kniha » John na konci umře
chce si přečíst 3 | chce mít v knihovně 1 | má v knihovně 6
hodnotilo: 10
74%
Koupit knihu:
FantasyShop.cz
Fantasya.cz
John na konci umře

David Wong

John na konci umře

série: Dave a John
díl v sérii: 1

Kategorie: fantasy - horor - podle filmu/zfilmováno

originální název: John Dies At the End
originál vyšel: 2007

vydání: Jota (web) 2013

odkazy: 1x [film], 1x [ukázka]


Komentáře:
Strýček Biolit  | ***** 08.02.2014 21:40

Nedá se svítit (ač by to v tomto případě jistě přišlo vhod) – kniha si absolutní hodnocení zaslouží, neboť něco takového člověk nečte každý den. Jistě, zápletka je tuctová a stokrát ohraná, jasně, opravdu pečlivý šťoura by nějakou tu logickou díru našel…ale je to neskutečně zábavé. Už dlouho se mi nestalo, abych měl z jednoho literárního díla tolikrát záchvat smíchu (kam se hrabou Klidné vody Přejdesmíchu!). Humor je poměrně černý a hlavně velmi (VELMI) absurdní (no a taky trošku nechutný) – v nejlepším slova smyslu. Krom humoru jsou tu také slušné hororové prvky, které ke konci sice ztratí něco ze svého tajemna, ale po většinu knihy udržují čtenáře pěkně napnutého. Příběh je vyprávěn ichformou, tudíž vžít se do nebohého hrdiny mi nedělalo nejmenší potíže (a pokud jste v koutku duše trochu – aspoň trošičku – nevycválané hovado, jistě to nebude činit problém ani vám). Jazyk, jímž je kniha napsána, je extrémně čtivá záležitost, tudíž stránky mizely (na můj vkus) až moc rychle. Samostatnou kapitolou jsou hlášky/popkulturní odkazy, které nešetří nic a nikoho (speciálně mě potěšila hláška, která vnese jasno do toho, jaký je rozdíl mezi horory HPL a Anne Riceové). Jak už jste asi poznali – jsem nadšen a netrpělivě čekám na další díl.

trudoš  | **** 01.01.2016 01:01

Tohle je román, který sedne jen určitým lidem. Lidem, kteří mají rádi filmy Kevina Smithe, líbil se jim Scott Pilgrim a nebojí se úleťáren. Lidem, kteří nemají problém odpustit příběhu (ne)logiku, hlavně když je o zábavu postaráno. Ostatní, kteří právě tohle nemusí, by se měli knize vyhnout širokým obloukem. Buď si užijete každé vytisknuté slovo, nebo ji odsoudíte jako kravinu na kvadrát. Kompromis neexistuje. Já patřím k té první skupině.
Pravdou je, že nejvýraznější problém celého příběhu spočívá v jeho délce. Připomíná křivku na monitoru EKG, která pokračuje někam do nekonečna. Když už od počátku začnete pátrat po smyslu zápletky, velice rychle se začnete nudit, protože konkrétní dějová linie zde není žádná – hrdinové prostě procházejí z jedné hororové situace do druhé, a každá z nich je ještě hůř pochopitelná než ta předchozí. Přesto se autorovi daří udržovat zábavu plnou jak originálních komediálních etud, tak bravurních hororových situací, ze kterých často běhá mráz po zádech.

quinnet  | **** 09.01.2020 13:35

V poslednom čase si na čítanie často vyberám knihy, ktoré sú tak či onak absurdné. Anotácia sľubovala presne takýto čitateľský zážitok a tak som ju po nejakom čase zobral do rúk. A neurobil som zle. Príbehy dvoch skrachovaných existencií boli dostatočne fantasmagorické, vtipné a pri tom tak trochu strašidelné. Čo si priať viac? Nebola to až tak výbušná zmes ako napríklad Mlýn na múmie, na druhu stranu si DW lepšie ukočíroval dej, ktorý mal presne nadávkovanú zábavnosť. Humorné momenty vyplývali jednak z charakterov hlavných postavám ktorí pre hlášku v najnevhodnejšej situácii nešli nikdy ďaleko a jednak z absurdných situácií ako vystrihnutých z Lovecrafta. Ja viem, že by HPL atmosféra nemala byť vtipná, ale tu sa to tak nejako deje. Ono aj z bezvýchodiskovej situácie sa snažia aktéri deja nejako dostať, a keďže sú to prvotriedni magori z osobitnej školy, tak aj zlovoľné bytosti z iných dimenzií zažívajú rôzne WTF momenty. Ak by niekto vydal aj druhý diel, celkom by ma to potešilo. Takto si pozriem aspoň film, vraj prvá polka je výborná.



WebArchiv - archiv českého webu