kniha » Jiná rasa
chce si přečíst 4 | chce mít v knihovně 3 | má v knihovně 13
hodnotilo: 21
82%
Jiná rasa

John Scalzi

Jiná rasa

Kategorie: sci-fi

originální název: Fuzzy Nation
originál vyšel: 2011

vydání: Classic 2013

odkazy: 1x [recenze]


Komentáře:
Romison  | **** 14.11.2013 11:18

Nevim jak to Scalzi dela, ale jeho knihy me bavej a dobre se mi ctou, vcelku oddychove ctivo vetsinou, i tady me to bavilo ;)

trudoš  | ****1/2 13.07.2016 23:49

Nenáročná humoristická sci-fi, kterou si oblíbí všichni milovníci koček. Proč? Protože kočky jsou lepší.
Podobně jako Agent hvězd připomíná i Jiná rasa mainstreamový román zasazený do futuristických kulis. On taky boj s nadnárodní korporací a úředním šimlem je vždycky vděčné téma a je fuk, do kterého žánru jej přenesete. Vznikla tak jednoduchá komedie o blízkém setkání třetího druhu, jejímž plusem i mínusem je nepřekvapivý vývoj událostí. Oceňuji však, že přes průhlednost děje se autor dokázal vyhnout několika očekávaným klišé, která se doslova nabízela k zneužití.
Odlehčený styl Johna Scalziho je jinak opět zárukou vynikající zábavy. Už jen samotné dialogy stojí za to, přitom ty jsou pouhým kořením eskalujících problémů při střetu dvou rozdílných kultur. Škoda jen celkově naivistického vyznění, na druhou stranu nějaký existencionálně depresivní podtext by to rozhodně nevylepšil. Prostě pohodové čtivo, při jehož listování utíká čas jako voda, ale víc než relaxaci se od něj žádat nedá.



WebArchiv - archiv českého webu