kniha » Jurský park
v Top10 5 | chce si přečíst 1 | má v knihovně 94 | antikvariát
hodnotilo: 99
84%
Koupit knihu:
Fantasya.cz
Jurský park Více vydání = více obálek.

Michael Crichton

Jurský park

Kniha vyšla i pod názvem:
Park dinosaurov
(viz informace u vydání - záložka 'další informace')

série: Jurský park
díl v sérii: 1

Kategorie: sci-fi - podle filmu/zfilmováno

originální název: Jurassic Park
originál vyšel: 1990

vydání: Tatran (web) 1993; Baronet (web) 1993; Baronet (web), Litera Bohemica 1993; Baronet (web), Knižní klub (web) 1997; Leda (web), Rozmluvy 2015; Leda (web) 2018

odkazy: 1x [film], 1x [recenze]


Komentáře:
magio  | **** 22.04.2007 15:35

Kdo by neznal slavný americký trhák od ještě slavnějšího režiséra Stevena Spielberga? Už méně lidí však ví, že tento megahit vznikl na motivy románu uznávaného spisovatele Michaela Crichtona. Jaká tedy je tato kniha, v níž poprvé ožívají geneticky vytvořená prehistorická zvířata? Odpověď na tuto otázku je velmi prostá – okouzlující a se zážitkem z filmu více než srovnatelná. Výborně napsané, dynamické a hlavně do nejmenších detailů promyšlené. Autor je velmi zručný kuchař, který dokáže ze zvoleného tématu vymačkat doslova maximum. Dinosauři zde nevystupují jako nemyslící vraždící monstra, nýbrž jako citliví a mírumilovní tvorové (teď samozřejmě nemluvím o až nechutně inteligentních raptorech, kteří jsou ústředními postavami románu). M. Crichton není klasický tvůrce fikce, proto jeho zvláštní styl od ostatních velmi lehce odlišíte. Dílo balancuje na rozhraní sci-fi a thrilleru, takže si na své jistě přijdou milovníci obou žánrů. S chutí se pustím do dalších Crichtonových děl, počínaje druhým pokračováním této série s názvem Ztracený svět: Jurský park.

firen  | **** 02.12.2007 12:18

Povedeně napsáno, zlatý první díl. Líbil se mi. Je to taková neznehodnocená klasika.

louza  | ****1/2 23.11.2009 13:16

Kniha je poslední ze slavné trojice a podobně jako mysteriózní thrillery Kongo a Koule i Jurský Park velmi citlivě a zdařile balancuje na hranici fantastického žánru. Autor se tu zabývá hypotetickou, avšak zdánlivě reálnou možností klonování dinosaurů. Na rozdíl od slavného filmového následníka se pouští do úvah přece jen hlouběji. Konfrontuje čtenáře s aspekty rizika genetického inženýrství, klade na toto téma nepříjemné otázky a filosofuje nad nimi v plném kontextu životního prostředí. I po dramatické stránce je kniha podstatně bohatší než film, který vedle své šablony působí jako chudý příbuzný. Jurský Park je kniha velmi americká, v některých ohledech mírně prvoplánová. Je však také velmi čtivá, perfektně řemeslně zvládnutá a za více než dvě dekády od svého vzniku stále stejně aktuální. Dost možná po právu nejslavnější Crichtonovo dílo.

Miss Utahraptor  | ****1/2 19.01.2010 17:49

Od druhého čtení jsem si moc neslibovala. Ano, poprvé jsem byla ohromně nadšená, ale to mi taky bylo deset a moc jsem se nerýpala ve faktografických chybách… Naštěstí jsem mile překvapena. Dinosauři jsou pěkně živí a celkem uvěřitelní, děj rychle ubíhá a mrtvých je víc než ve filmu. No, myslím, že můžu s čistým svědomím říct: „Kam se hrabe film?!“ Jsem (téměř) absolutně spokojená, ale neodpustím si malé rýpnutí: Co je tak špatného na jméně Deinonychus? Je vážně tak hrozné/složité, že musel autor chudáka dinosaura přejmenovat na Velociraptora? A proč mu nechával jeho původní druhové jméno? No nic, radši toho nechám- nejsem moc objektivní co se dinosaurů týče… Hodnocení zatím 9 *, možná časem ještě zvýším, uvidíme.

lenivec  | ***1/2 19.08.2010 12:40

Škoda, že som to nečítal pred slabými dvadsiatimi rokmi určite by to bola bomba. Som presvedčený, že neznalí(film, reklama, obálka) čitatelia pri tejto knižke museli zažívať povestný sense of wonder. No kto by to čakal u takého mainstreamového autora.

Tua  | **** 24.07.2011 14:41

Film se knížky docela drží, alespoň zpočátku. Některé pasáže které vynechává (například scénu pod vodopádem a pasáž s voliérou) jsou potom recyklovány v dalších pokračováních, ať už pod režisérskou taktovkou Spielberga, nebo Joea Johnstona. Děj je rozjíždí pomalu, ale už od poloviny je velmi napínavý a to hned s několika kulminujícími vrcholky. Poněkud zmatený jsem byl pouze z líčení Velociraptorů v samotném hnízdě. Model toho co Crichton popisuje v Jurském parku se jaksi neshoduje s obdobnou pasáží a s ní spojenou tezí v pokračování Ztracený svět. Celkově jsem ale nadšený. Na tuhle knihu už se chystám od základní školy (docela živě si vybavuju, jak mě tenkrát poněkud odrazovaly Crichtonovi typické přiložené tabulky, kterým jsem ani za mák nerozuměl). Pro takového dinosauřího nadšence jakým jsem býval zkrátka jen otázka času.

Phoenix  | **** 14.08.2011 19:33

Filmové zpracování jsem viděla v době jeho největší slávy, kdy to byl po právu trhák a po pár měsících mi víceméně vyklouzl z hlavy. Po letech jsem se k příběhu vrátila, jak psanému tak filmovému. K psané verzi nemám výčitek, přeci jen, psal to Crichton a v jeho knihách se těžko hledají mouchy:-) Během čtení jsem si kromě hlavního příběhu užívala filozofické odbočky do světa vědy, ať už se jednalo o fraktály či teorii chaosu, které autor dokáže naprosto nenásilným způsobem zasadit do příběhu, kde na první pohled nemají místo. Události v parku byly popsány do nejmenších detailů, což mi pak velice chybělo ve filmovém zpracování. Samozřejmě film má malý prostor, kde musí odvyprávět příběh, ale určitě by se ty dvě hodiny daly využít lépe. Začátek byl zbytečně roztahaný a konec na můj vkus moc rychlý a vynecháno spousta zajímavých linek, které by filmový příběh pozvedly o stupínek výš. Na druhou stranu, svou roli asi taky hrál rozpočet a dinosauři byli drazí…



WebArchiv - archiv českého webu