kniha » Hvězdná kolonie
chce si přečíst 1 | má v knihovně 46
hodnotilo: 23
77%
Hvězdná kolonie

Robert A. Heinlein

Hvězdná kolonie

Kategorie: sci-fi

originální název: Farmer In The Sky
originál vyšel: 1950

vydání: Banshies (web) 2000

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
lamahe  | ***1/2 03.04.2014 02:11

Túto knihu asi najlepšie vystihuje fakt, že je určená pre mládež a bola napísaná v roku 1950. Technická stránka je trivializovaná, žiada sa mi až povedať, nedomyslená. Ľudstvo disponuje neuveriteľnou technikou, počnúc pokročilým vesmírnym pohonom, ktorým sa k Jupiteru dostaneme za dva mesiace a mega-super elektrárňou, ktorá dokáže teraformovať Ganymedes do komfortne obývateľného stavu rádovo v desiatkach rokov, ale ľudia tam utekajú z preľudnenej Zeme, aby RUČNE kultivovali pôdu a farmárčili na voloch a koňoch. Navyše, dej je v prvých dvoch tretinách knihy pomerne banálny (aj keď zas nie statický) a zlepší sa to až v tej poslednej.

ALE…hodnotil som slušnými 70%…lebo románu sa nedá uprieť silný nostalgicko-romanticko-dobrodružný aspekt. Navyše snaha mladého hrdinu o sebaurčenie a hľadanie vlastnej cesty je tak nákazlivá, že čitateľ má chuť s piesňou na perách dorobiť zameškaný doktorát, alebo aspoň poriadne vyplieť záhradu. Viem si preto predstaviť, že keby som ho čítal dve dekády dozadu, keď som sa oddával Verneovkám (na ktoré sa inak veľmi ponáša), zapôsobil by silnejšie (nehovoriac o tom, keby to bolo v dobe vzniku).

„Žil jsem a pracoval s opravdovými muži.“

Polinius  | *** 03.06.2018 01:09

Z anotace: Hrdinná epopej o kolonistech na Ganymédu.

Takže předně, tohle je kniha pro mládež i když pro mládež minulého století, která měla být připravena budovat lepší svět a i počítat mrtvé. V lepších kruzích se tomuto žánru říká „Bildungsroman“. Ačkoliv jsem asi už dospělý, úplně jsem cítil, jak i mne autor držel pod krkem a ptal se mě: Jsi připraven? Jsi připraven? Co děláš pro svojí budoucnost? Nejsi jen ukňouraný lenoch?

Brrr! Opravdu mimořádný autorský talent, ale to mi nebrání říct, že kniha za svých 70 let od vydání zestárla. Občas je nudná a přehnaně blábolivě popisná jako Pět neděl v Baloně od Julia Vernea a občas právě ta extrapolace budoucnosti, které vedla úplně někam za roh, než je naše budoucnost je kouzelná a vyvolává až „pocit úžasu“. Český název trochu klame. Spíše než hvězdy, je tam více toho farmaření. :-) Také bych autorovi vyčetl, že si nechává důležité dějové zvraty až na konec a to co by mohlo být v jiné knize to nejzajímavější, je tady jen příslovečný králík vytažený z klobouku.

Čist znovu nehodlám a nehodlám to ani nikomu doporučovat ke čtení a proto jen 60%.



WebArchiv - archiv českého webu