kniha » Sonáta pro Azazela
v Top10 1 | má v knihovně 49
hodnotilo: 71
76%
Sonáta pro Azazela

Dušan „DuKe“ Fabian

Sonáta pro Azazela

série: Kladivo na čaroděje
díl v sérii: 4

Kategorie: fantasy - horor

originální název: Sonáta pre Azazela

vydání: Epocha (web) 2013

odkazy: 5x [recenze], 1x [info]


Komentáře:
memnon666  | ****1/2 18.06.2013 07:48

Čtvrtý přírůstek se opět přečte téměř sám, žádné táhlé pasáže, oddechovka jak má být. Dle mého názoru zábavnější než 3. díl ale méně originální zápletka.

Sirius  | ***** 18.06.2013 13:25

Jop, tak tohle mi sedlo. Atmosférou to hodně připomíná Kinga, jen Fabián není tak ukecanej a jde rovnou k jádru věci. Potěšila i spousta forků – Doctorem Who počínaje a hudebními odkazy konče (pan Alice, Oz) a intermzezzo s Vincencem a Walterem bylo fakt super.

MartinJ  | *** 18.06.2013 14:43

I se čtvrtým dílem jsem byl docela spokojen. Pořád je to taková oddechovka, ale dobře napsaná a hlavně konec se mi opravdu líbil. Co bych knize trochu vytkl (a asi jsem za to i ubral jednu hvězdičku a týká se to všech dosavadních 4 knih v sérii), je to, že moc nedostojí slibu z úvodu

„Když vám teče do bot, když vás pronásledují přízraky – koho zavoláte? Tým Felixe Jonáše určitě ne. Pokud už by přece jen přijeli, tak vás nechají pekelným silám napospas, aby vám pak mohli vybílit byt. Jenže někdy je situace tak zoufalá, že vám nezbývá nic jiného, než obrátit se na lidi, kteří jsou naprosto odepsaní – a doufat, že to přežijete.“

Hrdinové jsou prakticky ve všech dílech mnohem lepší, mnohem morálnější a mnohem schopnější, než co slibuje tato upoutávka. A i když i zde byla řada vtípků, přece jen z tohoto pohledu pro mě první díl zatím zůstal nepřekonán.

Vlask  | **1/2 30.06.2013 13:43

Zklamání – čekal jsem nějakou pěknou akční a černohumornou vyvražďovačku alá Marvin (viz Živého mě nedostanou). Dočkal jsem se mixu detektivky (kdo ze zůčastněných je vrah) a béčkového amerického hororu (zavřeme skupinku na odhlehlém místě a budeme redukovat stavy). Akce prakticky chybí a humor se jen mihne na koncertě kabátů, který ale vůbec nesouvisí s dějem. Tento díl by sedl do vážného JFK, ale tuto sérii jsem měl podle úvodních dílů za komiksovou akčňárnu plnou humoru, což přesně tato kniha není. Doufám, že tohle byla jen vyjímka – krok vedle a ne předem nastolený trend.

Mrowka  | ** 30.06.2013 14:51

Zatím nejhorší díl série. Není to tak, že bych ji radil čtenářům vynechat, ale po skvělých prvních třech kouscích od Pavlovského a Nečase jsem se nějak zadrhl. Celá první třetina je nuda největší a pak už je to naštěstí trošku lepší, ale stejně jsem přitom usínal. Doufám, že další díl od Pavlovského mě zase nakopne k tomu pokračovat se čtením.

epco55  | ***1/2 01.07.2013 10:34

Oproti predchádzajúcim častiam mierny úkrok stranou. DuKe využíva z možných štyroch postáv len dve a aj to len jednu naplno. Sám a dobrovolne sa hlásy k predobrazu najpôvodnejšiemu a to „10 malých černoškov“. Samozrejme nejde o tupú kópiu ale autor sa pohráva z prostredím, motívmy a tým vytvára niečo nové a zábavné. Ale pozor nejde tu o zábavnosť v Marvinovom štýle, nič tu nie je až tak prepálené DuKe sa skôr drží pri zemy. Príjemné čítanie, ktoré ukazuje ďaľšie možnosti stále sa ešte rozbiehajúcej sé­rie.

maekar  | ***** 27.08.2013 17:28

Pro mě zatím nejlepší díl. Příjemná chuťovka po detektivním díle O.S.Nečase. Fabian mě dokázal dokonale vtáhnout nejen do nálady postav, ale především do skvělého prostředí Slovenské Akademie věd. Narážky na komunismus jsou skvěle promyšlené a rozuzlení velmi překvapující. Oceňuji brilantní styl psaní a výborné intermezzo s Vincentem a Walterem. :) (Mimochodem, narážka na Friday Addamsovou mě naprosto roznesla na kopytech :D )

veere  | **** 25.09.2013 20:55

Poměrně originální rozuzlení, škoda jen že prostor nedostal celý tým, intermezo s Vincencem a Waltrem bylo úplně zbytečný. Ne tak dobré jako předchozí díl, ale slušný přírustek do série.

GeRony  | **** 23.10.2013 12:04

Tak tento diel sa mi velmi pacil. Jednak za plus povazujem nitrianske prostredie (byvam cca 11 km od Nitry :), dalsim plus je skvela dusna atmosfera skupiny ludi odrezanych od okolia snehovou burkou, ktoru v temnej komunistickej budove redukuje neznamy vrah. Dalsim plusom, ako to uz v tejto serii byva, je rozne pomrkavanie na citatela, od hudobnych mien (Oz, Alice) po krompac v sklade (Malvin). Pre mna malym minusom je nevyuzitie celeho timu, inak urcite palce nahor.

brmbos  | **1/2 20.03.2014 21:58

Ne že by to nebylo slušně čtivé, ale zkrátil bych to o polovinu, vyházel polovinu zbytečných postav a bylo by to. Některé pasáže jsou doslova utahané, některé osoby naprosto postradatelné a třeba démon navíc je v podstatě nepochopitelná postava – na nic tam není, nic nedělá, nic neví, nepřinese žádnou informaci.

Zombi  | **** 18.04.2014 10:45

Zase trošku něco jiného než u předchozích dílů a mě to sedlo, atmosfera je mrazivá a odříznutí od světa podané sugestivně, spokojenost.

Majkl  | *** 09.01.2015 15:56

Sonáta pro Azazela je slabším prírastkom do série, hneď z dvoch dôvodov – autor sa sústreďuje len na dve postavy, Felixa a Klaudiu, ktoré sú oproti dvom šialencom (ktorí sa však mihnú vo veľmi zábavnom intermezzu) normálnejšie a v podstate aj menej zábavné. Druhý dôvod je ten, že sa dej odohráva v uzavretom priestore jednej budovy. Nepocítil som tu dusivú, zvieravú a klaustrofobickú atmosféru, ale skôr zmätené pobiehanie po budove, od mŕtvoly k mŕtvole. So zníženou pútavosťou a zábavnosťou sa hneď spája pocit, že kniha je dlhšia, než by mala byť. Sonáta je tak či onak slušnou oddychovkou, ktorú si vezmete na dlhé cesty vo vlaku, zabavíte sa… ale aj po krátkom čase na viacero momentov z knihy zabudnete.

KeB  | ****1/2 07.06.2016 19:39

Komornější, ale rozhodně ne horší. Chápu, že to nesedne každému, ale mně se to líbilo moc.

trudoš  | ***** 12.03.2019 10:31

V budově slovenského archeologického ústavu je magicky uzavřena skupina lidí. Sešli se zde pod příslibem dražby významného starobylého předmětu a teď jsou postupně vybíjeni krvelačným démonem, který jako by vypadl z legendy o Nitranském katu. Naštěstí je na místě Felix Jonáš a jeho kolegyně Klaudie, aby situaci vyřešili po svém – tedy kladivem…
Košický rodák Dušan D. Fabinan vsadil na přímočarou zápletku a tenhle tip mu vyšel se vším všudy. Holt, píšeme-li brakovou literaturu, není třeba se rozepisovat na stovky stran a složitě překombinovávat zápletku. Na rozdíl od předchozích tří knih navíc pracuje pouze s polovinou obávaného týmu paranormálních vyšetřovatelů, ovšem tohle zkrouhnutí protagonistů rozhodně nepřináší méně zábavy. Spíše naopak, protože autor se tak šikovně vyhnul nechtěnému kopírování událostí minulých, aniž by se přitom zcela vymykal stanoveným pravidlům. Humor, akce, sympatické postavy a hororová atmosféra – to jsou klady téhle série a nic víc v tom nemá smysl hledat.



WebArchiv - archiv českého webu