kniha » Kontrolní bod
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 18
hodnotilo: 18
72%
Kontrolní bod

Myke Cole

Kontrolní bod

série: Stínové operace
díl v sérii: 1

Kategorie: urban fantasy - military

originální název: Control Point
originál vyšel: 2012

vydání: Fantom Print (web) 2013

odkazy: 2x [recenze], 3x [ukázka]


Komentáře:
Vlask  | ***1/2 12.06.2013 20:42

Fantasy o tom, jak by to dopadlo, kdyby se americké armádě dostali do rukou mágové. Má to rozumný spád, ale stejně jako ve většině military knih vás tu autor otravuje výcvikem, který v tomto případě sežere dobrou 1/3 knihy. Asi nejnápaditější částí knihy jsou popisy bojového využití magie, které jsou realistické, nápadité a je jich tu celkem dost. Bohužel to samé se nedá říct o chování postav. Zejména ke konci se chovají až nerealisticky hollywoodsky kladně, což snižuje jinak celkem kladný dojem.

FerryH  | ***1/2 17.03.2014 10:56

Kometar k oboum dilum: Myke Cole – serie Stinove operace 1–2
Kupodivu se mi to teda docela libilo! Pres vikend jsem to prelouskal na jeden zatah, coz samo o sobe napovida, ze me to asi docela bavilo, kdyz jsem tyhle pomerne tluste dve knizky schroupal tak rychle. A pritom jsem mel od dvou lidi spise zaporne ohlasy na ten prvni dil…
Vypada to ze proste plati: kazdemu se libi neco jineho… :) dokonce i v tak uzkem zanrovem supliku jako je Urban Fantasy.

Je ovsem nutne priznat, ze to je docela nezvykly mix Urban Fantasy/Military a klasicke Fantasy s troskou Sci-fi a nejsou tam zadni vlkodlaci ani upiri!! coz asi nektere milovniky UF prekvapi a mozna odradi – ano! absence upiru a vlkodlaku nemusi znamenat ze to neni Urban F. :o)

Mix je namichany asi takto: magie a magicke postavy a monstra se do naseho soucasneho nebo „blizkobudouciho“ sveta technologie dostavaji z alternativniho sveta – prusakem magie – lide pak na nasem svete ziskavaji nahodne magicke schopnosti. Ta military slozka je tam zastoupena tim, ze vojaci (predevsim ti americti, ale ne jen ti) se snazi tyhle schopnosti vyuzivat vyhradne pro sebe a take okupuji ten alternativni svet Zdroje… v civilni sfere pak je snaha co nejvic tu magickou populaci potlacovat.
Ta military slozka romanu neni nejak moc silna vojenska agitka a neni to ten beznej zelenomozkovej shit … vojacci kupodivu i obcas premysli a take se dokazi vzbourit…

Jinak ovsem je zcela jiste cela serie urcena spis pro mladsi rocniky az deti… je takova hodne skautska … sex a pod. tam nehledejte… je to tak trochu jako nas J. M. Troska: sice tam vystupuji „dospelaci“, ale maji dusi i mysleni deti :o) I tak se mi to docela libilo a dalsi dil si jisto jiste prectu…

trudoš  | *** 19.04.2017 18:25

Na to, jak atraktivní námět si Myke Cole vybral, nepředvedl kupodivu nic, co by nezvládli už filmoví X-Meni ve třech prvních filmech. Snad jen s tím rozdílem, že u Kontrolního bodu jsem se o dost víc nudil a to především kvůli nezáživnému vývoji. On totiž autor s akcí poměrně šetří a většinu příběhu točí kolem staré písničky „Ta naše armáda je tuze proradná taratatá.“ Komicky z toho pak nejvíc vychází hrdina, který (aby učinil zadost morálce) tak dlouho špekuluje a mění strany, až kvůli tomu rozebere všechno, co se jen rozebrat dá. Vlastně kdyby od začátku poctivě vojákoval – tedy držel hubu a krok – situace mohla celkově dopadnout daleko pozitivněji.
Ale když už nic jiného, všechno to rozumbradování má hlavu a patu, což určitě ocení náročnější čtenáři. Na můj vkus ho jen bylo na odpočinkovou střílečku zbytečně moc. Lovci monster byli v tomhle ohledu větší legrace a Ničitel světa zas akčnější jízda. Cole balancuje na hraně jednoho i druhého, ale ve výsledku se nepřikloní tam ani tam.



WebArchiv - archiv českého webu