povyrostl. Když jsem knihu dočetl, uměl jsem si představit, co s ní Burton bude umět vykřesat. Jaké zděšení bylo, že NIC.
Opravdu mě tento počin nutil přemýšlet, jestli to Burton dělal z donucení, nebo jen pro zisk, ale ten film je, BOHUŽEL, neuvěřitelná slátanina. Scénář je opravdu hloupý, ale opravdu hodně. Vůbec nerozumím tomu, proč byly hlavním hrdinkám prohozeny schopnosti? Jestli jen kvůli podvodním scénám, tak je to opravdu trapné. Obsazení s přivřením očí přejdu, ale otec se nepovedl a Samuel a závěrečná bitva nebitva byla tragická. V podstatě pouze tři momenty, které mě nadchly. A to ten okamžik souboje dvou „postaviček“ v sirotčinci a dvě podvodní scény. Vůbec to nechápu, ale nehodlám Sirotčinec chválit jen kvůli Burtona. Tohle jsem opravdu nečekal. Hodně mi to připomíná ztracený potenciál, jako u Eragona. Dvě hvězdy a ani o chlup více. A to jsem milovník fantasy a Burtona.

trudoš  | *** 14.04.2019 07:03

Jedno musím Sirotčinci přiznat – sbírka strašidelných fotografií mu dodává nenapodobitelný šmrnc. Jenže jako by tohle autorovi stačilo a víc nechtěl. Výsledek proto trochu připomíná spektakulární fotoalbum, jehož tvůrce se při psaní popisků k snímkům rozepsal evidentně víc, než původně plánoval. A vznikla mu kniha.
Já prostě románu Ransoma Riggse propadnout nedokázal. Přehlédnu-li fakt, že na mnohých fotografiích je znát počítačová úprava, byl to hlavně příběh, co mě dožralo. Ačkoliv je zápletka originální, s hororovým potenciálem prapodivných dětí prakticky nepracuje, a vyprávění se brzy mění v obyčejnou dobrodružku pro mládež s otevřeným koncem (jenž byl pro mě v době vydání nemilým překvapením). Když si pak hrdina nabrnkne holku svého dědečka, a to evidentně jen proto, aby v příběhu byla i nějaká ta láska, moje skrytá puritánská povaha začala mlátit hlavou o pult. A tak mám pro jednou pocit, že by se mi možná mohlo spíš líbit filmové zpracování. Přeci jenom, Tim Burton je Tim Burton.



WebArchiv - archiv českého webu