kniha » Oko zla
chce mít v knihovně 2 | má v knihovně 21
hodnotilo: 27
81%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Minotaur
Oko zla

Jim Butcher

Oko zla

série: Harry Dresden
díl v sérii: 6

Kategorie: fantasy - urban fantasy - detektivní - upíři

originální název: Blood Rites
originál vyšel: 2004

vydání: Triton (web) 2013

odkazy: 1x [ukázka], 2x [recenze]


Komentáře:
jethro.tull  | **** 30.09.2013 09:35

Tentokrát je další díl příběhů Harryho Dresdena až na samý závěr knihy méně akční. O to víc poodkrývá tajemství rodiny titulní postavy. Koho už při čtení minulých dílů zajímalo, jak je to s rodiči Harryho Pottera, pardon Harryho Dresdena, nebude zklamán. Víc už prozradit nemůžu, snad jen to, že se kniha četla velice dobře, děj odsejpal a příběhu nechybělo koření humoru, tak jak jsme u Butcherových knih zvyklí. A Triton vychytal snad všechny chyby až na pár odpustitelných překlepů.

trudoš  | **** 27.04.2017 22:14

Asi poslední Harry Dresden, který ode mě dostal tak vysoké hodnocení a to v podstatě jen proto, že k němu cítím jisté sympatie. Kdybych však měl román hodnotit zcela nezaujatě, skončil by na nějakých šedesáti, sedmdesáti procentech. Zvraty mimo hlavní dějovou linii začínají být čím dál klišovitější, až pomalu překonávají scénáře George Lucase. A sám Harry se pak stále víc formuje v autorské alter ego, připomínající veselejší verzi Mirka Dušína. Což není nutně na škodu, protože starý dobrý rytíř na bílém koni svoje kouzlo rozhodně má, jen ty humorné glosy o morálce a vnitřní monology o stavu světa by klidně šly vypustit. Nebýt jich, kniha mohla být možná až o dvě stě stran kratší, aniž by to mělo vliv na zápletku. Tu navíc Jim Butcher zbytečně tříští, díky čemuž se zase bojuje na více frontách. To jde na úkor ústřední linky, jejíž vyústění se – pro všechny ty kudrlinky kolem – pouze záměrně oddaluje.
Ale jinak opět fajn, sice trochu naivní a neposkvrněné, ale pořád příjemná oddechovka.

Speedemon  | ***1/2 13.06.2023 09:21

Opět díl zaměřený na upíry. Ubylo dějových linií (jsou tu de facto 2) a dozvíme se spoustu zajímavostí z Harryho minulosti. Předchozí díl s démony mi přišel o něco zajímavější, Harry si v něm sáhl na větší dno a projevila se jeho temnější stránka. Tady to byla spíše zábava (zápletka s prokletím a pornoprůmyslem), akčnější části si pro sebe ukradli upíři z Black Court.



WebArchiv - archiv českého webu