kniha » Potoky krve
chce si přečíst 2 | chce mít v knihovně 6 | má v knihovně 72
hodnotilo: 70
86%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Potoky krve

Steven Erikson

Potoky krve

Tři příběhy z Malazského světa

série: Malazská Kniha padlých
díl v sérii:
kniha patří do světa: Malazský svět

Kategorie: fantasy - povídková sbírka

vydání: Talpress (web) 2013


Komentáře:
BorgDog  | ***** 22.12.2013 17:49

Tři novely volně patřící do světa Malazské knihy padlých. Tři příhody velmi, VELMI svérázné trojice hrdinů (občas spíš anti-hrdinů), z nichž první dva jsou propojeny a třetí stojí samostatně.

Hlavně je nutno chápat, že tohle je kniha, napsaná primárně pro zábavu autora. Steven Erikson tu víceméně rezignoval na složité myšlenky i komplikované zápletky (byť přesah povídky „Zdraví mrtví“ nelze přehlédnout) a prostě si dělá srandu. Ze světa, ze svých hrdinů, dokonce i ze žánru fantasy a vlastního psaní. Humor je to vysoce černý, vysoce anglický – a vysoce kvalitní. Alespoň pro toho, kdo je naladěn na stejnou vlnu a dokáže se chechtat uříznutému uchu, zfetovanému paladinovi nebo nešťastnému démonu lenosti strádajícímu ve městě, kde všichni musí povinně pracovat. O nějakých těch nekromantských hrátkách s černou magií a lidskými orgány ani nemluvě.

Takže pokud myslíte, že na to máte a máte chuť na kapku nekorektního humoru – Bauchelain, Korbal Špičák a Emancipor „Smolař“ Reese jsou tu přesně pro vás. :-)

Strýček Biolit  | ****1/2 29.12.2013 17:33

Těžko psát nějaký verdikt. Být kniha od jiného autora, jsem naprosto nadšen. Jenže autorem je SE a od něj člověk čeká něco extra. Tyto tři novely jsou – žel – „jen a pouze“ výborně napsané, místy pekelně vtipné a čtivé příběhy z našeho oblíbeného světa. Stále ve mně přetrvává pocit, že se SE klidně mohl z řetězu utrhnout více, neboť některé situace přímo vybízí k tomu, aby gradovaly ještě nechutněji a šíleněji.

Na „klasicky eriksonovskou“ stovku to není, něco strhnout musím.

Majkl  | **** 03.01.2014 14:36

Zábavná zbierka troch príbehov o neodolateľnej trojici nekromanta, vyvolávača démonov a ich neraz popleteného sluhu. Komentáre k jednotlivým poviedkam som už napísal, vo výsledku je kniha odpočinkovou záležitosťou plnou čierneho humoru. Za najlepší text považujem Zdravých mrtvých, nevyhol som sa hlasnému chechtaniu. Je škoda, že nevyšli všetky príbehy tejto trojice pokope, avšak ako som sa kdesi dočítal, zahraničný nakladateľ chce ich príbehy vydávať po troch a navyše si od Eriksona vyžiadal ďalšiu trojicu príbehov, takže sa inak nedalo. V tom prípade odpúšťam a teším sa na ďalšiu nálož, ktorú ocení každý nostalgik spomínajúci na Adamsovcov.

Speedemon  | **** 26.03.2014 18:23

Super sbírka tří příběhů plná svérázného černého humoru. I když se jedná o povídky, děj je poměrně komplikovaný, jak už u Eriksona bývá zvykem. Povídka Potoky krve byla fajn až na právě nesrozumitelný konec, Klidné vody Přejdesmíchu byly na druhou stranu srozumitelnější a vtipnější a považuju ji za nejlepší z trojice. Zdraví mrtví zaujali především absurdním námětem. Celkově jde o skvělé počtení a připomenutí si světa Malazu. Hned mám chuť se zase začíst do celé série :) Jen kdyby bylo více času…

Gaarq  | **** 30.04.2014 08:14

více než cokoliv jiného tahle sbírka povídek připomíná výstup z nějakého kurzu kreativního psaní nebo literárního semináře. skvělý autor driluje prstoklad a jaksi mimochodem se to vydá. ano, erikson je literární řemeslník à la mistr olomouckého oltáře, takřka dokonalý, ale pokud tomu chybí nápad a nějaký přesah, jen s nápadem, navíc opakovaným, autor u zmlsaného čtenáře jako já nevystačí, jiná jeho povídka, kozy a sláva, je toho exemplárním dokladem. minimálně u tria B+K+E je záruka dobré zábavy salvami nekorektního humoru, což té výše zmíněné šavlovačce chybí.

Lucc  | **** 28.07.2014 10:20

Po těžkém a místy nudném čtení ságy byly tyto jednohubky bez nějakého hlubšího zakotvení do světa Malazu velmi občerstvující. V prostřední povídce si sice autor opět neodpustil dlouhé prorocko-mystické plky o ničem (hlavně ústy nebo kterým orgánem Benny Starší), ale v tomto objemu se to dalo snést. Příjemný cynismus, dotažený k dokonalosti hlavně v závěrečných Zdravých mrtvých je to správné koření. Je proto škoda, že Talpress použil nafukovací strategii a značně poškodil čtení jinak příjemné knihy zoufalým listováním. U Eriksona, který používá oddíly jako smyslů zbavený, je strategie začít každý na nové stránce obzvláště zavrženíhodná.

trudoš  | ***** 01.01.2016 01:52

Tři povídky v knize obsažené, představují sólová dobrodružství svérázné dvojice Bauchelain a Korbal Špičák. Ale pozor, nejde o žádné klasické hrdiny, ani megalomanské padouchy. Jsou sice špatnou stránkou společnosti, ovšem rozhodně nepatří mezi ty, co berou bohatým a dávají chudým. Prostě jen sledují vlastní zájmy (studium té nejčernější magie) a všechno ostatní jde mimo ně. A má-li někdo kvůli jejich výzkumu zemřít, nemají s tím nejmenší problém.
Steven Erikson si mě už dávno získal svou fascinující stylistikou, prosycenou absolutním zmarem, realistickým heroismem a hutnou atmosférou, jež jako by vypadla z děl H. P. Lovecrafta. V těchto povídkách se však prezentuje jako komik se smyslem pro ten nejčernější humor a musím říct, že si i tak vede skvěle. Uznávám ale, že jde o tvrzení skalního fanouška, takže předpojatost je v mém případě víc než stoprocentní. Nepochybně to není čtení pro každého, ale jakmile do jeho tvorby jednou proniknete, fantastika už pro vás nikdy nebude tím co dřív.

Strider  | *** 20.03.2016 11:27

Tri poviedky zasadené do malazského sveta, ktoré ale náladou, reáliami aj zákonitosťami sveta nemajú so sériou Malazská kniha padlých skoro nič spoločné. Dominujúcim znakom je čierny až morbídny humor v službách priamočiarych príbehov plných démonov, mŕtvych aj nemŕtvych. Kvalita príbehov postupne vzrastá, od nepríliš zaujímavých Potokov krve, cez samoúčelne zábavný masaker Klidných vod Přejdesmíchu až k jasne najlepším Zdravým mrtvým, ktorý ale tiež nenaplnili potenciál svojho skvelého námetu. 7-/10



WebArchiv - archiv českého webu