kniha » U nás se to stát nemůže
hodnotilo:
0%
U nás se to stát nemůže Více vydání = více obálek.

Sinclair Lewis

U nás se to stát nemůže

Kategorie: sci-fi - antiutopie - alternativní historie

originální název: It Can't Happen Here
originál vyšel: 1935

vydání: Nakladatelské družstvo Máje 1936; Bourdon (web) 2022

odkazy: 1x [e-book]


Přispívat do diskuze mohou jen registrovaní uživatelé


1

 [2] jirka (editor) 14.02.2013 02:19  

Knihu jsem přečetl. Do žánru bezpochyby patří – děj souhlasí s anotacemi. V zásadě jde o vítězství něčeho velmi podobného fašismu legální cestou přes volby. Masy, zblblé sliby (viz. např. volební program naší socdem) volí toho, kdo slibuje nejvíce. A zavedení pořádku i za cenu mírného omezení osobní svobody… sakra, tohle už jsem taky někde slyšel. Ona ta kniha není zase tak neaktuální – shodou okolností jeden z předvolebních slibů bylo „Žádnému černochu nebude dovoleno …(prakticky nic)… a všechny jejich příjmy nad 10 000 dolarů ročně, ať plynoucí z výdělku nebo z jiných pramenů, budou zdaněny 100%“ (pro nečernochy byly limity vyšší (500 000), princip zůstal zachován). A těsně po dočtení jsem si u kafe četl MF Dnes (2.2.2013, str. A7) a je tam článek „Německá Levice chystá 100% daň na příjmy bohatých“, kde tato strana zcela vážně plánuje po svém vítězství ve volbách uvalit daň 100% pro všechny příjmy nad 500 000 EUR ročně (zatím nic o černoších – on by se někdo už našel, pro koho by se ty limity snížily). Opravdu je to jen náhodná shoda?

 [1] yerry 22.01.2013 13:59  

Strojový preklad z angličtiny do češtiny, alebo niečo ako výcuc:

Se to nemůže stát ZDE Sinclair Lewis

Knižní recenze by Jodey Bateman

Sinclair Lewis, první Američan přijmout Nobelovu cenu za literaturu, napsal satirickou politickou román v roce 1935, v době, kdy Spojené státy a západní Evropa byla v depresi po dobu šesti let. V tomto románu, Sinclair Lewis se ptá – co když někteří ambiciózní politik by použít 1936 prezidentské volby, aby se diktátorem tím, že slibuje rychlé a snadné řešení pro depresi – stejně jako Hitler udělal v Německu v roce 1933.

Hrdina, Doremus Jessup, malého města redaktor novin ve Vermontu, otočí 60 let rok diktátor je zvolen. Doremus bojuje za rok s novou vládou pokusy cenzurovat svůj papír a skončí v koncentračním táboře. Během roku se vyhnula do Kanady, odtud jede na mise zpět do států pro podzemní hnutí odporu proti diktatuře.

Zatímco Doremus Jessup by mohl být někdo, totožnost Buzz Windrip, síla-hladový senátor, který je sám diktátor by mělo být zřejmé nějakého Američana v roce 1935. Parallels jsou v jeho diktátorské kontrole vlastního un-jmenoval stavu s kariéry Huey Long, senátor od Louisiany. V roce 1935 Long měl masovou organizaci, Share bohatství League, a plánoval napadnout Roosevelt o demokratickou nominaci pro prezidenta v roce 1936. (Zatímco Lewis psal svůj román, Long byl zavražděn.)

Totožnost hlavního spojence fiktivního diktátora by být stejně jasné, je biskup Peter Paul Prang, populární rozhlasová kazatel, který podporuje Buzz Windrip kampaň, na základě otec Charles Coughlin, nejvíce populární rozhlasová reproduktoru z třicátých let, kteří měli týdenní program na CBS ve kterém on odsoudil prezident Roosevelt a Židé pro působit a udržování deprese. Otec Coughlin fanoušci včetně otce Pat Buchanan, kandidát na republikánskou nominaci na prezidenta v roce 2000.

Paralela mezi Otec Coughlin a takových současných televizních evangelisté jako Pat Robertson je stejně zřejmý. (V románu, Lewis předpokládá, že TV by měl ještě větší propagandistickou potenciál než rádio – to fiktivní diktátor zavádí hmotnostní pobřeží-k-pobřežní televizní vysílání v roce 1937 -. Něco, co se nestalo ve skutečnosti až do roku 1948)

Lewisův román měl být dělán do filmu v roce 1936, ale Will Hays, který měl na starosti cenzury na filmových studií, který se používá veškerou svou moc a zastavil film bylo dáno. Hays cítil, že film tohoto románu by bylo považováno za útok na republikánské straně. Ačkoli Lewisův je smyšlený diktátor Windrip se ucházel o prezidenta jako demokrat, byl nějaký implicitní útok na Hitlerovu Německu vnímána jako demokratické strany propaganda v roce 1935, od té doby Židům, Hitler nepřátelé, většinou hlasoval demokrat, a osmdesát procent všech vedoucích pracovníků filmového studia v té době byli Židé . Ať už nelíbí republikáni může mít pro nacistickému státu Hitlera, byli republikáni viděn jako více proti všemu, co by mohlo vést k válce s Německem, než demokraté byli.

Se to nemůže stát ZDE byla vydána v nové edici v roce 1993. V současné době se zdá, že menší šance současných ekvivalentů darebáci Lewis je získávání diktátorskou moc v této zemi, než byla před několika lety, protože ekonomika se zlepšila – ale ekvivalenty jsou stále tam stranou a čekali na další velkou ekonomické dolů zase zkusit po moci.

Jakákoli diskuse o politice se to nemůže stát Zde by měl mít na paměti, že Sinclair Lewis, autor, whas politický středně ačkoli on byl po levém křídle na chvíli v jeho mládí. V románu, Lewis satirizoval konzervativní středozápadní městečko život ha vyrostla v, ale také satirizoval levé křídlo.

Doremus Jessup, hrdina se to nemůže stát Zde je středně republikán editor, jehož motto je: „Blahoslavení jsou ti, kteří si nemyslím, že mají jít ven a něco udělat!“

Ale pak Doremus Jessup, stejně jako jeho tvůrce Sinclair Lewis se ponořila do chaosu deprese, kdy americká společnost jako by se rozpadl.

Když Američané hledali řešení hospodářské krize, velká většina šla dále než liberálních reforem New Deal amerického prezidenta Franklina Roosevelta. Ale pro mnohé, tyto reformy nezdálo být efektivní a hledali něco drastického.

Lewis věřil, že většina z těch, kteří chtěli víc radikální řešení by se obrátit na malém americkém levém křídle, ale na pravé straně. On založil dva darebáci se to nemůže stát tady, Buzz Windrip a Bishop Prang na dvou předních pravicových demagogů z třicátých let, Huey Long a otec Coughlin.

Doremus Jessup pro všechny jeho umírněnost a snaží se vyjít s novým pravicovým diktatury, skončí v koncentračním táboře. Když uteče z koncentračního tábora, on se ocitne část hnutí odporu, protože to je všechno, co je vlevo pro něj dělat. On obviňuje za neúspěšné revoluci, protože si nevzal Buzz Windrip vážněji, když byl ještě šanci ho zastavit.

To se nemůže stát Zde není revoluční knihu. To odráží obavy podstatě umírněnými lidmi jako Sinclair Lewis, že zoufalé podmínky třicátých let dříve či později opustí jim jinou možnost, než revoluce.

1
Po diskuzní stránkách se můžete pohybovat také pomocí šipek na vaší klávesnici:
stránka starších příspevků = šipka vpravo
stránka novějších příspěvků = šipka vlevo


WebArchiv - archiv českého webu