kniha » Hrozba z vesmíru
chce si přečíst 1 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 26
hodnotilo: 11
63%
Hrozba z vesmíru

Jeff Anderson

Hrozba z vesmíru

Kategorie: sci-fi

originální název: Plague from Space
originál vyšel: 09/1965

vydání: Argenit 1992

odkazy: 1x [recenze]


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [19] tomts (editor v době uložení příspěvku) 13.03.2010 14:46  

@zdenda[11]: Tak po dvou letech jen k tomu Fischerovi: tak trochu jsem bádal po netu i jinde a můj poznatek je tento – předpovědět, že Fischer bude v roce 1973 hrát jakousi partii v Berlíně (MS se konalo v Leningradě!) nebylo pro američana nijak složité (v roce 1965). Už v roce 1958 byl čtrnáctiletý Fischer americkým mistrem a uznávaným mezinárodním velmistrem, dokonce se dalo i tipnout, že brzy bude mistrem světa (1972). Takže zarážející by spíš bylo, kdyby se v té době v souvislosti se šachem o Fischerovi nemluvilo…

 [18] tomts (editor v době uložení příspěvku) 06.11.2008 21:49  

@black13[17]: Sice jsem z ruštiny maturoval před několika desetiletími:)), ale souhlasím s Tebou, tohle je jednoznačný důkaz. Díky za něj. Potvrzuje to i anotace ke knize na Fantastic Fiction: Dr. Sam Bertolli was there when the „Pericles“ returned to Earth. He was the first man to reach Commander Rand ashideously disfigured and close to deathRand staggered off the spaceship..From that moment, Bertolli became the only line of defense against a savage epidemic of slow and violent death. No form of life on Earth seemed safe from the raw, ugly boils that signaled the beginning of the „Plague From Space.“

 [17] black13 06.11.2008 19:59  

Tak prave som sa dostal k ruskemu prekladu Plague From Space (original som nezohnal) od Harrisona a mozem povedat ze je to tato knizka. Ak som teda este uplne nezabudol azbuku :-) Tu je dokaz, zacina to takto: Доктор Сэм Бертолли низко склонился над шахматной доской, над которой он сидел. Он задумчиво нахмурил брови, и они сошлись над его высоким лбом в черную полоску. Он осторожно взялся за королевскую пешку, двинул ее вперед по доске и глубоко вздохнул, когда контрольный экран засветился зеленым светом-он сделал верный ход, тот ход, которым Фишер начал в 1973 году в Берлине свою знаменитую партию.

 [14] magio (editor v době uložení příspěvku) 25.09.2008 15:49  

@yerry[13]: OK, Harrisonův pseudonym smazán, snad se někdy ozve někdo, kdo četl originál i tento podezřelý český překlad.

 [12] elfos (editor) 25.09.2008 09:43  

Taky tu knihu mám.

ISBN bych odstranila, jak píše Yerry, patří k jiné knize. V téhle žádné ISBN ani jiné označení/číslo není. :-(

Za druhé – nemíchala bych ji s Harrisonem a už vůbec nedávala jako jeho pseudonym, podle mě pro to není žádný podklad. Jsou to jen dohady a spekulace, navíc, knih se stejným anglickým názvem může být víc od různých autorů, neznamená to, že to musí být Harrison, protože mi to vyplivl google. Taky je tu ta šachová partie, o které píše Zdenda (skvělý postřeh!), takže Harrisona bych nechala Harrisonem a Andersona Andersonem. :-)

Vůbec tak nějak celkově bych tu knihu nechala tak jak je FYZICKY – s údaji v ní uvedenými.

Neexistence Jeffa Andersona je trochu divná, ale google mi našel odkaz na spisovatele SF, který se jmenuje Jeffrey Anderson. Nemůže to být on? Je to jen nepodložená možnost! Ať tu zas nerozjedu Harrisona II. :-) ........ Neumím anglicky, takže to nemůžu prozkoumat. Odkaz na toho spisovatele je tady: http://jeffreyscottanderson.com/index.html

Abych to shrnula: ISBN bych dala pryč, nepatří tam, Harrisona bych do toho nemontovala, a možnost, že jde o Jeffrey Andersona předhazuji vplen. :-)

Tolik můj názor k debatě.

 [11] zdenda (editor) 25.09.2008 09:12  

Tak jsem se díval do knihy. Žádné ISBN v knize není uvedeno. Protože jsem úplně nově privilegovaný (a tím bych chtěl poděkovat všem, kteří mě Knedlemu navrhli), chtěl bych konzultovat možnost odstranění tohoto ISBN. Nechci něco pokazit. Jinak jsem pátral po knize a je mi několik věcí divných. I když kniha prvně vyšla v roce 1965, je zmiňována šachová partie Fischera z roku 1973 (že by Harrison předpověděl i toto?) a dále mě zaráží, že všechna vydání, která jsem našel udávají počet stran kolen 160 a tady je pouze 95. Nemůže se tedy jednat o nějaké přepracované, zkrácené vydání, které opravdu stvořil jakýsi Jeff Anderson? V tomto vydání je copyright 1991 by Jeff Anderson!!!

 [9] magio (editor v době uložení příspěvku) 24.09.2008 18:22  

@tomts[8]: Já bych to zas tolik neřešil. Podle mě je lepší, když dáme Jeffa Andersona jako pseudonym Harrisona, je to sice trochu zavádějící, ale určitě lepší než nic. Souhlasíte?

 [8] tomts (editor v době uložení příspěvku) 24.09.2008 18:13  

@Doubravka[7]: Já tuhle knihu mám. To nakladatelství je dost obskurního rázu a defacto z knihy se nedá nic zjistit. Pokud vím, tak snad vydali jen několik málo knížek…

 [7] Doubravka (editor) 24.09.2008 15:13  

@magio[6]: Jo, jasně. Já myslela spíš že je v něm zmatek na internetu, tady je v pořádku :) Souhlasím s navrhovaným řešením, pokud nevypadne nějaká utajená informace, jinak to nepůjde (jen mě ještě poňouká ďáblík, jestli Harrison vůbec ví, že mu tu ta kniha vyšla, ale to by si asi nikdo nelajsnul ;)

 [6] magio (editor v době uložení příspěvku) 24.09.2008 15:07  

@Doubravka[5]: Dílo Harryho Harrisona jsem před nedávnem kompletně kontroloval, takže by to mělo být zde celé. Ale co se týče téhle knihy, to je záhada. V originále vyšla pod jeho pravým jménem a u nás tohle… Zkusím ještě zapátrat a když nic, dáme k jménu J. Anderson jako pseudonym Harrisona, nic lepšího asi nevymyslíme.

 [5] Doubravka (editor) 24.09.2008 15:02  

@zdenda[3]: No oni tam taky mají chyby (na oficiálních stránkách) – třeba Pátá planeta smrti (podle Wikipedie ani v angličtině nikdy nevyšla, jen rusky, litevsky a česky) tam v češtině uvedena není (http://www.iol.ie/~carrollm/hh/n01-05.htm). Wiki ale navíc tvrdí cosi o v češtině vyšlé Šesté planetě („The Creatures from Hell (1999, fully written by Ant Skalandis) – Published only in Russian, Lithuanian and Czech“), která se jaksi nekoná. Koukám, že v Harrisonovi je dost zmatek :(

 [3] zdenda (editor) 24.09.2008 14:49  

Na oficiálních stránkách Harrison uvádí tyto pseudonymy: Hank Dempsey – (Henry Maxwell Dempsey) což je mimochodem jeho pravé jméno a dále: Felix Boyd, Wade Kaempfert, Cameron Hall, Philip St. John, a Leslie Charteris Anderson tam není a ani tam není, že by tato kniha vyšla v čechách.

 [2] Doubravka (editor) 24.09.2008 14:08  

@zdenda[1]: No musím říct, že jsem z té knihy fakt zmatená.. Proč je v českém vydání uváděn Anderson? Jeho existenci coby spisovatele se mi nepodařilo odhalit (pokud tím není myšlen jakýsi herec, ročník 1970). Je to Harrisonův pseudonym? Nebo prostě chyba?

Ad ISBN – na netu jsem ho skutečně nenašla, takže nezbývá než to nechat na nějakém vlastníkovi téhle knihy. Třeba jsou v knize odhaleny všechny tyto záhady :)

 [1] zdenda (editor) 24.09.2008 11:27  

Tuto knihu ve skutečnosti napsal Harry Harrison. Kam by se měla tato informace zadat? Do poznámek ke knize? Poraďte. Teď nejsem doma, tak se nemohu kouknout, ale je zadané stejné ISBN jako stejnojmenná (v češtině!) kniha od Roddenberry Geneho.

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu