kniha » Mikro
má v knihovně 5
hodnotilo: 7
71%
Mikro

Michael Crichton
Richard Preston

Mikro

Kategorie: sci-fi

originální název: Micro
originál vyšel: 11/2011

vydání: Knižní klub (web) 2013


Komentáře:
SONP  | *** 15.12.2013 11:21

Jakkoliv je kniha zábavná a má spád (ať už ji napsal pan Preston nebo snad doopravdy pan Crichton), nemohu si pomoci – hlavní zápletka je prostě dětinská. Miniaturní letadla s titěrnými kokpity, metrová runway, osmimilimetroví lidé a proti nim obří pavouci a mnohonožky: tohle všechno už v minulosti vynalezl profesor Myšpulín. A nezmění to ani zlé nadnárodní korporace, průhledně dodávající technologii teroristům. 60%

louza  | *** 16.12.2013 11:13

Poslední Crichtonova kniha nese jeho autorství podle údajů vydavatele pouze ze třetiny. Přestože je po formální stránce dobře a čtivě na/dopsaná, základní premisa je i na Crichtonovy poměry bohužel až moc velké sci-fi. Což u autora dlouhodobě naplňující pravou myšlenku vědecké fantastiky zamrzí. Situaci nepomáhá ani Preston, který poměrně dost tlačí na pilu a ve snaze být Crichtonovatější než Crichton neváhá popravovat hlavní hrdiny čímž přetaví dobrodružství v mikro světě v šokující survival horror. Mistrné balancování na hraně vědy a fantastiky je bohužel pryč stejně jako Crichtonův duch. Zůstává pouze rutina.

Phoenix  | **** 13.01.2017 16:49

Je to kniha, kterou si v knihovně zařadím mezi ostatní Crichtonova díla, i když jeho je spíš jen námět. Příběh je psaný jeho stylem, dokáže vtáhnout do děje a nepustit a čtenáři předkládá nový tajuplný a především zajímavý nový svět. Ale největší slabinou tohoto románu jsou postavy a předvídatelný děj. Studenti jsou účelově vybaveni schopnostmi přesně zapadajícími do připravených situací a i přesto je celkem jasné, že jich moc nepřežije. Záporák je prostě magor bez ladu a skladu a je tam jen proto, že bez něho by nebyl příběh. Přesto výlet do mikrosvěta byl velice zajímavý a na pasáže, jak pavouk tráví svou kořist, či líhnoucí se larvy z hostitele, jen tak nezapomenu.



WebArchiv - archiv českého webu